14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Karácsonykor a szeretet utat tör magának, álljon előtte bármekkora akadály: hatalmas betonfalak, rozsdás szögesdrótok, vagy akár méteres vizesárkok. Ez bebizonyosodott 1914. december 25-én, az első világháború nyugati frontján is. Az emberiség soha nem fogja elfelejteni, ami akkor történt.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A legemlékezetesebb karácsonyA történelemben elsőként számon tartott globális léptékű háború egyben a legkegyetlenebb is volt. A szembenálló felek olyan nehézfegyvereket vonultattak fel, amelyeket korábban még nem látott az emberiség. Mind ismerjük a szörnyű felvételeket, melyeken brutális sérüléseket elszenvedett katonák szerepelnek. A több fronton egyszerre zajló háborúba Európa majd’ összes országa elküldte fiainak ezreit, akik úgy hullottak, mint a legyek. Ilyen körülmények között bízna-e valaki a szeretet hatalmában?

1914 telére, az Északi-tengertől a svájci határig tartó összefüggő frontvonal mentén a küzdő felek a védelemre koncentráltak, a támadás helyett a lövészárkok rendszerét bővítették tovább. Megerősítették a drótakadályokat, és aknákat szórtak szét a lehető legnagyobb mennyiségben.

Decemberben úgy tűnt, hogy karácsony napja semmivel sem lesz békésebb, mint a többi. XV. Benedek pápa és a harcokban résztvevő országok nőegyletei hiába próbálták győzködni a katonai tömböket, hogy legalább pár napra szüneteltessék a harcot. A legfelső katonai vezetők hajthatatlanok voltak és nem akartak engedni a katonák fegyelméből. Mégis, valamiféle megmagyarázhatatlan csoda történt december 25-e hajnali óráiban.

A korabeli levelek tanúsága szerint 24-én, nem sokkal éjfél után a német oldalon kezdődött minden. A katonák gyertyákat gyújtottak, elkezdtek karácsonyi dalokat énekelni, sőt, egy-egy lövészárokban még karácsonyfát is állítottak. Ünnepi jókívánságokat kiabáltak át a szemközti árkokba, az angol és a francia katonák pedig alig hittek a saját fülüknek. Lassan megtört a jég, mindkét oldalon kimerészkedtek a harcosok, majd megindultak a semleges zóna irányába. De nem mentek ám üres kézzel: az előző nap még egymással harcoló férfiak, apák és fiúk, testvérek és hétköznapi emberek szivart, gombokat, sonkát, kenyeret és édességet vittek egymásnak ajándékba. Itt-ott egy-egy barátságos futballmeccsre is sor került.

Sajnos nem mindenhol sikerült ennyire békésre a fegyverszünet. Akadtak frontszakaszok, ahol a szigorú tisztek parancsára ez a nap is ugyanúgy telt, mint a többi. 1914 karácsonya mégis bebizonyította, hogy egyetlen katonából sem lehet csak úgy, parancsszóra kiirtani az emberséget.

 

 

Források:
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1914_december_25_karacsony_a_fronton/
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/12/25/karacsonyi_beke_a_senkifoldjen/
http://creativeads.blog.hu/2014/11/14/elso_vilaghaborus_igaz_tortenet_a_sainsbury_s_karacsonyi_reklamjaban

Képek:
Ajándékozás a fronton: http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/368/3680/36800/3680056_e422648240b9b103ac58a71f01ff8fb2_x.jpg

 

Hivatalos forgalmazói logók