970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A portugál tengeri ármádiában már korábban hírnevet szerző fiatalember, akit eredeti nevén Fernão de Magalhães-nak hívtak, nem véletlenül került a nagy földrajzi felfedezések korszakának egyik leghíresebb expedíciójába. Vajon honnan jött az elképzelés, hogy körbe lehet utazni hajóval a világot, abban a korban, amikor még a többség a lapos Föld elméletében hitt? A történelem egyik legjelentősebb felfedezésének történetét járjuk körül.

A fiatal Magellán nemesi származásánál fogva apródként Leonora királyné szolgálatába került, nem sokkal később pedig egyszerű harcosként már a keleti gyarmatosítást célul kitűző, kétszáz hajóból és ezerötszáz katonából álló hadjáratban vett részt, mindössze 24 éves korában. Ebben a beosztásban a lehető legkülönfélébb feladatokat kellett ellátnia, vitorlát vont be, árut pakolt, erődépítésben segédkezett, és nem utolsó sorban harcolt is. Nem csoda hát, hogy mindent megtanult, e tudást pedig a későbbiekben még sokszor volt alkalma hasznosítani.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Magellán

Ezek után több olyan hadjárat is következett a portugál flotta életében, ami szerencsés győzelemmel, illetve szoros helyzetből való megmeneküléssel végződött, ami leginkább Magellán kitűnő harci és stratégiai érzékének, valamint bátorságának volt köszönhető. Mindezek ellenére az egyre több tapasztalatot és érdemet szerző fiatalember hiába várt volna a portugál királytól csak egy kevéssel több járadékot, és – amit még ennél is sokkal többre tartott – érdemeihez mérten magasabb beosztást,a király visszautasította kérését.

A következő egy évet Magellán kutatással töltötte. Levéltárak egész gyűjteményét böngészte át, parti térképeket tanulmányozott, és barátságot kötött a kor egyik legelismertebb kartográfusával. És hogy mindezt miért tette? Nos, akkoriban már jó ideje élt a mendemonda egy feltételezhető déli átjáróról a két világóceán között, amivel nyugati irányból lehetne megközelíteni a Kelet országainak gazdag vidékeit.

Magellán egy határozott expedíció tervével még egyszer felkereste a királyt, aki újból elutasította. Ekkor nem maradt más választása, mint hogy a spanyol tengeri kereskedelmi kamarához forduljon támogatásért. Itt hathatós baráti közbenjárásra sikerrel járt, így a nyugati átjárót kereső expedíció 1519. szeptember 20-án, spanyol királyi támogatással útnak indulhatott.

A legénység minden tagja, így az öt hajóból álló flotta egyes hajókapitányai is mind spanyolok voltak, akik nem igazán szívlelték Magellán szigorú, hallgatag, tekintélyt parancsoló modorát. Ráadásul terveiből egyetlen részletet sem osztott meg, így a kapitányok kénytelenek voltak vakon követni minden parancsát.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Magellán flottája

November végére már el is érték a brazil partokat, s a következő hónapok során dél felé haladva Magellán egyre kétségbeesettebben kereste a nyugati átjárót minden apró öblöt átkutatva. Azonban ahogy telt múlt az idő, úgy egyre inkább nyilvánvalóvá vált számára (és sajnos a kapitányok számára is), hogy a térkép, amit használt, tévesen tüntette fel az átjáró helyét.

Ahogy egyre fogyatkoztak az élelmiszerkészletek, Magellán kénytelen volt csökkenteni a fejadagokat, a bizalmatlankodó, legyengült legénység pedig lázadásba kezdett. Az egyik hajó az első adandó alkalommal meg is szökött a flottából.

Végül 1520. október 21-én fedezték fel a szorost, aminek minden ágát alaposan átkutatták, így végül november 28-án futottak ki az addig európai hajóval még soha nem járt Csendes-óceánra.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Magellán föld körüli útja

Több mint egy hónap múlva érték el az első, kisebb szigeteket, amiknek őslakos népét Magellán barátságos módszerrel, jó üzleti érzékkel, kereskedő módjára igyekezett meggyőzni, hogy behódoljanak a Spanyol Birodalom javára. Egy ideig úgy is tűnt, hogy ez a módszer működik, az egyik nagyobb sziget fejedelme például át is tért a katolikus hitre az egész családjával együtt.

Magellán a sikeren felbuzdulva később módszert váltott, úgy döntött, hogy a katolikus hitre tért fejedelem uralma alá szeretné vonni a még ismeretlen, kisebb szigetek népét, ám ezt már harci eszközökkel. Ez rossz ötletnek bizonyult, ugyanis az egyik, általa jelentéktelennek vélt szigeti csatában végül életét vesztette.

Bár az eredetileg útnak indult hajóflottából végül egyetlen hajó megtépázott legénysége jutott csak sokkal később haza (1522. szeptember 4-én), Magellán korszakalkotó felfedezésével örökre beírta magát a nagy felfedezők sorába.

 

Források:
rubicon.hu
ezenanapon.hu
mtva.hu
mult-kor.hu
 
Képek:
upload.wikimedia.org
mainlesson.com
biography.com
Hivatalos forgalmazói logók