14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A Stonehenge kőoszlopai talán Anglia egyik legtöbbet kutatott műemléke, melyet azonban továbbra is rengeteg kérdés övez. Valódi rendeltetésükről csak találgatások születtek. Egy biztos, a Wiltshire-ben található, körkörösen elhelyezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális építmény kiépítése Kr.e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül ért véget.

A legtöbb tudós egyetért abban, hogy korábban temetkezési helyként használhatták, de milyen egyéb célt szolgálhatott? Az a civilizáció, mely még a kerek fogalmát sem ismerte, hogyan volt képes a hatalmas kövek megmunkálására és mozgatására úgy, hogy a Stonehenge 21 km-es körzetében nem fellelhető az építkezéshez használt terméskő? Tudjon meg többet cikkünkből!

Az építés korszakai

Az 1950 óta folytatott ásatások során kiderült, hogy a Stonehenge 3 szakaszban épült, mire elérte ma is ismert szerkezeti formáját. Dél-Anglia betelepítése során Kr.e. 3100 körül az új kőkori úgynevezett Windmill-Hill kultúra népe lakta a területet, akik a mai La Manche csatornán túlról érkeztek. Szarvasagancsból készült csákányaik segítségével ők ásták ki a körülbelül 98 m átmérőjű, 6 m széles és 1,4-2 m mély árkot, mely kívülről határolja az építményt. Az északkeleti bejáratnál két oszlopot emeltek, melyek közül az áldozókő maradt fent, majd körülbelül 500 év után elhagyták a területet.   

A következő időszakban a harangedényes kultúra 80 granulit oszloppal egészítette ki az építményt, melyek egyenként kb. 4 tonna tömegűnek, és a 390 km-re fekvő Walesből hozták őket valószínűleg több szakaszban. A terület közepén kör vagy patkó alakban elhelyezett oszlopokból 43 még ma is az eredeti helyén áll, és a középpontból nézve a bejárat két oszlopa a nyári napforduló idején pontosan a napkelte helyén látható.

Kr.e. 2000 körül, a harmadik időszakban kerültek helyükre az ikonikus, felül áthidalt homokkő hármaskövek patkó és kör alakban, melyeket 30 km távolságból északról, Marlboro Downsból hoztak. Ez a teljesítmény a maga nemében pedig kész csodának számít, hiszen a belső patkó öt trilitjének kőtömbjei 9 méter hosszúak, és nagyjából 50 tonnát nyomnak.

 Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Stonehenge titkainak nyomában

A további időszakban is nagyon sok változáson esett át Stonehenge, melyekből sajnos nem mind maradt fenn. Például az Y és Z lyukak, melyekbe feltehetőleg a második szakasz során kimaradt 60 granulit követ szerették volna temetni, de ez a terv nem fejeződött be, a lyukak nyitva maradtak, majd később teljesen fel is töltődtek. Az utolsó, befejező szakasz wessexi kultúrájáról keveset tudunk, melynek képviselői az i.e. 1800 körüli évekig folyamatosan alakítgatták a Stonehenge-t, majd a munkálatok befejezése előtt ismeretlen okokból elhagyták a területet.

 

Korai feltételezések

Mivel a Stonehenge építése még a mai kor technológiáival is komoly feladat lenne, ezért nem csoda, hogy sokan nem hittek abban, hogy a kőkori emberek képesek lettek volna az óriási kövek mozgatására, és csillagászati eszközök hiányában erre a hihetetlen pontosságra. Különös elméletek születtek tehát annak megválaszolására, hogy ki alkothatta.

A korai 70-es években a geológusok úgy vélték, hogy a nehéz kövek mozgatására nem volt képes a kor embere, így a természet erejét kihasználva gleccsereken szállították azokat. Azonban jogosan merült fel az elmélettel kapcsolatban a kérdés, miszerint hogyan kerülhetett pontosan annyi kő az építkezés helyszínére, amennyire szükség volt.

Geoffrey of Monmouth 12. századi író, akinek történeteit Arthur királyról és az angol történelem mitikus eseményeiről a korban meghatározónak tartották, felismerte a csodával határos teljesítményt, ami az építés mögött állt, és egyenesen Merlinnek, a nagy varázslónak tulajdonította ezt az emberfeletti tettet. Elmélete mára az angol legendák részévé vált.

Később, a 17. században John Aubrey archeológus azt állította, hogy a Stonehenge a magas rangú kelta papok, a druidák munkája, melyet megalapozottnak láttak a William Stukeley által feltárt sírok nyomán. Hosszú ideig tartotta magát ez az elképzelés, és a magukat modern druidáknak nevezők még ma is összegyűlnek a Stonehenge-nél a nyári napforduló idején. Azonban a 20. század közepén végzett rádiófrekvenciás földmérések kimutatták, hogy az építmény már több mint 1000 éve létezett, amikor a kelták a területre érkeztek.

 

A Stonehenge ma

A világ egyik legikonikusabb építménye évente 800 000 turistát vonz a környékre, és valószínű, hogy eredete örök rejtély marad a tudósok és a rajongók számára egyaránt. Talán sosem tudjuk meg biztosan, hogy temetkezési helyként vagy csillagvizsgálóként szolgálhatott, esetleg rituális központ volt. Az azonban biztos, hogy az UNESCO 1986-ban a világörökség részévé választotta, hogy megóvja maradványait és tovább kutathassuk rejtélyét.  

 Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Stonehenge titkainak nyomában

Források: 
https://www.history.com/topics/british-history/stonehengehttps://hu.wikipedia.org/wiki/Stonehengehttp://www.ng.hu/Tudomany/2018/08/03/Ujabb-rejtelyt-talaltak-a-Stonehenge-nel 

Képek:
www.pixabay.com 

Hivatalos forgalmazói logók