A nagy országoknak, városoknak mind megvan a maga jelképe, néhánynak akár még több is. Elég, ha csak a londoni Big Ben-re, az Eiffel-toronyra, vagy akár a Sidney-i Operaházra gondolunk. Na és, ha a nagybetűs USA-ról van szó, milyen kép sejlik fel először? Hát persze, hogy a New York-i Szabadság-szobor. Mai összefoglalónkban igyekeztünk a legérdekesebb tényeket összeszedni a világ talán legismertebb szobrával kapcsolatban.

Eredetileg színesebb volt

A szobor mostani fakószürke árnyalatát egyrészt a hosszú szállításnak köszönheti az óceánon át, valamint annak, hogy a sziget (ahol elhelyezték) sós, párás levegője is megtette a hatását. Persze ez nem kisebbíti érdemeit népszerű turistalátványosságként.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Szabadság-szobor

Ajándék a franciáktól

Az alkotás eredeti címe A Szabadság megvilágosítja a világot, és Franciaország ajándékba szánta az Egyesült Államok függetlenségének 100. évfordulója alkalmából. Az ötlet hamar megszületett, a megvalósításra azonban sok idő elment, ugyanis 1877-től egészen 1885-ig zajlott, főleg a zavaros politikai helyzetből kifolyólag.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Szabadság-szobor építése

Elképesztő méretek

Frédéric Bartholdi, a szobor tervezője neoklasszicista stílusban álmodta meg a szabadság római istennőjéről mintázott művet. Az elkészült alkotás 46 méter magas a talapzat nélkül, tömege pedig 204 tonna. 1916. előtt a karjába vezető létrát a nagyközönség is használhatta, hogy feljusson rajta keresztül a fáklyába, ma azonban már csak karbantartási munkálatok idején vehetik igénybe a szakemberek.

A szabadság darabokban

Először az 1878-as párizsi világkiállításon láthatta a nagyközönség, előbb csak a fejét, később pedig az egész szobrot is. Végső rendeltetési helyére is darabokban szállították. 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Szabadság-szobor a Világkiállításon

A közvélemény ellenezte

Sokan nézték rossz szemmel a szobor elkészítését, a frissen létrejött Harmadik Francia Köztársaságot egy ideiglenes, tünékeny államalakulatnak tekintve, ami bármikor visszatérhet a monarchikus politikai berendezkedéshez. Mint tudjuk, nem a rosszallóknak lett igazuk, mind az újonnan létrejött köztársaság, mind pedig a világ akkor legnagyobb demokratikus nagyhatalmának készített ajándéka a mai napig áll.

 

 

Források:
mult-kor.hu
mreny.uw.hu
rubicon.hu
vitorlazas.hu
 
Képek:
A szabadság-szobor Liberty Island-en: thecharitywedding.com
Építés közben: vitorlazas.hu
Az 1878-as párizsi világkiállításon: vitorlazas.hu