970x90-nl-nna

14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

96 éves korában elhunyt Nagy-Britannia leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója, II. Erzsébet királynő. Uralkodását 25 évesen kezdte 1952-ben. 70 éves uralkodási időszaka alatt megőrizte a bátorságról, a kitartásról és a felelősségről alkotott képét. Sokak számára generációkon át szeretett alak volt.

Erzsébet királynő, eredeti nevén Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1926. április 21-én született Mayfairben. Édesanyja Bowes-Lyon Erzsébet brit királyné, édesapja pedig a későbbi VI. György brit király, akkori yorki herceg.

Erzsébet királynő élete egyszerre volt tele kiváltságokkal és áldozatokkal. V. György király unokájaként született, a harmadik helyen állt a koronáért, nem számított rá, hogy valaha is uralkodni fog. Amikor 1936-ban nagybátyja, akkori VIII. Edward király lemondott a trónról, apja uralkodó lett, akit olyan szerepbe kényszerítették, amelyre soha nem számított és nem is akart, majd 56 éves korában bekövetkezett halálával lánya lett a királynő.

Az ifjú Lilibet, ahogy gyerekkorában becézték, húgával, Margarettel nevelkedett. Hatévesen a windsori királyi páholy területén egy miniatűr házikót adományozott neki Wales lakossága. Erzsébet az apró, nádtetős otthonban tartott teadélutánokkal szórakoztatta a vendégeket. A nővérek otthon tanultak, és amikor Erzsébet tizenkét éves korában kitört a háború – mint számtalan más londoni gyereket – elküldték őket a városból. A nővérek különféle királyi rezidenciákon éltek, köztük a Balmoral-kastélyban, a Sandringham-házban, a királyi páholyban és a windsori kastélyban.

Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-wales-55652811

Gyermekkorában Erzsébet és Margit elválaszthatatlanok voltak, négy év korkülönbségük ellenére. Kapcsolatuk, amelyre a média nagy figyelmet fordított, rendkívül szoros volt, annak ellenére, hogy az egyik az örökös, a másik a „tartalék” volt. Mindkettőjüknek volt oka irigyelni a másikat. Erzsébet szerepe hatalmat és hírnevet kínált számára, Margaret szerepe szabadságot és azt, hogy nyugalomban élvezheti magánéletet. Amikor Margaret 2002-ben meghalt, Elizabeth egyik legközelebbi bizalmasát veszítette el.

Forrás: https://www.imdb.com/title/tt8823044/

Késő tinédzser korában az akkori Erzsébet hercegnő királyi feladatokat látott el, hivatalos látogatásokat tett, és tengerentúli körútra indult Afrikában, melynek során betöltötte a 21. életévét. Erzsébetet Fülöp görög és dán herceg jegyezte el, aki egy régi ismerős és másodunokatestvére volt. 1947-ben találkoztak először, amikor Elizabeth 13 éves volt, és később megőrzött róla egy bekeretezett fényképet. Abban az évben az esküvőjükön Fülöp felvette a Mountbatten vezetéknevet, és Edinburgh hercege lett. Amikor Erzsébet elfoglalta a trónt, Fülöp a brit uralkodó hitvese lett. A házasság a legtöbb beszámoló szerint szeretetteljes, gondoskodó és őszinte volt, mindkettőjük megpróbálta támogatni a másikat szerepeikben. „Egyszerűen ő volt az erősségem és a maradásom ezekben az években” – mondta a királynő 50. évfordulójuk alkalmából tartott beszédében. Az angol királynő 73 évig élt házasságban Fülöp herceggel, aki 2021 áprilisában elhunyt, így házasságuk a leghosszabb házasság a brit királyság történetében.

Forrás: https://soul.lessonslearnedinlife.com/queen-elizabeth-prince-charles-relationship-children-british-royal-family-mother-love

A királyi család tagjai sok esetben nem kívánt módon váltak híressé. II. Erzsébet királynő négy gyermeke közül három elvált, közülük kettő rendkívül nyilvános és ellenséges módon. Károly herceg és Lady Diana brutális szakítása mindkét oldalon a hűtlenség leleplezéséhez vezetett. András herceg hasonlóan nyilvános szétválása nagyjából ugyanebben az időben történt. Évekkel később a Jeffrey Epsteinnel való kapcsolata még méltatlanabb címszavakhoz vezetett. Ám míg Diana hercegnő halála után a királynő kritikákat kapott és a közvélemény megcsappanását tapasztalta, hírneve erősen megugrott, aminek eredményeként olyan közszeretet alakult ki, amely lehetővé tette számára, hogy még Harry herceg és Meghan hercegnő családtól való eltávolodását is átvészelje. A pár még a királyi élet elhagyása után is kimutatta folyamatos szeretetét a királyi matriarcha iránt, amikor a Lilibet nevet választották lányuk nevének.

A kötelességei iránti hűsége az utolsó napjaiban sem lankadt. Amikor nem tudott részt venni az Anglia Egyház tavalyi országgyűlésén, amelyen fél évszázada minden évben részt vett, nyilatkozatot adott ki. „Nehéz elhinni, hogy több mint 50 éve annak, hogy Fülöp herceg és én részt vettünk az Általános Zsinat legelső ülésén. Egyikünk sem tudja lassítani az idő múlását."

Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 2022. Szeptember 8-án, 96 éves korában halt meg Balmoralban, uralkodása 70-ik évében.

Forrás: https://www.architecturaldigest.in/story/a-look-back-at-the-life-of-queen-elizabeth-ii/

Hivatalos forgalmazói logók