14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

A Julián-naptár - a keresztény világban a Kr. u. első és a második évezred egy részében uralkodó naptár - előrelépés volt az általa felváltott római köztársasági naptárhoz képest, de 11 perccel és 14 másodperccel hosszabb volt, mint a trópusi év (az az idő, amely alatt a Nap a Földről nézve visszatér ugyanabba a helyzetbe). Ennek eredményeként a naptár 314 évenként körülbelül egy napot eltért.

A hiba okozta egyik legégetőbb probléma az volt, hogy egyre nehezebb volt kiszámítani a húsvét időpontját, amellyel kapcsolatban a 325-ben tartott nikaiai zsinat úgy határozott, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget követő első teliholdat követő első vasárnapra kell esnie, ami akkoriban március 21-re esett. A zsinat által meghatározott időpont és a tényleges tavaszi napéjegyenlőség közötti növekvő eltérést már a Kr. u. 8. században észrevették, és a középkorban számos reformjavaslatot terjesztettek a pápák elé. Intézkedés azonban nem történt és a Julián-naptár, bármennyire is hibás volt, megmaradt a keresztény egyház hivatalos naptárának.

A Gergely-naptár egy imakönyvben (1614)

A Tridenti Zsinat 1562-63-as ülésszakán elfogadott egy rendeletet, amelyben felszólította a pápát, hogy egy reformált naptár bevezetésével oldja meg a problémát. További két évtizedbe telt, mire sikerült megfelelő megoldást találni és bevezetni azt. Évekig tartó konzultáció és kutatás után XIII. Gergely pápa 1582 februárjában aláírta a pápai bullát, amelyben kihirdette a reformált naptárt, amely Gergely-naptár néven vált ismertté. A reformok Luigi Lilio olasz tudós javaslatain alapultak, némi módosítással a jezsuita matematikus és csillagász Christopher Clavius által.

XIII. Gergely pápa

Az új naptár bevezetésének legszürreálisabb része 1582 októberében következett be, amikor 10 napot kihagytak a naptárból, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget március 11-ről március 21-re helyezzék vissza. Az egyház azért választotta az októbert, hogy ne hagyjon ki egyetlen nagyobb keresztény ünnepet sem. Így az új naptárt elfogadó országokban az 1582. október 4-i Assisi Szent Ferenc ünnepét közvetlenül október 15. követte. Franciaország külön, decemberben tette meg az átállást.

Egy ilyen összetett dolog, mint az új naptár bevezetése, azonban nem mehetett komplikációk nélkül. A protestáns és az ortodox országok nem akarták elfogadni a pápa döntését, ezért elutasították az új naptár bevezetését. Az eredmény az lett, hogy a katolikus Európa - Ausztria, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Lengyelország és Németország katolikus része - hirtelen 10 nappal előrébb ugrott, mint a kontinens többi része, és a határon való átutazás gyakran előre vagy hátrafelé utazást jelentett a naptárban.

Végül a nem katolikus országok is elkezdték átvenni a Gergely-naptárt. Németország és Hollandia protestáns régiói a 17. században álltak át. Nagy-Britannia és a Brit Birodalom területei 1752-ben követték ezt a példát, így a Gergely-naptár az egész világon elterjedt.

Forrás: https://www.britannica.com/

Hivatalos forgalmazói logók