14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Idén jelentős évfordulót ünnepel a keresztény katolikus világ: kereken 100 éve, 1920. május 18-án látta meg a napvilágot Karol Wojtyła, aki később II. János Pál pápaként vonult be a történelmünkbe. Ismerje meg cikkünkből kalandos életútját és múlhatatlan hagyatékát!

Karol Wojtyła a lengyelországi Krakkótól 50 km-re fekvő kisvárosban, Wadowice-ban született. Már fiatal korában nagy veszteségek érték, 9 és 12 éves kora között elveszítette édesanyját, édesapját és legidősebb testvérét is.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - I100 éve született I. János Pál pápa Karol a kezdetektől sportos és egészséges életmódot folytatott, előszeretettel síelt és úszott. 1938-ban beiratkozott a krakkói Jagelló Egyetemre, ahol fokozott érdeklődést mutatott a színház és a költészet iránt. Az iskolát a következő évben bezárták, amikor Lengyelországot megszállták a náci csapatok, így a fiatal Karolnak 1940 és 1944 között egy kőbányában, majd egy vegyi üzemben kellett dolgoznia, hogy biztosítsa megélhetését és elkerülje Németországba történő deportálását.

1942-ben titkos szemináriumok keretében kurzusokat kezdett Krakkóban, melyet Adam Stefan Sapieha krakkói érsek vezetett. A II. világháború után, a krakkói egyetem újranyitásával folytatta tanulmányait a Jagelló Egyetem teológiai karán, majd 1946-ban megkezdte papi szolgálatát.

Nem sokkal ezután Sapieha bíboros Rómába küldte, ahol a francia domonkos, Garrigou-Lagrange keze alatt dolgozott. 1948-ban a Keresztelő Szent Jánosról írt diplomamunkájával megszerezte teológiai doktori címét. Eközben lelkipásztori szolgálatot gyakorolt ​​Franciaország, Belgium és Hollandia lengyel bevándorlóinak körében.

1948-ban visszatért szülővárosába, és több Krakkó környéki plébániatemplomban szolgált. 1951-ig az egyetemi hallgatók lelkészeként is működött.

1958. július 4-én XII. Pius pápa kinevezte krakkói segédpüspöknek, majd újabb 6 év múlva elnyerte a krakkói érsek tisztséget.

A katolikus egyház egyik vezető gondolkodójának tekintve részt vett a Vatikáni II. Tanácson. Ennek tagjaként II. János Pál segített az egyháznak megvizsgálni a világ helyzetét, ezt méltányolva 1967-ben VI. Pál pápa bíborossá tette meg.

1978. október 16-án II. János Pál mintegy 400 év után az első nem olasz pápává vált. A katolikus egyház vezetőjeként körbeutazta a világot, hogy terjessze a hitről és a békéről szóló üzenetét. 95 látogatást tett Olaszországon kívül és 142-t országhatáron belül.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 100 éve született II. János Pál pápaÉletére éppen otthona közelében törtek: 1981-ben egy bérgyilkos kétszer meglőtte II. János Pált a Vatikánváros Szent Péter terén. Szerencsére sikerült felépülnie a sérüléseiből, majd később megbocsájtott támadójának.

Az emberi jogok szószólójaként gyakran beszélt a világ szenvedéséről. Számos témában erőteljes és határozott véleményt képviselt, többek között a halálbüntetés elleni tiltakozásában és a fogamzásgátlás kérdéskörében. A karizmatikus pápa befolyása révén maradandó politikai változásokat hozott, amelyek mind a mai napig éreztetik hatásukat.

Forrás: http://www.jp2muzeum.pl/about-john-paul-ii

Színarany érmével emlékezünk a feledhetetlen pápára

A II. János Pál pápa iránti tisztelettől vezérelve ajánljuk figyelmébe a világszerte rajongott pápának emléket állító színarany érmét, amely a legkiválóbb verdei minőségben készült:

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Színarany érme II. János Pál pápa 100. évfordulójára

 

Hivatalos forgalmazói logók