14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Emberemlékezet óta különleges helyet foglal el az életünkben az ezüst, ez a fehéren csillogó, elegáns, rendkívüli nemesfém. Tekintsük példaként népünk pénztörténetét: a magyar pénzverés legelső érméje, egyben egyik legszebb emléke, Szent István király Lancea Regis dénárja is ezüstből készült. De vajon mi teszi ilyen vonzóvá az ezüstöt, és miben rejlik valódi értéke? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Az arany után a második legértékesebb nemesfémként számontartott ezüstöt mintegy 6 000 éve használja az emberiség. Latin neve argentum, rövidítése Ag, amely kémiai vegyjele is egyben. A latin eredetű szó jelentése: szürkésen csillogó, amely tökéletesen leírja megjelenését.

Az ezüst fizetőeszközként való felhasználására az első történelmi utalások időszámításunk előtti 700-ból származnak, azóta szinte kivétel nélkül minden jelentős ókori és modern gazdaság meghatározó alapanyaga volt. Az ógörögök 1/8 uncia ezüst tartalmú drachmájától kezdve az ókori Róma denárjain át a brit font sterling érméig jelen volt minden említésre méltó nemzet történetében.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az ezüst és az emberiség      Magyar Éremkibocsátó Kft. - AZ ezüst és az emberiség

Kevésbé ismert érdekesség, hogy volt egy olyan időszak az emberiség történelmében, amikor az arany és az ezüst ugyanolyan értékesnek számítottak. Olyannyira, hogy az arany mintájára napvilágot látott az ezüst standard elmélete is, miszerint bizonyos mennyiségű ezüst beváltható meghatározott mennyiségű aranyra, amely egy bizonyos összeget ért. Ez az elképzelés a világ ezüst bányászatának fellendülésével a gyors infláció fenyegetése miatt elsikkadt.

Ennek ellenére az ezüst népszerűsége mind a mai napig megingathatatlan. Biztonságos, mégis megengedhető befektetésként él a köztudatban. Érmék és érmek kibocsátása mellett ékszerkészítésre, elektronikai cikkek gyártására, gyógyszerek és gyógyászati eszközök előállítására, fényképkészítésre, víz szűrésére, evőeszközök, napelemek és tükrök gyártására és még sok másra használjuk nap mint nap.

Tekintse meg Ön is termékkínálatunk ezüstből készült darabjait, kattintson ide és válogasson kedvére webáruházunkban! 

 

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lancea_Regis_d%C3%A9n%C3%A1r
https://hu.bikerringshop.com/blogok/h%C3%ADr/az-ez%C3%BCst-var%C3%A1zslatos-%C3%A9s-misztikus-tulajdons%C3%A1gai
https://www.scienceabc.com/eyeopeners/why-do-humans-value-gold-and-silver-so-much.html
https://www.silverinstitute.org/silver-precious-metal/

Hivatalos forgalmazói logók