14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

December, az év utolsó hónapja bővelkedik az ünnepekben. Ám van egy hosszabb ünnep, ami megelőzi a karácsonyt, és a várakozásról, a békéről szól: ez az advent, melynek legfontosabb jelképe az adventi koszorú. De vajon honnan ered ez a hagyomány, mióta díszítünk koszorút és gyújtjuk meg a 4 gyertyát rajta...? Cikkünkből megtudhatja.

Az advent eredete

A keresztény világban mindig is kiemelt szerepet játszott az adventi időszak, mely a karácsony előtti várakozást foglalja magába. Régebben ezeket a heteket szigorú böjtöléssel töltötték az emberek, valamint korán felkeltek, hogy odaérjenek a rorátéra, a hajnali misére, melyet Szűz Mária tiszteletére tartottak. A böjtölést mára felváltotta a bűnbocsánat szentségéhez való járulás, vagyis a szentgyónás.

 

A koszorú története

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az adventi koszorú történeteAz advent szimbóluma a fenyőágakkal és gyertyákkal díszített koszorú, amely igen hosszú utat járt be, mire elnyerte napjainkban ismert formáját. Nem kell nagyon régre visszatekintenünk ahhoz, hogy felfedjük a koszorú eredetét. A 19. században, 1838-ban kezdődött minden, amikor Johann H. Wichern protestáns lelkész az általa alapított hamburgi gyermekotthonban egy kocsikerék méretű csillárt készített fából, melyet örökzöld ágakkal vont be. Körben 24 gyertyát helyezett el, melyek a karácsonyig hátralévő napokat jelképezték.

A hétköznapokat fehérrel, a vasárnapokat piros gyertyákkal jelölte. Ahogy egyre közeledett a karácsony, úgy gyújtott meg egyre több lángot, míg karácsony ünnepén fényárban úszott az egész koszorú. A lelkész a gyertyagyújtás után minden nap adventi dalokat énekelt a gyermekekkel, és idézeteket olvasott fel a Bibliából.

Az idők folyamán egyre többen vették át szokását, amely időközben hagyománnyá nőtte ki magát. 1860-ra Berlinben már az egyszerű polgárok házaiban is megjelentek a csillár helyett a koszorúk, ami így a mennyezet helyett az asztalok éke lett. A gyertyák számát ezzel párhuzamosan 4-re csökkentették, hogy már csak vasárnaponként gyújtsanak meg egyet-egyet. A koszorún 3 szín vált különösen hangsúlyossá: a zöld a termést, a piros az életet, az arany vagy a sárga pedig a fényt szimbolizálta.

 

Az adventi koszorú térhódítása

Eleinte csak Németországban terjedt el ez a különleges hagyomány, ám idővel a katolikus egyház is felfigyelt rá, mígnem az 1950-es években már szinte minden európai keresztény család otthonában felbukkant az adventi koszorú.

A katolikusoknál a gyertyák színe egy kivételével lila, a negyedik pedig rózsaszín. A színek jelentése különböző: az első jelképezi a hitet, a második a reményt, a harmadik, vagyis az egyetlen rózsaszín gyertya az örömöt, a negyedik pedig a szeretetet.

Napjaink rohanó világában az emberek többnyire nem saját kezűleg készítik, hanem inkább készen veszik a koszorút. Ennek ellenére az adventi időszak legfőbb üzenete változatlan: lassítsunk le, és találjuk meg lelki békénket szeretteink körében, melynek kiteljesedése a karácsony, Jézus születésének napja.

 

Az adventi időszak örömére idén először, ezüst vasárnap (12.15.) és arany vasárnap (12.22.) meglepetés kedvezményekkel készülünk.
A részletekért ezeken az adventi napokon figyelje email postafiókját! 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az advent eredete

Források:
http://cyberpress.hu/az-adventi-koszoru-tortenete/
https://turul.info/napok/adventikoszoru
https://ng.hu/kultura/2011/11/26/az_adventi_koszoru_regenye/

Képek:
https://pixabay.com/ 

Hivatalos forgalmazói logók