14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Az emberiség legnagyobb találmányai hallatán gyakran egy magányos tudós képe jut eszünkbe, aki egyedül törekszik a világ megváltására, ez azonban messze áll a valóságtól. Az emberi leleményesség nem ismer határokat, egy személy azonban mégis gyakran kevésnek bizonyul egy-egy méltán híres találmányhoz. Sok esetben egy kiemelkedő újdonság felfedezésének folyamata nem is köthető egyetlen személyhez. Megint máskor nem az eredeti ötletgazda aratja le a babérokat, hanem az a csapat vagy tudós, aki az adott felfedezés területén a legáttörőbb eredményt érte el. Azt is meg kell említenünk, hogy számos, szorosan a mindennapjaink részét képező találmány, mint a penicillin vagy a mikrohullámú sütő, egyszerű véletlen folyamán indult világkörüli hódító útjára. Lássunk most 6 fontos felfedezést!

A pénz - a főníciaiak találmánya

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A pénzÁttekintésünket nem is kezdhetnénk mással, mint a pénzzel. Pénz hiányában mai világunkat képtelenek lennénk fenntartani, a hétköznapjaink elképzelhetetlenek lennének, ha a kőkorszakiakhoz hasonlóan kagylógyűjteményeket hordoznánk magunkkal mindenhová fizetőeszközként. Manapság hajlamosak vagyunk még azon is felháborodni, ha nyaralásunk során egy-egy kisebb falusi boltba tévedve kiderül, hogy nem fizethetünk bankkártyával. Pedig a pénz történetét vizsgálva, az csak fennállásának hozzánk közelebb eső, rövidke időszakában váltott át virtuális formába. Azelőtt évezredeken át a pénzérmék jelentették a kereskedelmi csereértéket. A legértékesebb régészeti leletek nagy részét még ma is a meglepően jó állapotban megőrzött ókori pénzérmék teszik ki.

 

 

Az iránytű – találjon rá a helyes útra!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az iránytű Az iránytű előtti időkben nem volt könnyű dolga azoknak a tengerészeknek, akik messze merészkedtek a nyílt vizeken. A nap és a csillagok állása biztos támpontot adott, de ködös és felhős estéken nem hagyatkozhattak erre a módszerre, és csak a bizonytalanság maradt számukra. Az első iránytűt Kínában készítették a 9-11. század környékén, a Han-dinasztia idejében, és természetes mágnesességgel rendelkező vasércből készítették. Rövid időn belül az arab térségen keresztül Európában is megjelent az új találmány, ami forradalmasította a szárazföldi és tengeri közlekedést, biztonságosabbá téve a tengerentúli kereskedelmet. Az iránytű megjelenésével nemcsak a kereskedelem indult virágzásnak, de a legnagyobb felfedezéseket is lehetővé tette, elindítva ezzel Európa nagy felfedezőit is hódító útjukra.

A csodálatos találmánynak állít emléket kínálatunk egyik legkülönlegesebb érméje, a 2 unciás, antikolt eljárással készült színezüst dollár, amelybe egyedülálló módon egy iránytűt ágyazott a kibocsátó, a világhírű ausztrál Perth Mint pénzverde. Kattintson és ismerje meg ajánlatunk részleteit, szerezze meg a páratlan érmeritkaságot!

 

A kézi másolás vége – a könyvnyomtatás korának kezdete

Nem sokkal a kódexmásoló szerzetesek munkája után egy új, szokatlan módszer bukkant fel Németországban 1440-ben Johannes Gutenberg műhelyében. A nyomtatás technológiájában már ezelőtt is történtek jelentős előrelépések, hiszen már a kínai mesterek is foglalkoztak sokszorosítással. A valódi újdonságot az jelentette, hogy Gutenberg egyedülálló ólom- és ónbetűkkel, valamint saját készítésű, lenmagolajból és koromból készült tintával gyorsította fel a folyamatot. Ennek eredményeként a könyvnyomtatás nemcsak szélesebb körben vált elérhetővé, hanem egyben megfizethetőbb is lett, amely az első lépés volt a könyvek és a kódexek elterjedéséhez.

Megindult a könyvek „tömegtermelése”, és a tudás a történelemben először nagyobb tömegek számára lett elérhető.

 

A telefon - Halló, ki beszél?

Alexander Graham Bell kezdetben siket és halláskárosult emberekkel dolgozott. A telefon létrehozásának ötletét Kanadában élő édesanyja inspirálta, akinek a hallása kora előrehaladtával már nem volt a régi. Nem Bell volt azonban az egyetlen, aki az elektromos hullámok segítségével kívánt hangot továbbítani. Számos tudós kísérletezett korábban hasonló eszközökkel, mégis a feltaláló volt az, akinek végül sikerült áttörő eredményt elérnie a területen. Az első telefonkészülék végül 1876-ban született meg, a találmány pedig rövid időn belül forradalmasította a nemzetközi üzleti, valamint a magánjellegű kommunikációt egyaránt. 1922-ben, amikor Bell elhunyt, minden amerikai telefonvonal egyszerre hallgatott el egy percre.

 

A villanykörte – fény az éjszakában

Magyar Éremkibocsátó Kft. - VillanykörteA villanykörte nem csak az elektromosság térhódításának egyik első lépéseként tekinthető az emberiség egyik legkiemelkedőbb találmányának. Egyes történészek szerint több mint két tucat tudós kísérletezett a 18. század során különböző lámpák és fényforrások létrehozásával. Mégis Thomas Edisont tekintjük a villanykörte feltalálójának, hiszen ő volt az első olyan személy, aki képes volt egy kifogástalanul működő rendszert teljességében létrehozni.

A mesterséges fény megjelenése a mindennapi életben megváltoztatta az emberek alvási szokásait, hiszen már nem csak a napfényes órák alatt lehettek produktívak. A korábbi gyakorlattal ellentétben nem feküdtek letértek nyugovóra rögtön naplemente után, változás állt be az emberek alvási ciklusában és életvitelében is.

 

 

Az Internet – a világot összekötő hálózat

Az 1960-as évek számítógép forradalma idején már nem volt kérdéses, hogy valami óriási van készülőben.

Megszámlálhatatlanul sok ember és több csapat is dolgozott az Internetet megelőző hálózatokon, a ma ismert net közvetlen ősének azonban egy, az amerikai Védelmi Minisztériumban létrehozott hálózatot tekintünk.

Az ARPANET feladata a minisztériumi számítógépek belső összeköttetésének biztosítása volt, amellyel kapcsolatban leggyakrabban Lawrence Roberts neve kerül elő.

 

A felsorolt összes találmány mindennapjaink szerves részét képezi, és az emberiség fejlődését jelentősen befolyásolta azon kutatók és tudósok munkája, akik rengeteg időt és energiát fektettek abba, hogy könnyebb és minőségibb legyen a mindennapi életünk. Természetesen lehetetlen az összes jelentős találmányt egyetlen listába gyűjteni, hiszen minden, ami körülvesz bennünket, egyszer régen egy feltaláló asztalán heverő ötletként kezdte.

 

 

 

Források:
http://kiszamolo.hu/a-penz-rovid-tortenete/
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0023_Gazdt/02_02.scorml
http://www.livescience.com/33749-top-10-inventions-changed-world.html
http://www.geniusstuff.com/blogs/10-inventions-changed-world.htm
http://www.businessinsider.com/accidental-inventions-that-changed-the-world-2014-5
http://www.livescience.com/43639-who-invented-the-printing-press.html

 

Képek:
https://visualhunt.com/photo/121047/
https://visualhunt.com/photo/145706/
https://visualhunt.com/photo/222493/

Hivatalos forgalmazói logók