14 napos visszaküldési garancia Minőségi garancia Eredetiségi Tanúsítvány

Bejelentkezés

Üdvözöljük,

06 80 888 889
Az Ön kosara üres.

Az elmúlt 1,5 évben megélt, vírushelyzet okozta kihívásokkal teli mindennapokban sokak számára háttérbe szorult a külső megjelenés. Pedig az öltözködés, az ékszerviselés az önkifejezés fontos része – és nem csak a nők, hanem a férfiak számára is. Rájuk fókuszálunk jelen cikkünkben, izgalmas betekintést nyújtva a férfiak kedvelt kiegészítője, a mandzsettagomb történetébe.


Előbb a gomb, aztán a mandzsettagomb

A gomb mint a ruhadarabok funkcionális és dekoratív kelléke a legtöbb forrás szerint Franciaországból indult világhódító útjára. Itt, a divat hazájában hozták létre az első gombkészítő céhet sok száz évvel ezelőtt, 1250-ben. Az ország a 14. századra egész Európa gombgyártó nagyhatalmává nőtte ki magát. A mesterek díszes és míves alkotásaikat akkoriban kizárólag királyok, királynők és arisztokraták megrendelésére készítették.

A gomb a gazdagok státuszszimbólumának számított, és ez évszázadokig így is maradt. Hihetetlen, de igaz, hogy még törvényi szabályozás is született arról, hogy a közemberek hány darab, sőt, hogy pontosan milyen gombot viselhettek a ruháikon.

 

Napóleon és a mandzsettagomb

Úgy tartják, hogy mandzsettagombok rendszeres használatát a legendás francia császár, Napóleon vezette be az 1700-as évek végén. Szándéka az volt, hogy leszoktassa katonáit arról, hogy a ruhájukkal töröljék meg az orrukat.

A 18. században valóságos műremekek születtek: különleges festett, aranyból és ezüstből formázott, vagy akár fából faragott példányok. Marie Antoinette férje, XVI. Lajos király előszeretettel viselt ilyen extravagáns gombokat.

A nemesség köreiben a 19. században terjedtek el a hétköznapi viseletre szolgáló példányok. Ekkoriban üveggel díszítették, amit aztán felváltott a cirkónia kő és az égetett kerámia.

Manapság ezek az ékszerkülönlegességek gyűjtőknél, illetve múzeumokban csodálhatóak meg. 

 

Hogyan viseljük a mandzsettagombot?

A gomb bekapcsolása elsőre egyszerűnek tűnik, lelkesedésük ellenére mégis gyakran nehézségbe ütköznek a kezdő gombviselők. Ezért erősen ajánlott az első viselés előtt begyakorolni az ékszer felhelyezését az ing ujjára.

A gombot át kell fűzni a mandzsetta mindkét lyukán olyan módon, hogy a díszített fele látható legyen a mandzsetta felső részén. A gombot viselő férfi tenyerét lefelé fordítva maga elé helyezi a kezét, majd a gombot felülről húzza át. Ezután alulról kinyílik a forgatható pecek, amivel a mandzsetta összekapcsolható és biztosítható.
Végül elég behúzni a gombot a mandzsetta végénél fogva, és szükség esetén még jobban rögzíteni.

 

Híres mandzsettaviselő férfiak - és nők!

A mandzsettagombok a mai napig láthatók az öltöny alá vett ingeken, nem mentek ki a divatból. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy számtalan híresség viseli különleges alkalmakkor ezt a pompás kiegészítőt. Tekintse meg válogatásunkat, a teljesség igénye nélkül:

Greta Garbo mandzsettagombbal - forrás: mandzsetta Dean Martin - Forrás: Etsy Daniel Craig - forrás: Pinimg
Képünkön: Greta Garbo Képünkön: Dean Martin Képünkön: Daniel Craig


Szerezze meg első mandzsettagombját webáruházunkból, pár kattintással!

Büszkék vagyunk rá, hogy a numizmatikai különlegességek mellett immáron egy amerikai címersast ábrázoló, elegáns mandzsettagomb is elérhető termékpalettánkon. Amennyiben szeretné meglepni önmagát, vagy kedveskedne férfi ismerősének egy szemet gyönyörködtető darabbal, látogasson el webáruházunkba a lenti képre kattintva:

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Elegáns mandzsettagomb

TOVÁBB A TERMÉKHEZ >>

Források:
www.ekszerkiraly.hu
www.aekszerek.hu
www.rd.hu

Hivatalos forgalmazói logók