Mindenki ismeri Einsteint, minden idők egyik legnagyobb tudós zsenijét. Ám most olyan tényekről olvashat, amelyekről a legtöbben még nem hallottak olvasóink közül, vagy épp nem egészen úgy kerültek be a köztudatban, ahogyan eredetileg történtek. Olvasson tovább és ismerje meg Einstein igazi arcát!

  1. Fiatalkorában élte fénykorát a nacionalizmus és a hazaszeretet, ám Einsteint mindez hidegen hagyta. 16 évesen világpolgárrá kívánt válni, éppen ezért önként lemondott német állampolgárságáról, 1901-ben pedig Svájc polgára lett.
  2. Bár a világ nagyrésze úgy tudja, hogy Einstein rossz tanuló volt, ráadásul különféle könyvek sokasága is táplálja a hiú reményt sok generációnyi diák szívében, hogy még a zseni Einsteinnek se ment olyan könnyen az ismeretek elsajátítása, a valóságban csak beszédtanulási készségei fejlődtek lassabban kortársainál.

  3. Magyar Éremkibocsátó Kft. - Einstein relativitás-elméleteKortársai közül kevés diák érdeklődött jobban a számtan iránt, mint ő. Mire betöltötte 15. életévét, betéve tudta a differenciál- és integrálszámításokat. Míg társainak megugorhatatlan akadályt jelentett egy-egy nehezebb matematikai feladat, addig ő egyre nagyobb célokat tűzött ki magának a tárgyból, és éjt nappallá téve olvasta az aritmetikával, geometriával és algebrával foglalkozó tankönyveket. Bár a zürichi főiskolára való felvételizésekor valóban megbukott, ám nem matematikából és fizikából, ahogyan később számos teória bizonygatta, hanem az összes többi tárgyból. Egy évvel később ismételten jelentkezett, ekkor már sikerrel.

  4. A Zürichi Műszaki Egyetem fizika szakára járt, ahol a tanulók 99%-a fiú volt, Mileva Marić kivételével, aki szinte megszállottan érdeklődött a matematika és a fizika iránt. Érdeklődése 1898-ban fordulatot vett, ekkor szerettek egymásba Einsteinnel, ami olyannyira a tanulás rovására ment, hogy utóbbi a szerelmes férfi meg is bukott a záróvizsgán. Ez azonban nem szegte kedvüket, és 5 évvel később összeházasodtak.

  5. 1902-ben házasságon kívül született egy lányuk, Liserl, akinek további sorsát homály fedi. Egyes híresztelések szerint még csecsemőként elkapta a skarlátot és meghalt, más források szerint viszont örökbe adták. Egy biztos, Einstein sohasem láthatta az Újvidéken született kislányt. Házasságuk során még két fiuk született: Hans Albert és Eduard.

  6. 1919-ben Einstein elvált Milevától, akit addigra már nyíltan csalt unokatestvérével, Elsa Löwenthallal, és akit alig 4 hónappal a válás után oltár elé vezetett. Elsának ez a frigy szintén a második házassága volt, előző kapcsolatából két lány született, akiket ezután együtt nevelt Einsteinnel. Közös gyermekük nem született.

  7. Első házasságának felbontása mély nyomot hagyott idősebbik fia, Hans érzékeny lelkén, akit megviselt szülei válása.

  8. Ifjabbik fiánál, Eduárdnál skizofréniát diagnosztizáltak, ami már csak abból a szempontból is keserűen ironikus, hogy Eduard pszichiáternek tanult, sőt, praktizált is jó ideig. Valósággal rajongott Freudért és a pszichoanalízisért.
  9. Einstein végül 1955-ben hunyt el 76 évesen egy princetoni kórházban. Bár elhamvasztották, és hamvait ismeretlen helyen szórták szét, dr. Thomas Stoltz Harvey még a boncoláskor eltávolította az agyát, aki a halottszemlét végezte. Mindezt a család engedélye nélkül tette. Vizsgálata közben nem talált semmi érdemlegeset, azonban 1999-ben tüzetesebben megvizsgálták a McMaster egyetemen és megállapították, hogy Einstein agyának fali burkolati területe hiányzik. Emiatt a belső fali lebenye 15%-al szélesebb volt, ami a matematikai gondolkodásért és a térlátásért felelős régió része.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Einstein tudóstársaival

A kiváló fizikus és tudós tiszteletére büszkén ajánljuk figyelmébe a színarany emlékérmét, amely Albert Einsteinnek állít méltó emléket. Itt a kiváló lehetőség, hogy az elsöprő tudású fizikus emlékével bővítse érmegyűjteményét!

 

 

Források:
https://monsooninfo.blog.hu/2015/03/15/16_hihetetlen_teny_amit_tudnod_kell_albert_einsteinrol
https://mult-kor.hu/10-kevesbe-kzismert-teny-albert-einsteinrol-20170425  

Képek:
https://pixabay.com/