A tokiói olimpia szervezői nem csak a fenntarthatóságra, de az emberekre is gondolnak: a 2020-as játékok érmeit régi, leselejtezett okostelefonokból és különféle elektronikai hulladékokból tervezik elkészíteni. Japán természeti jellemzőiből adódóan erőforrásokban szegény ország, mégis a világ aranykészleteinek megközelítőleg 16%-a, valamint az ezüst 22%-a az ország határain belül, különböző elektronikai eszközökben található. Ezzel a lépéssel nem csak a környezetet veszik figyelembe, de a már nem használt mobiltelefonokat a nemes célra felajánló emberek is közelebb érezhetik majd magukhoz az olimpia szellemiségét.

Költségcsökkentés a fenntarthatóság jegyében

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 2020-as olimpiai érmek elektronikai hulladékbólA tokiói olimpia költségvetése eredetileg megközelítette a 3 milliárd yent, amely nemcsak a japánokat, de az egész világsajtót sokkolta. A közfelháborodás hatására a szervezőbizottság fontos döntésre szánta el magát: a költségek megközelítőleg 1/3-át úgy szeretnék átcsoportosítani, hogy az esemény egyszerre váljon költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá. Ezzel a közösségi projekttel a szervezőknek nem titkolt célja, hogy a világ és a japánok felé is egyaránt kommunikálják, hogy egy ilyen kaliberű globális esemény során is komolyan veszik a költségek csökkentését és a fenntarthatóság eszméjét.

Az ötlet maga nem teljesen újkeletű, hiszen már a 2016-os riói olimpia érmei is 30%-ban újrahasznosított fémekből készültek. Először a 2010-es vancouveri téli játékok alatt dolgoztak újrahasznosított anyagokból, ezek aránya azonban akkoriban csupán 1,5% volt.

 

Így készítsünk sok érmet kevés fémből!

Az olimpiát szervező városok túlnyomó többsége környező bányáktól kér támogatást a szükséges nemesfémmennyiség beszerzéséhez. Az erőforrások szűkössége miatt azonban Japán különösen nehéz helyzetben van. A szervezőbizottság abban reménykedik, hogy ezzel a kezdeményezéssel felhívhatják a közösség figyelmét az újrahasznosítás fontosságára, és egy jelentős lépést tesznek majd a technológiai fenntarthatóság felé.

A Japánban rendezett olimpiai és paralimpiai játékok számára körülbelül 5 000 éremre lesz szükség, amelyhez nem kevesebb, mint 8 tonna fémet terveznek összegyűjteni használt vagy elromlott elektronikai eszközökből. Az összes érem előállításához 40 kg aranyra, 4 920 kg ezüstre és 2 944 kg bronzra lesz szükség, amely az összes munkafolyamat során, végeredményben 2 tonna összsúlyú érmet fog eredményezni.

Összehasonlításként hadd említsük meg, hogy a londoni olimpiai játékok során 9,6 kg aranyat, 1 210 kg ezüstöt és mindössze 700 kg rezet használtak fel. 2014 folyamán a Japánban összegyűjtött, újrafelhasználásra szánt nemesfém – amit különböző lakossági alkalmazásra készített technológiai eszközökből vontak ki – 143 kg arany, 1 566 kg ezüst és 1 112 tonna réz volt. Ha az eredetileg tervezett 8 tonna fém a lakosság segítségével összegyűlik, elegendő forrás lesz az összes érem elkészítéséhez, ráadásul a környezet további terhelése nélkül.

 

Társaságunk bízik a japán sikerekben, a fejleményekről pedig mindenképpen tájékoztatni fogjuk kedves Olvasóinkat.

 

 

Források:
http://www.reuters.com/article/us-olympics-tokyo-medals-idUSKBN15G426
http://www.smithsonianmag.com/smart-news/tokyo-will-make-olympic-medals-out-recycled-electronics-180962036/
http://asia.nikkei.com/Japan-Update/Tokyo-Olympic-medals-to-be-made-from-e-waste?page=1
https://tokyo2020.jp/en/news/notice/20170201-01.html
http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/japan-wants-citizens-to-donate-their-phone-to-make-2020-olympic-medals-1326938

Képek:
http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/japan-wants-citizens-to-donate-their-phone-to-make-2020-olympic-medals-1326938