John Fitzgerald Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke volt 1961 és 1963 között. A mai napig az egyetlen római katolikus amerikai elnök, és a legfiatalabb, akit az USA első emberévé választottak, mindössze 43 évesen. 1963. november 22-én merénylet áldozata lett, amiről a mai napig számos összeesküvés-elmélet és teória maradt fenn a köztudatban. Blogbejegyzésünkben elnökké iktatásának 60. évfordulója alkalmából emlékezünk személyére és elnöki munkásságára.

Magyar Éremkibocsátó kft. - John F. Kennedy germekként / Forrás: jfklibrary.orgJohn F. Kennedy, akit a világsajtó gyakran csak JFK-ként emleget, 1917. május 29-én született egy ír származású sokgyermekes család második gyermekeként, akik a 19. század első felében, az éhínség elől menekültek Írországból az Államokba. A 20-as években jelentősen gyarapodott a család vagyona, Kennedy tehetős üzletember édesapjának pedig eltökélt szándéka volt, hogy elnököt csinál a fiából.

A legendás elnök gyökerei

Johnnak minden alapja meg is volt ehhez: a Harvard Egyetemen folytatott nemzetközi kapcsolatokról szóló tanulmányokat, majd a diploma megszerzése után is tudatosan építette a karrierjét. Miután az Egyesült Államok 1941. december 7-én belépett a II. világháborúba, Kennedy századosként szolgált a haditengerészet kötelékében a Csendes-óceánon. Érdekesség, hogy hősiességéért és különleges bátorságáért kitüntetésben is részesült, miután megmentette az embereit egy támadás idején. A gyermekkora óta komoly hátfájdalmakkal küzdő Kennedy-t nem sokkal később súlyos sérülés érte, aminek következtében a gerincét háromszor is meg kellett operálni.

A leszerelése után 1945-ben rövid ideig a Hearst-lapoknak dolgozott, ahol az Egyesült Nemzetek Szövetségét (ENSZ) létrehozó San Francisco-i konferenciáról tudósított. A tényleges politikai pályafutása 1947-ben kezdődött meg, miután demokrata párti képviselő lett a szövetségi törvényhozásban. Az 1953-as év kettős jelentőséggel bírt a fiatal politikus életében: ekkor került be a szenátusba, és ebben az esztendőben kötött házasságot Jacqueline Bouvier-val is, akitől később három gyermeke született.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - John F. Kennedy és gyermekei / Forrás: jfklibrary.org

Kennedy elnök lett

1960-ban indult az elnökválasztáson, ahol – csupán egy hajszállal, 0,2%-kal - legyőzte a republikánus Richard M. Nixont. Kampánya úttörőnek számított abban a tekintetben, hogy Kennedy felismerte a hírközlés és a televíziózás közvéleményformáló erejét és jelentőségét, és a céljainak szolgálatába állította őket. A beiktatási beszédekor azt mondta:

„Ne azt kérdezd meg, mit tud az országod érted tenni, hanem azt, te mit tudsz tenni érte!”

Ez a mondat azóta is Kennedy leggyakrabban idézett gondolata. Elnökként a nevéhez fűződik a vietnami háború elindítása, valamint a maffia leszámolására tett kísérletei. Számos intézkedést tett az amerikai nép jólétének növelése érdekében: az idősekre is kiterjesztette az egészségügyi ellátást, növelte az oktatásra szánt állami támogatás összegét, támogatta a tudományos kutatásokat, emellett jelentősen csökkentette a bűnözési rátákat. Fontosnak tartotta a színesbőrű állampolgárok jogegyenlőségét, ezért kormánya törvényeket hozott az iskolákban, a munkahelyeken és középületekben érvényben lévő faji megkülönböztetés eltörlésére.

A kommunista Kuba elleni sikertelen Disznó-öbölbeli partraszállás után (1961. április 17.) hirdette meg a Békehadtest programot (későbbi nevén: Szövetség a haladásért). Ennek keretében gazdasági segítséget nyújtott azoknak a latin-amerikai országoknak, amelyek nem szimpatizáltak a kommunizmus eszméjével. A programnak következménye, hogy a csatlakozott országok megszakították a diplomáciai kapcsolataikat Kubával.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 60 éve iktatták be John F. Kennedy-t / Forrás: jfklibrary.orgKennedy elnökségéhez fűződik az ún. kubai rakétaválság, ami 1962. október 14-én robbant ki. A nemzetközi konfliktus hátterében az állt, hogy amerikai kémrepülőgépek felvételei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Szovjetunió nukleáris töltetek befogadására alkalmas rakétákat telepített az Egyesült Államok védelme szempontjából mindig is kulcsfontosságú karib-tengeri szigetre. Miután a szuperhatalmak két héten át farkasszemet néztek egymással, J. F. Kennedy a Bécsben folytatott tárgyalásai során elérte, hogy Hruscsov visszavonja arzenálját a szigetországból, így megakadályozta a III. világháború kirobbanását.

Az elnök tragikus halála

Mivel szándékában állt jelöltetni magát a következő elnökválasztáson is, Kennedy 1963. november 22-én, már egy előkampány részeként Dallasba utazott. Az elnöki küldöttség dél körül érkezett Dallas repülőterére, a gépkocsi konvoj innen indult a városba. Az úticél a 9,5 mérföldre lévő dallasi kereskedelmi központ volt, a Trade Mart, ahol az elnök beszédet akart tartani. Fél egykor a lépésben haladó konvoj az Elm Streetre fordult. Ekkor találták el Kennedyt a gyilkos lövések, az egyik hátulról érkezett, és eltalálta az elnök fejét.

Kennedy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem tudták megmenteni, a helyszínen elvérzett. A legvalószínűbbnek vélt elmélet szerint a merénylő Lee Harvey Oswald, a helyi tankönyvraktár egyik dolgozója volt, akit alig másfél órával a merénylet után már sikerült is letartóztatni. A tárgyalására sosem került sor, ugyanis két nappal a merénylet után lelőtte egy éjszakai lokál tulajdonosa, Jack Ruby.

A Kennedy-gyilkosság hosszú ideig élénken foglalkoztatta a közvéleményt, így az elmúlt évtizedek során számtalan összeesküvés-elmélet született az elnök halálával kapcsolatban. Lehetséges merénylőként felmerült a KGB, de sokan gondoltak a maffia bosszújára, vagy az átszervezés alatt álló CIA, esetleg a hatalmat megöröklő Lyndon B. Johnson bűnrészességére is. Bizonyosságot azomban egyik elmélet sem nyert. Kennedy halála után egy parlamenti vizsgálóbizottság is összeült, ami a Warren-jelentésben azt állapította meg, hogy nincs bizonyíték politikai gyilkosságra.


John F. Kennedy elnöki beiktatásának 60. évfordulója, valamint Joe Biden januárban esedékes beiktatásának közeledte alkalmából örömmel jaánljuk figyelmébe a hivatalos féldollárost, amely Kennedy tiszteletére került kibocsátásra az elnük halálát követően, 1965 és 1970 között. Az érme, amely iránt a globális kereslet messze meghaladta a várakozásokat, és amely most is kiugró népszerűségnek örvend a gyűjtők körében világszerte, ezennel Társaságunk kínálatában kedvező áron érhető el:

Figyelem: a kedvező ajánlat csak 2021.január 31-ig érvényes. Ne maradjon le, kattintson a részletekért és megrendelésért!

 

Források:
https://web.archive.org/web/20130310081628/http://tortenelemklub.com/eletrajzok/xx-szazadi-szemelyek/205-john-f-kennedy-elete-es-rejtelyes-halala
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1917_majus_29_john_f_kennedy_amerikai_elnok_szuletese/
http://tortenelemcikkek.hu/node/259
https://mult-kor.hu/sszeeskuves-elmeletek-sokasaga-kering-ma-is-a-kennedy-gyilkossaggal-kapcsolatban-20191122