Michel de Nostredame, vagyis Nostradamus a 16. századi Franciaországban tevékenykedő asztrológus, fizikus, látnok és doktor volt. Sokan nem hisznek a jövendölésekben, míg másokat manapság is foglalkoztatnak különféle jóslatok és próféciák – köztük azok is, amik a történelem egyik legnagyobb látnokának feljegyzéseiben találhatók.

Orvos helyett vándor

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Nostradamus, a jósNostradamus orvos családból származott, így ennek az útnak a követése tűnt a legkézenfekvőbbnek számára is. 15 évesen, 1519-ben kezdte meg tanulmányait Avignonban az orvosi egyetemen, azonban ez az időszak nem tartott sokáig. Alig egy évvel később felütötte fejét a kor legrettegettebb betegsége: újra pestisjárvány sújtotta Franciaországot. Közel egy évtizeden keresztül járta Franciaország, Spanyolország és Itália városait a pestis áldozatait segítve, különféle gyógymódok és gyógyfüvek után kutatva. Ebben a korban a gyógyszerészet ezen ágát nem tartották megbecsült szakmának, emiatt később problémái is adódtak, amikor vissza akart térni az orvosi egyetemre.

Abban az időben, amikor az orvosok semmit sem tudtak tenni a pestis ellen, Nostradamus a lehetőségeihez képest érdekes és modern eszközöket alkalmazott: a szenvedőknek friss levegőt, tiszta vizet, friss ágyneműt és csipkebogyó főzetet javasolt.

Habár a szakmai körökben az elismerés tovább váratott magára, közel egy éves pestisdoktori munkájával Nostradamus ismertté vált, és megbecsült státuszba került. Később orvosi témájú könyveket írt és fordított, érdekelte a gyógyszerészet, az asztrológia és az asztronómia, valamint a gyógyfüvek izgalmas világa is. 
Egyes források szerint nem is volt igazi látnok, sokkal inkább a múltban megtörtént események megismétlődésében hitt. Feltételezéseit igyekezett asztrológiai alapokra helyezni, számításba venni a csillagok állását, és így alkotta meg próféciáit, amelyeket ki is adatott.

Nostradamus, a szakács

Nem csak gyógynövényekkel és gyógyászattal foglakozott; többek közt egy szakácskönyvet is kiadott, ami a receptek mellett tartalmazott leírásokat például hajfesték, fogkrém, különféle étel tartósítók és lekvárok elkészítésére is. Ezeken kívül volt benne egy különleges recept, ami a pestis gyógyításában segített, és egy szerelmi bájital is. Ez utóbbi egy lekvárhoz hasonló állagú szer volt, amelyet csókolózás közben kellett a hölgy szájába juttatni, akinek a szívében ettől egy pillanat alatt feltámadt a vágy.

A kiadványok később anyagi jólétet és hírnevet hoztak számára: nem más látta meg a fantáziát az ifjú látnokban, mint maga a francia királyi család tagja, Medici Katalin. A Medici-dinasztia hatalmas ambíciókkal Európa elitjébe tört, Katalin pedig szerette volna megtalálni a legeredményesebb utat gyermekei számára. Nostradamus segítségét kérte gyermekei horoszkópjának felállításában, az eredmény azonban nem az volt, amire a királynő számított. Minden gyermekére korai vagy tragikus halál várt, ami végül a Valois-ház végét jelentette.

A kegyvesztett évek

Nostradamus II. Henrik francia király halálát is előre látta, és óva intette a lovagi játékoktól. Végül a király egy ilyen esemény után vesztette életét: ellenfele lándzsája a sisakján keresztül a koponyájába fúródott. Az uralkodó nem halt meg azonnal, az agyba bejutó szilánkok még több, mint egy héten át kínozták őt, mielőtt végleg kilehelte volna lelkét.

A királyi udvarból való tragikus távozás után nyugodt időszak következett. A látnok letelepedett, családjának és munkájának szentelte ideje nagy részét. Utolsó szavaival saját halálát jósolta meg: 1566-ban egy nyári éjjelen azt mondta titkárának, hogy hajnalra már nem lesz az élők között, másnap reggel ágya mellett, a földön találtak rá, holtan.  

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Nostradamus, a jós

Források:
https://biography.yourdictionary.com/nostradamus
https://www.history.com/news/5-things-you-may-not-know-about-nostradamus
https://ohfact.com/nostradamus-facts/ 

Képek:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nostradamus#/media/File:Nostradamus_by_Cesar.jpg