Egy szerelem, ami egy egész kontinens életére hatással volt. Egy pár, akiknek leszármazottai nemzedékeken keresztül Európa királyai, királynői, cárjai és császárai lettek. Kik voltak ők…? Most megtudhatja, olvasson tovább!

Viktória korai gyermekévei

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Egy igaz szerelem története: Viktória és AlbertViktória 1819. május 24-én született a londoni Kensington-palotában. Édesapja korán meghalt, így nevelését anyja, Viktória szász-coburg-saalfeldi hercegnő vette át, aki szigorúan korlátozta lánya szabadságát. Az egyetlen apaszerű szereplő a környezetében egyik nevelője volt, Sir John Conroy, akit viszont mélységesen gyűlölt.
Viktória az anyja és Conroy együttes nevelésének következtében magányosan és elszigetelten töltötte gyermekkorát.


Apjának, Eduárd hercegnek III. György király negyedik fiaként kevés esélye volt arra, hogy ő vagy gyermekei valaha trónra lépjenek. Ám Eduárd Viktória nyolc hónapos korában elhunyt, 1837-ig pedig apjának testvérei is mindannyian erre a sorsra jutottak, így Viktória tizennyolc évesen az Egyesült Királyság királynője lett. Bár az anyja és Conroy is azt tanácsolták neki, hogy várjon a trónra lépéssel 21 éves koráig, nem hallgatott rájuk, helyette elküldte Conroy-t az udvarból, anyjának tanácsaira pedig többé nem tartott igényt.

 

Albert és a „leánykérés”

1839-ben vetődött fel először a gondolat, hogy Viktóriát ki kellene házasítani. Albert herceg személyében meg is találták a tökéletes férjet, ám Viktória kezdetben hallani sem akart a frigyről. Bár Albert herceggel anyai ágon unokatestvérek voltak, gyermekkorukban nemigen volt alkalmuk egymás társaságában lenni. Miután azonban annyi év után ismét találkoztak, és három napot együtt töltöttek, Viktória meggondolta magát és közölte Albert herceggel, hogy boldog lenne, ha feleségül venné, amibe Albert örömmel egyezett bele. A herceget nem igazán kötötte le a politika, inkább a művészetek és a tudomány fejlődését kísérte figyelemmel egész életében.

 

Családalapítás és házasélet

1840 őszén, alig egy évvel házasságkötésük után megszületett első gyermekük, Viktória, majd 1841 őszén az ifjú Eduárd. Összesen 9 gyermeket nemzettek 17 éven belül. Házaséletük meglehetősen szerény, botrányoktól mentes volt. A kettejük közötti viszonyt rendkívül szemléletesen idézi meg a következő anekdota, amelynek természetesen nem ismert a valóságalapja:

Amikor egy vitájuk után a herceg bezárkózott a szobájába, a szintén dühös Viktória bekopogott hozzá, hogy engedje be. "Ki az?" - szólt a kérdés. "Anglia királynője" - hangzott a válasz. A herceg nem mozdult. A kérdést és a választ még sokszor elismételték, míg végre a sokadik "Ki az?" kérdésre egy halk válasz érkezett: "A feleséged vagyok, Albert". És az ajtó kinyílt.

Viktória rajongásig szerette az „ő Albertjét”. Azonban 1861-től Albertet erős gyomorbántalmak kínozták. Kiderült, hogy hastífuszt kapott, amelynek következtében 1861 decemberében elhunyt. Albert halála megviselte Viktóriát, aki állami gyászt rendelt el és élete végéig gyászruhát viselt, valamint évekre elvonult a nyilvánosság elől. Haláláig ápolta Albert emlékét, többek között szobrokat és emlékműveket, illetve életrajzi könyvet készíttetett róla.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Egy igaz szerelem története: Viktória és Albert 

 

Források:
https://mult-kor.hu/viktoria-kiralyno-es-albert-herceg-20180529
https://mult-kor.hu/20130703_ot_kevesse_ismert_teny_viktoria_kiralynorol?pIdx=2
https://torimaskepp.blog.hu/2017/12/05/viktoria_kiralyno_maganelete

 

Képek forrása:
https://pixabay.com/hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vikt%C3%B3ria_brit_kir%C3%A1lyn%C5%91