Johannes Gutenberg neve mindenki számára ismerősen cseng. A német könyvnyomtató, kiadó és feltaláló egy csapásra a figyelem középpontjában találta magát, amikor felfedte találmányát, és az első általa nyomtatott Biblia elsöprő sikert aratott. Találmánya igazi forradalmat indított el Európában, de vajon milyen eljárások léteztek a klasszikus értelemben vett nyomtatás előtt?

 

Ókori vésés és faragás

Időszámításunk után 175-ben Kína uralkodója megparancsolta, hogy a konfucianizmus fő tanításait kőbe kell vésni, hogy a szövegek megőrizhessék eredeti, autentikus formájukat, azonban ez a folyamat végül nem várt fordulatot vett. Ahelyett, hogy a tudósok drága írásos dokumentumok által terjesztették volna ezeket a szövegeket, egyszerűen egy tiszta papírlapot terítettek a vésett kőtábla felületére, majd grafit vagy szén segítségével átmásolták az írásos szöveget. Ezután logikus lépésnek tűnt, hogy a betűk kiemelkedjenek a hordozó felületről a könnyebb másolhatóság érdekében. Később tükörírással készültek ezek a táblák, végül pedig tintát vittek fel a betűk felületére, így létrehozva a nyomtatás egyik legősibb formáját.

 

A világ egyik első nyomtatott emléke Koreában született időszámításunk után 750 körül. A dokumentum egy vékony papírlapra nyomtatott szútra, azaz szent írás volt. Ezután már hamar következtek a japán emlékek, amelyekből a mondás szerint 6 év alatt közel 1 000 000 vallásos szöveget osztottak szét zarándokok között. Ezekből több példány fenn is maradt az utókor számára. A szövegek kezdetleges módszerekkel való másolása óriási energiát és rengeteg időt vett igénybe, a szerzetesek számára mégis megérte befektetni a sok munkát, hiszen vallásuk egyik sarokpontját képezte hitük terjesztése.

 

Az első nyomtatott könyv

Az első ismert könyv az ókori Kínából maradt ránk, a szövegre egy elhagyatott barlangban találtak rá 1899-ben. A tekercs formájú hosszú irat kisebb papírlapokból áll, amelyeket egymás után ragasztottak, így összefüggő szöveget hozva létre. Ez az úgynevezett Gyémánt szútra egy olyan eljárással készült, melynek során egy nagyobb fatáblából kifaragják a felesleges részeket, majd a megmaradó betűket és rajzokat tintával borították, ezt papírral fedték le, ami magába szívta a tintát, így láthatóvá téve az írást.

 

A karaktereket egyesével, tükörben kellett belevésniük a fába, ami óriási munka- és időigényt jelentett. Ebben a tekintetben változást csak az hozhatott volna, ha az egyes karakterek külön mozgathatóvá válhatnak, azonban a bonyolult, több ezer jelet tartalmazó kínai nyelvben ez egyelőre lehetetlennek tűnt.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A könyvnyomtatás Gutenberg előttKínában először a 11. században kezdtek ezen a koncepción dolgozni, de az írás bonyolultsága csak megnehezítette a karakterszedést, a kezdetben agyagból készített betűk pedig túlságosan sérülékenyek voltak. Nem sokkal később Koreában készítették el az első olyan könyvet, amelyet bronzból készült, különálló betűk segítségével nyomtattak. Mivel ebben az időben Koreában még a kínai nyelvet használták, ők is beleütköztek a túl komplex karakterek problémájába. Később az jelentette a megoldást, hogy 200 év után saját, a kínaitól független ABC-t és nyelvet alakítottak ki, amelynek segítségével már a nyomtatás is könnyebbé vált.

 

Gutenberg találmánya – Miért jelentett áttörést?

Ahogyan korábban láthattuk, az egyedülálló karakterek ötlete évszázadokkal korábban már megjelent, azonban így is volt még számos olyan nehézség, amit ki kellett küszöbölni, hogy a nyomtatás gyorsabb, gördülékenyebb és szebb lehessen.

Az egyik fontos kiegészítés a nyomás volt: Gutenberg nyomdája képes volt intenzív, lefelé irányuló nyomást kifejteni viszonylag gyorsan, így az eredmény nemcsak sebességben, de az elkészült nyomat minőségében is előrelépést jelentett. Mivel Gutenberg tökéletesen értett a különféle fémek megmunkálásához, könnyedén fejlesztett ki egy olyan rendszert, ami a betűket a nyomtatás folyamata alatt stabilan tartja, így azok az egész folyamat során biztosan a helyükön maradtak. Ráadásul a Kínában korábban alkalmazott terrakottához képest a különféle fémek strapabíróbbak voltak, szinte lehetetlen volt őket eltörni vagy megsérteni munka közben.

Az első ismert Gutenberg Biblián nem szerepel dátum, így a pontos keletkezési ideje bizonytalan, de a könyv tökéletes kivitelezése azt sugallja, hogy nem ez lehetett az első kiadvány, amely az új nyomtatási eljárással készült. A korábbi dokumentumok valószínleg az évek során elvesztek vagy megsemmisültek, a könyvnyomtatás ezzel párhuzamosan pedig hamar virágzásnak indult. Alig pár évvel később már két különböző tintával készítették az iniciálékat, majd a német könyvnyomtatás annyira felvirágzott, hogy Európa különböző részeiről ide jöttek tanulni a mesterek. Azonban egy évszázad sem kellett hozzá, hogy a könyvnyomtatás középpontja Itáliába kerüljön.

 Magyar Éremkibocsátó Kft. - A könyvnyomtatás Gutenberg előtt

Források:
http://www.intellectualventureslab.com/invent/inventor-in-history-johannes-gutenberg
http://www.historyworld.net/wrldhis/PlainTextHistories.asp?groupid=1954&HistoryID=ab78&gtrack=pthc

 

Képek:
https://www.pexels.com