A reneszánsz polihisztor, a középkor egyik legnagyobb egyénisége, akire mind kortársai, mind pedig az utókor felnéz, nemcsak művészetében, de életében is maximalista és kiemelkedően nagytudású ember volt. Riválisai között olyan mestereket tartunk számon, mint Michelangelo, akivel gyakran élcelődtek a másik munkásságán. Leonardo kifogásolta Michelangelo műveinek anatómiai pontosságát, míg a fiatal szobrász azt tette szóvá, hogy Leonardo hosszú évek alatt is képtelen volt befejezni egyes műveit.

A művész nem csupán a festészet vagy a szobrászat iránt érdeklődött: Leonardotól nem állt távol az anatómia, a fizika, az építészet és a zene, ráadásul háborúellenes látásmódjának merőben ellentmondva számos hadi gépezetet is tervezett híres pártfogói, a Medici család, a Sforza herceg és a Borgiák számára.


A törvénytelen gyermek

Leonardo 1452-ben született Toszkánában, egy firenzei nemes és egy fiatal vidéki leány törvénytelen gyermekeként. Vér szerinti apja és mostohaanyja nevelte egy rövid ideig. Mivel ebben az időszakban a törvénytelen gyermekek jelenléte a nemesek otthonában még nem volt elfogadott, Leonardo hamarosan édesapja közeli birtokára költözött, Vinci területére, ahonnan a mester neve is származik.


A született művész

A fiatal művész szinte alig részesült formális oktatásban, csupán az írás, olvasás és a matematika alapjait sikerült elsajátítania ennek keretein belül. A művészetek iránti érdeklődése azonban már egészen fiatal korában megmutatkozott. Mindezek ellenére a ránk maradt feljegyzések, naplóoldalak és tanulmányok felfedik, hogy Leonardo előszeretettel alkalmazott tükörírást, amely napjainkban is megosztja a művészettörténészeket. Egyesek szerint Leonardo da Vinci nem kedvelte, ha illetéktelenek könnyedén el tudják olvasni feljegyzéseit, mások szerint csupán balkezes volt, és ilyen módon kevésbé maszatolta el a készülő jegyzetet.

 

Törvénytelen anatómiai tanulmányai

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Leonardo da Vinci életútjaLeonardo emberfeletti maximalizmusa nemcsak művészetében, de az arra fordított energiában is megmutatkozott. Amikor a boncolás még súlyos bűntett volt, Leonardo da Vinci embereket és állatokat egyaránt tanulmányozott, rajzai az emberi testről, a szívről és az izomzatról évszázadokon keresztül a hasonló tanulmányok alapját képezték. Az emberi anatómia mellett tanulmányozta az állatok mozgását, de érdeklődött a botanika, a geológia és a fizika iránt is.

 

Az örök agglegény

Leonardo egész életét egyedül élte le, sosem házasodott meg, és gyermekei sem születtek. A személyes ügyeit mindig nagyon óvatosan kezelte, és rendkívül kevés részletet osztott meg magánéletéből. Ifjú korában, Firenzében több hozzá hasonló fiatal férfivel együtt perbe fogták szodómia, azaz nem gyermeknemzésre irányuló intim együttlét vádjával, miután Leonardo megszökött és közel két éven keresztül semmit sem lehetett hallani a művész felől.

 

Modern találmányai és hadi gépezetei

1482 után Leonardo da Vinci mérnöki vénáját kiemelve próbált munkához jutni Milánó közelében, és megkörnyékezte a korban méltán híres Medici és Sforza családot. Ludovico Sforza, a későbbi milánói herceg fantáziát látott az ifjú művész hadi gépezeteiben, és közel 20 éven át dolgozott együtt a mesterrel. A Milánóban töltött idő alatt Leonardo számtalan művészeti projektet is elvállalt, Az utolsó vacsora című világhírű alkotása is ebben az időszakban született meg.

Leonardo da Vinci számára nem húzódott éles határvonal a tudomány és a művészetek között, így építészként és hadi mérnökként is előszeretettel dolgozott, többek között a pápai hadsereg akkori vezetője, Cesare Borgia megrendelésére is.

 

Salvator Mundi – a világrekord

2017 novemberében a világsajtó újra Leonardo nevétől volt hangos: Salvator Mundi című képe több mint 450 millió dollárért kelt el, amely az eddigi legmagasabb művészeti alkotásért árverésen fizetett összeg.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Leonardo da Vinci életútjaA festmény rendkívül hosszú restaurációs eljáráson ment keresztül, eredetét pedig számos szakértő a mai napig is vitatja, így még izgalmasabb a kérdés, hogy miért kelhetett el az utolsó magángyűjteményben lévő Leonardo da Vinci kép ennyire magas összegért.  

A kiváló művész előtti tisztelettől vezérelve figyelmébe ajánljuk a világ leghíresebb festményeit megörökítő kollekciónkat, amelynek kezdő eleme Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, a Mona Lisa, amely színarannyal bevont gyűjtői rúdon elevenedik meg.

 

 

 

Források:
http://mentalfloss.com/article/502202/10-masterful-facts-about-leonardo-da-vinci
http://thefactfile.org/leonardo-da-vinci-facts/2/
https://www.biographyonline.net/scientists/leonardo_da_vinci.html
https://www.biography.com/people/leonardo-da-vinci-40396

Képek:
https://visualhunt.com
https://www.pexels.com
https://pixabay.com/