Július 4. az amerikai függetlenség napja, az Amerikai Egyesült Államok legfontosabb nemzeti ünnepe. Ezen a napon emlékeznek meg a függetlenségi háború viszontagságairól és az azt követően megalkotott Függetlenségi Nyilatkozatról, amelynek eredményeképpen az amerikai gyarmatok felülemelkedtek alárendelt státuszukon, és kivívták szabadságukat Anglia elnyomásával szemben. Olvasson tovább és nyerjen betekintést a 18. század egyik legfontosabb okmányának megszületésébe, valamint azt követő eseményekbe!

Így kezdődött minden

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Részlet a Függetlenségi Nyilatkozat kéziratábólA 13 amerikai kolónia az 1700-as évek során gyarmati státusza miatt magas adók fizetésére volt kötelezve Nagy-Britannia részére. A települések vezetői ennek ellenére nem képviselhették hazájukat a brit parlamentben, amely politikai elégedetlenséghez vezetett. Ahogy a feszültség fokozódott, angol csapatok érkeztek az országba.

A függetlenségi háború 1775 áprilisában robbant ki a radikális amerikaiak és a térségben tartózkodó angol haderő között. A háború előrehaladtával egyre több és több csapat csatlakozott a harcokhoz a kolóniák függetlenedését támogatva.
 

A dokumentum, amely egy kontinenst változtatott meg!

1776. június 11-én Philadelphiában, a második Kontinentális Kongresszuson létrehoztak egy tervezetet, amelynek célja az volt, hogy megszakítsa a köteléket a kolóniák és Nagy-Britannia között. Felsejlett a remény, hogy ezáltal végleg búcsút inthetnek az igazságtalan adózásnak, amely heves indulatot szított III. György angol királlyal szemben.

A kongresszus már július 2-án a függetlenség mellett döntött, a teljes dokumentum elfogadásához és kidolgozásához azonban a bizottságnak szüksége volt még pár napra. A tagok között volt többek között Benjamin Franklin és John Adams is, az első vázlatot pedig maga Thomas Jefferson írta.

Rövid időn belül 86 változtatást iktattak be a dokumentumba, majd hivatalosan 1776. július 4-én fogadta el a nyilatkozatot a Kontinentális Kongresszus, így ez a nap vonult be a történelembe később a függetlenség napjaként.

A forradalom előtti időkben csakúgy, mint a brit birodalmi területeken, a gyarmatokon is parádés tábortűz körüli ünnepléssel köszöntötték az angol uralkodót születésnapján, azonban nem meglepő módon 1776 nyarán ez a hagyomány megváltozni látszott. A forradalmárok jelképes „temetéseket” tartottak a még trónon lévő III. György királynak, amely a monarchia végét, az idegen uralom elleni lázadást és az amerikai kolóniák szabadságát szimbolizálta. 1781 során, hónapokkal a harcok vége előtt és a jelentős yorktown-i győzelmet megelőzően Massachusetts volt az első állam, amely hivatalosan is ünneppé nyilvánította július 4-ét.

A függetlenségi háború óta minden évben megemlékeznek erről az eseményről nem csak Amerika szerte, hanem az egész világon. A függetlenség napja a nyári hónapok egyik legkiemelkedőbb ünnepévé nőtte ki magát, amelynek legjelentősebb szimbóluma maga az nemzeti lobogó. Ezen a napon minden piros, kék és fehér színekben pompázik, óriási kerti partikkal, tűzijátékokkal és felvonulásokkal emlékeznek meg a háború sikeréről és az alapítók elhivatottságáról, bátorságáról is.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az amerikai függetlenség napja

Nemcsak családi és nemzeti ünnepként funkcionál, de a politikai vezetők számára is lehetőséget biztosít, hogy az egység üzenetével fordulhassanak az USA lakosaihoz. A kongresszus ugyan csak 1941-ben nyilvánította július 4-ét nemzeti ünneppé, jelentősége azonban mit sem halványult az azóta eltelt évszázadok során.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Amerikai ezüst dollárok érmegyűjteményKattintson ide és ismerje meg az Államok történelmét alakító egyéniségeit, valamint a „lehetőségek hazájának” legizgalmasabb mérföldköveit összefoglaló Amerikai ezüst dollárok érmekollekciót, amely kínálatunk egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő nemzetközi gyűjteménye!

 

 

 

 

 

Források:
http://www.history.com/topics/holidays/july-4th
http://www.pbs.org/a-capitol-fourth/history/history-independence-day/
https://www.britannica.com/topic/Independence-Day-United-States-holiday

Képek:
http://www.pbs.org/a-capitol-fourth/history/history-independence-day/
https://visualhunt.com/