Egykor Guiness rekorder volt az az érme, amit március 27-én lovasítottak meg igencsak céltudatos tolvajok Berlinben. A Big Maple Leaf (magyarul Nagy Juharfalevél) 2007-es elkészültekor a világ legnagyobb arany érméjének számított. Elevenítsük most fel az érmével kapcsolatos legizgalmasabb tudnivalókat!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Ellopták a Big Maple Leaf rekorder arany érmét!A világ legnagyobb arany érméje!

A kanadai állami pénzverde abban mind a mai napig rekordtartó, hogy a világon elsőként ők állítottak elő 1 millió dollár névértékű érmét 2007-ben. A Big Maple Leaf kibocsátásakor azonban nem csak ebben, hanem a súlyát tekintve is rekordot döntött, hiszen az előállításától fogva a világ legsúlyosabb arany érméje is volt egyben. Ráadásul itt nem akármilyen minőségű anyaghasználatról beszélhetünk, hiszen az 53 cm átmérőjű, és 3 cm magasságú érme szinte teljességgel színaranyból (1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany) készült.

 

Drága reklám...

Az 1 millió dollár értékű érme voltaképpen bemutatódarabnak készült, ha úgy tetszik, látványosságként a pénzverde vadonatúj, 1 unciás Arany Juharfalevél (Gold Maple Leaf) érméinek népszerűsítésére. A kanadai állami pénzverde összesen 5 darabot készített a rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező hatalmas érméből, aminek mindegyik példányát a szigorú biztonsági intézkedések mellett működő ottawai létesítményükben állították elő. Úgy hírlik, gazdag külföldi befektetők is vásároltak az impozáns példányok közül.

 

A kanadai állami pénzverde weboldalán így írnak büszkeségükről:

„Az érme hátoldalán díszelgő elegáns, kézzel polírozott juharfalevél motívum Stan Witten, érmetervező művész és a kanadai királyi pénzverde rangidős vésnökének munkáját dicséri, míg az előlapon őfelsége II. Erzsébet királynő arcképe csodálható meg, a népszerű kanadai portréművész, Susanna Blunt alkotásában.

És hogy miért készítettük el a világ legtisztább és leghatalmasabb arany érméjét? Azért, mert képesek vagyunk rá!”

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Ellopták a Big Maple Leaf rekorder arany érmét!A Big Maple Leaf utolsó éjszakája

A 3,7 millió eurót érő műkincset 2010 óta egy nemzetközi műkincskölcsönzési egyezmény keretein belül a berlini Bode Museumban őrizték és tették megtekinthetővé bárki számára. Március 27-én hajnalban történt a lopás, amit a nyomok alapján a múzeum épülete mellett húzódó vasúti hídról, egy ablaknak támasztott létrán bemászva vittek véghez a rátermett tolvajok. Mire a rendőrség a helyszínre érkezett, az érmének csak hűlt helyét, a betörésnek pedig pusztán a nyomait találták.

Egyelőre nem világos, hogyan voltak képesek a 100 kg-os érmét elmozdítani, valamint az sem, hogyan kerülték meg a múzeum kifinomult biztonsági rendszerét. A berlini rendőrség műkincsrablások feltárására szakosodott nyomozói szerint valószínű, hogy a tolvajok megbízásra dolgoztak, hiszen a mintegy 1,7 milliárd Ft értékű érmén kívül semmi mást nem vittek el. Ez esetben is két út lehetséges: vagy egy gazdag műgyűjtő titkos tulajdonába került, vagy a teljes lekövethetetlenség érdekében beolvasztják a műkincset.

Mindenesetre a történtek tanulságként szolgálnak a jövőben hasonló értékű műkincs kiállítására vállalkozó intézmények számára, hogy a szállítási, valamint a tárolási körülményeket minél szigorúbban ellenőrizzék. Hiszen mint a példa is mutatja, az ördög sosem alszik!

 

 

 

Források:
http://www.infogyor.hu/hirek/olvas/elloptak-egy-100-kilogramm-sulyu-aranyermet-egy-berlini-muzeumbol-2017-03-27-165630
http://24.hu/fn/gazdasag/2017/03/27/szazkilos-tomorarany-ermet-loptak-el-a-berlini-bode-muzeumbol/
http://www.origo.hu/nagyvilag/20170327-elloptak-egy-100-kilogramm-sulyu-milliardokat-ero-aranyermet-berlinben.html
http://www.mint.ca/store/mint/about-the-mint/million-dollar-coin-1600006#.WOIMzFXyjDc

Képek:
Az érme hátlapja: http://libertycoinandcurrency.com/wp-content/uploads/2016/09/20100218-20-39-11-The-Million-Dollar-Coin-II.jpg
Az érme előlapja: http://libertycoinandcurrency.com/wp-content/uploads/2016/09/20100218-20-39-32-The-Million-Dollar-Coin.jpg