Az idei év legújabb kibocsátása az egyik legnépszerűbb ezüst érménk, az Amerikai Ezüst Sas aranybevonattal ellátott jubileumi kiadása, amely rekordgyorsasággal, mindössze pár óra leforgása alatt elfogyott készletünkről. A prémium kategóriájú befektetési érme ugyanis világszerte mindössze 2016 példányban elérhető. Évenkénti hivatalos kibocsátásának hagyománya kapcsán összegyűjtöttünk most néhány érdekességet az Egyesült Államok nem hivatalos történelméből, melyek mára szinte már legendává váltak, s az utókor nehezen tudja megállapítani igaz vagy hamis voltukat.

1. A transzvesztita kormányzó

Az egyik legismertebb szóbeszéd New York egykori kormányzóját, Lord Cornbury-t övezi, akinek hatéves városvezetési karrierjét a pénzügyi korrupció mellett az is beárnyékolta, hogy elterjedtek a pletykák a női ruhák iránt érzett vonzalmáról.  Mi több, hivatalos eseményeken, amikor nemesurak és politikusok látogatták meg, nyilvánosan is női ruhában jelent meg. Ilyenkor azzal védekezett, hogy akkor képviselheti méltóképpen unokatestvérét, Anna brit királynőt, ha megjelenésében és öltözékében is minél inkább hozzá hasonlatos.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 3 + 1 városi legenda az USA történelméből

2. Teknős – az első harci tengeralattjáró

Ön szerint is a németek építették a világ legelső harci tengeralattjáróját? Tévedés.

Az amerikai függetlenségi háborúk alatt készült el az a tölgyfából készült, vaslemezekkel megerősített, körte alakú vízalatti alkalmatosság, melyet brit anyahajók elsüllyesztésére próbáltak felhasználni. Azért csak próbáltak, mert a Teknős névre hallgató vízi jármű valamennyi bevetése sikertelennek bizonyult.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Teknős, az első harci tengeralattjáró

3. A nagy Hold-átverés

Sun magazin 1835-ben jól illusztrált, hatrészes cikksorozatot jelentetett meg a Holdon élő emberekről, amit az olvasók be is vettek, így az újság példányszámai rekordot döntöttek. A sztori hihetőségét támasztotta alá a tény, hogy az első cikkben említést nyert Sir Jones Herschel nagy teljesítményű teleszkópja, ami nagy tudományos szenzációnak számított. A cikksorozat további részeiben pedig fokozatosan mutatták be a nyilvánosságnak a Holdon „felfedezett” új lényeket. A híreket országszerte átvették az újságok, így több hónapba tellett, míg a szenzáció elült.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A nagy Hold-átverés

+1 Manhattan kettéfűrészelése

Az egyik legnagyobb átverés, amit a 19. századi Amerikában kitaláltak, minden bizonnyal New York kettéfűrészelése volt. A máig bizonytalan szavahihetőségű történet szerint 1825 nyarán egy rendszeresen összejáró, üzletemberekből álló társaság megvitatta az akkoriban szárnyra kelt népszerű pletykát, miszerint Manhattan szigete elkezdett süllyedni a toronymagasra emelt épületek súlya alatt. Pontosabban a szigetnek csak az egyik fele volt arra ítélve, hogy elsüllyedjen az öböl vízében.

Egy Lozier nevű üzletember megoldásként azt javasolta, hogy kezdjenek hatalmas munkálatokba, ami során végül tulajdonképpen fűrészeljék ketté a szigetet, így mentve meg annak másik felét. A legenda szerint a munka megkezdésének kitűzött időpontjára rengeteg munkás jelent meg a megbeszélt helyen, ám a kiötlő nem jelent meg. A becsapott munkások megfogadták, hogy ha kezük közé kaparintják Loziert, úgy kettéfűrészelik, mint ahogy azt a szigettel tették volna.

Ahogy mondani szokás, a legendák köztünk élnek, se vége, se hossza a fentiekhez hasonló hihetetlen történeteknek, melyek az amerikai kultúrában különös népszerűségnek örvendenek.

Amennyiben Ön érdeklődik az amerikai kultúra és történelem iránt, örömmel ajánljuk figyelmébe az USA tagállamai által kibocsátott hivatalos érmék színarannyal bevont változatát. Tudjon meg többet, kattintson ide!

 
Források:
nymag.com
cuhistory3057.tripod.com
britannica.com
hoaxes.org
Képek:
external.oneonta.edu
wikimedia.org
victorianachronists.files.wordpress.com