A Mona Lisa a világ talán legismertebb női arca, minden idők egyik leghíresebb művészének alkotása. A megalkotása óta eltelt hosszú évszázadok alatt tudósok százai vizsgálgatták, s próbáltak ilyen módon válaszokat találni a festmény körüli kérdésekre. Mindezek ellenére Mona Lisa a mai napig féltve őrzi titkait. Mai blogbejegyzésünkben néhány kevésbé ismert, ám annál érdekesebb tényt gyűjtöttünk össze a Nemzetközi festmény kollekciónkhoz kapcsolódó szavazás nyertesével, azaz Leonardo da Vinci festményével kapcsolatban.

1. Nem is Mona Lisa a festmény címe

Bár még mindig akadnak új feltételezések, a legelfogadottabb nézet szerint a festmény egy gazdag firenzei kereskedő, név szerint Francesco del Giocondo ötgyermekes feleségét, Lisa Gherardini-t ábrázolja. És itt következik az érdekesség: da Vinci soha nem nevezte el művét, a kétféle címet (Mona Lisa – Lisa asszony, és La Gioconda – A gondoskodó nő) az utókor adta neki.

2. Napóleon szerelmes volt belé

A francia császár rajongott a festményért, ezért miután a tulajdonába került, éveken át a hálószobája falát ékesítette vele. Mi több, később azért kezdett el udvarolni egy csinos olasz hölgynek, mert az nagyon hasonlított Mona Lisára, talán nem is véletlenül, hiszen Lisa Gherardini leszármazottja volt.

3. Kisebb, mint gondolná

Ha Ön még nem volt olyan szerencsés, hogy élőben is megcsodálhassa Mona Lisa titokzatos mosolyát a Louvre-ban, akkor meglepő lehet, hogy elképesztő méretű kulturális hatása ellenére magaa festmény mindössze 53 x 77 cm-es.

4. A heves vitákat szülő szemöldökök

Egyesek azon a véleményen vannak, hogy Mona Lisa ritkás szemöldökei (vagy éppen hiányuk) a kor felsőbb osztályainak divatját tükrözik. Mások annak bizonyítékát látják benne, hogy da Vinci valójában be sem fejezte művét. Egy 2007-es, rendkívül részletes digitális szkenneres vizsgálat azonban gyakorlatilag eldöntötte a vitát: a festő valójában erősebb szemöldököt és dúsabb szempillákat festett, azok csak elhalványultak az idő múlásának és az újra és újra elvégzett restaurációs munkáknak köszönhetően.

5. Sokak szívét törte össze

Miután 1815-ben a mai helyére került a Louvre-ban, fiatalemberek tömegei próbáltak felmászni a festményhez, s a helyzet a 21. századra sem változott sokat. A múzeum vezetői kénytelenek voltaksaját postaládát nyitni a festmény számára a megszámlálhatatlan szerelmeslevél miatt.

6. Többször is támadás áldozatává vált

1956-ban támadtak először a festményre, ekkor egy bolíviai turista kővel dobta meg. Ezután készítették el a festményt ma is védő golyóálló üvegborítást, ami 2009-ben meg is védte, amikor egy orosz állampolgárságú férfi próbálta meg a dühét levezetni rajta, miután elutasították az állampolgársági kérelmét.

 7. Egy egész nemzet siratta

Amikor 1911-ben elrabolták a Louvre-ból, franciák tömegei zarándokoltak a festmény hűlt helyére, s csokrok ezreit helyezték el ott, mintha csak egy temetőben jártak volna.

 8. Picasso, mint gyanúsított

Mivel Picassot azelőtt többször is rajtakapták, hogy ezt-azt megpróbált elcsenni a múzeumból, ő válta festmény elrablásának első számú gyanúsítottjává. A valódi bűnös azonban egy nemzeti érzelmű olasz férfi volt, aki úgy gondolta, a mű jogosan Olaszországot illeti. A rabló két évig sikeresen rejtegette hazájában a Mona Lisát.

+1 Mosolyog is, meg nem is

Azt a kis halvány mosolyt, amit egyesek titokzatosnak mondanak, mások nem is látják. Most akkor nem is mosolyog? Dehogynem! Egy friss neuropszichológiai vizsgálat szerint néha igen, néha nem. Az, hogy mosolyogni látjuk vagy sem, valójában a hagulatunktól és a személyiségjegyeinktől függ.

Kattintson ide és tekintse meg a világ egyik leghíresebb festményét, a Mona Lisát megörökítő, színarannyal (Au 999/1000) bevont gyűjtői rudat!

 

Források:
tudasbazis.sulinet.hu

life.hu

origo.hu

erdekesvilagunk.blog.hu

rubicon.hu

mult-kor.hu

mentalfloss.com

nypost.com

Kép:
images.mentalfloss.com