Fülöp, Edinburgh hercege nem sokkal 100. születésnapja előtt hunyt el. Ő volt II. Erzsébet királynő és az Egyesült Királyság monarchiájának megingathatatlan pillére. Hányattatott sorsa őszinteségre, magabiztosságra és becsületre nevelte, így a királyi család egyik legkedveltebb tagjává vált, aki sosem félt véleményt nyilvánítani, és akinek bár feladata csak a királynő melletti díszelgés lett volna, mégis páratlan büszkeséggel szolgálta és segítette a hazáját. Ismerje meg személyes történetét cikkünkből!

Zűrzavaros fiatalkor

A herceg 1921. június 10-én, Korfu szigetén, a görög és dán királyi család ebédlőasztalán született, András király ötödik gyermekeként. A görög-török háború közepéről18 hónaposan a legendák szerint a szülei egy gyümölcsös kosárban csempészték ki, majd egy angol hadihajón hagyták el az országot.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Fülöp és Erzsébet királynőSokáig egy keményvonalas németországi magániskolában tanult, de mivel az alapítót zsidó származása miatt elüldözték, Skóciába költöztette az iskoláját, és a herceg itt folytatta tanulmányait. Iskolái elvégzése után a brit haditengerészetnél szolgált. Az akadémián osztályelsőként végzett, és nagyon hamar hadnagynak léptették elő. A második világháborúban hősiességéért kitüntették, miután egy éjszakai bevetésen hajójukat a német haderő magányos bombázója megtámadta, majd az ő vezetésével sikeresen elterelték és lerázták azt. Felettesei fényes jövőt jósoltak neki, akár az admiralitás szintjéig is feljuthatott volna, viszont minderről tudatosan lemondott, amikor feleségül vette II. Erzsébet királynőt.

 

A "külső szemlélő"

Az esküvő után 5 évvel, VI. György halálát követően, II. Erzsébet lett az Egyesült Királyság uralkodója. A herceg ekkor kardinális kérdésekkel találta szemben magát: milyen szerepet kell betöltenie a királynő mellett, és mit tehet az országáért ebben az inkább szimbolikus pozícióban?

Kívülállóként nehezen találta meg a helyét a férfiközpontú család sarjából származó, fiúiskolába járatott herceg a brit arisztokráciában. Bár próbálta kideríteni, hogy mit is vár tőle pontosan az udvar, egyértelmű választ nem kapott, így szerepét saját magának kellett kialakítania. Külsős szemlélőként egyértelműen látta a királyi család hibáit, melyek ellen kellő magabiztossággal fel is lépett. Fülöp újszerű perspektívája páratlan fordulatot hozott, nemcsak a királyi családban, de a monarchia életében is. Képes volt az erőltetett hagyományokkal szakítani és közkedveltté tenni a királyi párt és családját, amire Erzsébetnek egyedül nem lett volna esélye.

Politikai pálya és megosztó személyiség

Kiállása keményvonalas és szigorú volt, az évek során rendíthetetlen támaszt nyújtott a királynőnek és a monarchiának.

Amellett, hogy körülbelül évi 350 eseményen vettek részt feleségével közösen a királyi család nevében, a herceg a történelemben addig példátlan módon 22.000 független alkalmon is jelen volt.

Megalapította az Edinburgh Hercege díjat, melynek köszönhetően világszerte 6 millió fiatalt tudott segíteni oktatási, közösségi és testnevelési programjain keresztül. Fülöp herceg szenvedélyes vadász volt, mégis szembement a híresen konzervatív királyi család elveivel és korát megelőzve ő lett az egyik első közéleti szereplő, aki felszólalt a bioszféra védelméért, ami akkoriban inkább balliberális gondolatnak számított.

Szerették és tisztelték

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Fülöp herceg középkorábanFolyékonyan beszélt németül és rengeteget olvasott, tanárai és családtagjai úgy idézték fel a fiatal Fülöp herceget, mint végtelenül intelligens, tájékozott elmét, aki ugyanakkor udvarias és tisztelettudó személyiség. A közbeszédben és később a médiában mindig is az “ami a szívén, az a száján” típusú karakter volt, aki sokszor őszintén kimondta azt is, ami sokak számára rasszistának, sovinisztának vagy végeredményben sértőnek számított. Haragot mégsem szítottak ezen cselekedetei sem, az emberek szerették és tisztelték a herceget, hiszen tudták, hogy a kijelentései mögött sosem volt ártó szándék, hanem sokkal inkább a színtiszta igazság, vagy az egyszerű, jókedélyű humor.

Exkluzív emlékérme szett Fülöp herceg emlékére

Fülöp herceg születésének 100. jubileuma alkalmából Társaságunk egy exkluzív érme szettet alkotott, amely rendhagyó módon emlékezik Fülöp herceg életére és érdemeire. Kattintson a lenti képre és tekintse meg az exkluzív szettet, amely 3 méltányosan bányászott színarannyal bevont érmét foglal magába, melyek eredeti királyi fényképek miniatűrjeit ábrázolják!

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Fülöp herceg szett

Kattintson ide és tekintse meg az exkluzív, méltányosan bányászott arannyal bevont szettről szóló ajánlatunk részleteit! >>

Források:
https://www.noklapja.hu/hetilap/2021/04/22/nok-lapja-panorama-fulop-herceg/
https://www.bbc.com/news/uk-42003216
https://en.wikipedia.org/wiki/Prince_Philip,_Duke_of_Edinburgh
https://www.britannica.com/biography/Philip-duke-of-Edinburgh
https://www.youtube.com/watch?v=yzkNBX345EY