A február a romantika hónapja, hiszen e hónap 14-én ünnepeljük a Valentin-napot. Bár az ünnep vallásos eredete mára elhomályosult, a legenda szerint Szent Bálintnak köszönhetjük az ehhez fűződő hagyományokat, aki a 14. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. A Valentin-nap ma még mindig az angolszász országokban a legnépszerűbb, de hazánkban is jellemző, hogy ezen a napon a szerelmespárok apró ajándékokkal kedveskednek egymásnak. Mai blogbejegyzésünkben a történelem legismertebb, legtöbbször felidézett csókjairól olvashat – tartson velünk!

A bibliai csók

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Híres csókok / Forrás: wikipediaJános evangéliuma szerint Jézus az utolsó vacsora során arról beszélt a tanítványainak, hogy az egyikük el fogja árulni őt, aki nem más volt, mint Júdás. Személyében a történelem egyik leghírhedtebb árulóját ismertük meg, aki megcsókolva Jézust, 30 ezüstért felfedte mestere kilétét Kajafás főpap előtt a Getsemáné kertben.

„Mielőtt még befejezte volna szavait, egy csapat érkezett. Júdás vezette, egy a tizenkettő közül. Jézushoz közeledett, hogy megcsókolja. Jézus megkérdezte: Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?”(Lk 22,47-48).

Később Júdás megbánta tettét, és az árulásért kapott ezüstpénzt is vissza akarta adni. A főpapok ezt azonban visszautasították, elzavarták őt.

Az első filmes csók

Legelőször 1896-ban került sor csók mozgóképes rögzítésére a The Kiss című filmben, amit az amerikai feltaláló zseni, Thomas Edison számára William Heise készített. A híres jelenet közel 30 másodpercig tartott és John C. Rice és May Irwin színészek között csattant el.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az első filmes csók / Forrás: wikipediaMivel a filmet akkor mutatták be, amikor a nyilvános csókolózás még jócskán tabunak számított, a jelenet egyszerre váltott ki felháborodást és kíváncsiságot is a közönségből. Egy korabeli kritikus így nyilatkozott Rice és Irwin csókjáról a sajtóban: „az egymás ajkán történő enyelgés elhúzódó látványa már elég ronda volt életnagyságban a színpadon is, ám hogy háromszor lett megismételve, ez már felettébb visszatetsző.” Míg voltak olyanok, akik a film betiltása mellett érveltek, hamarosan újabb és újabb csókjeleneteknek adott otthont a filmvászon.

A tengerészgyalogos csókja

Aligha akad Olvasónk között olyan, aki ne ismerné a II. világháború végét ünneplő tengerészgyalogos világhírű csókját megörökítő fotót. A híres jelenetet 1945. augusztus 14-én a Times Square-en kapták lencsevégre, azon a napon, amikor az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Harry S. Truman bejelentette: véget ért a világháború.

Érdekesség, hogy pontosan nem tudni, kik szerepelnek a képen, a Life fotósa, Alfred Eisenstaedt így idézte fel az eseményeket:

„Láttam egy rohanó tengerészt, aki az útjába eső összes nőt megragadta, nagymamát, vékonyat, teltebbet - nem számított, ki volt az. Vele futottam, megállás nélkül fotóztam, ám egyik pozíció sem tetszett igazán, aztán a szemem sarkából láttam, hogy valami fehér villan – eljött a tökéletes pillanat: a tengerészgyalogos megragadott egy nővért és megcsókolta.

A Valentin-nap közeledtével, februárban, a romantika hónapjában örömmel ajánljuk figyelmébe a világhírűvé vált csókjelenetet megörökítő színezüst érmét, amely a kibocsátó országban hivatalos fizetőeszköznek minősül. Névértéke 1 korona, mely az előlapon, II. Erzsébet portréja mellett olvasható. Értékét növeli a szigorúan limitált, világszerte mindössze 1945 darabra korlátozott példányszám.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A csók ezüst érme

MEGNÉZEM AZ ÉRMÉT >>