A kínai holdújév a világ népességének negyede számára a legnagyobb ünnep az évben, hiszen nem csak Kínában, hanem számos kelet-ázsiai országban is ünneplik, köztük Koreában, Japánban és Vietnámban. Hazánkban is ismerik az ünnepet, sőt, vannak olyanok is, akik számontartják a kínai csillagjegyüket. Mégis, a legtöbben igencsak keveset tudunk arról, hogy mi zajlik Ázsiában a tavaszünnep eljövetelekor. Olvasson tovább, ismerjen meg izgalmas tényeket a kínai holdújévről!

5+1 érdekesség a kínai holdújévről

1. A helyiek másként hívják

A köztudatban világszerte kínai újévként terjedt el az ünnep elnevezése, a helyiek azonban egyszerűen csak tavaszünnepnek vagy holdújévnek hívják azt. A holdújév a mi húsvétunkhoz hasonlóan  egy mozgó ünnep, amelyet a holdnaptár határoz meg, így minden évben más napra esik.

2. Több napon át tartó ünneplés

Az eseménysorozat 15 napon át tart, 2021-ben január 29-én kezdődik majd és február 12-én ér véget. Ilyenkor megáll a gazdasági élet az egész országban, a városokból, ipari központokból százmilliók utaznak haza, hogy családjukkal együtt ünnepelhessenek. Az utcákon díszes felvonulást tartanak, az emberek lóversenyre mennek, kártyáznak, madzsongot (kínai dominó, négyszemélyes kombinációs játék) játszanak, és több időt töltenek együtt a családok. A gazdagságot és a szerencsét jelképező piros színű zászlókkal és lampionokkal díszítenek fel szinte mindent, az ünnepi programokat pedig a pompás látványt nyújtó lampionfesztivállal zárják.

3. Ünnepet megelőző káosz

Kínában holdújévkor totális közlekedési káosz következik be. Amikor a munkások elindulnak haza családjaikhoz, akkor valójában az ünnepet megelőző napon milliók indulnak el egyszerre gyakran ugyanabba az irányba a gazdasági központokból vidékre. Zsúfolt vonatokkal, tömött buszokkal és autókkal kelnek útra ilyenkor az emberek, csak hogy az évnek ezen a napján láthassák szeretteiket.

4. Babonás szokások

A kínaiakra alapvetően jellemző, hogy nagyon babonásak. Nem meglepő hát, hogy a tavaszünnep alkalmával is számos hiedelmet szem előtt tartanak. A holdújévhez kötődő félelmeik hasonlóak a mi újévi babonáinkhoz. Holdújév napján szerencsétlenséget hoz például a szemét kihordása, a takarítás, a mosás, de még a tisztálkodás is. Újév másnapján az anyósokkal és apósokkal, harmadnapján pedig az egyéb rokonsággal és barátokkal való találkozást érdemes kerülni, mert veszekedést, kellemetlenséget hozhat az év további napjaira nézve. Újév hetedik napja viszont az élvezetek, a boldogság és a közös ünneplés ideje.

5. Petárdázás védekezési céllal

A hiedelem szerint a petárda erős hangja elűzi a gonosz szellemeket, egész pontosan Niant, a hatalmas termetű, félig sárkány, félig oroszlán lényt, aki holdújév napján bújik elő rejtekhelyéről, hogy rátámadhasson az emberekre, különösen veszélyeztetve a gyerekeket. A régi időkben a szörny elijesztésére a kínaiak vékony bambusz-szárakat töltöttek meg lőporral, a végére gyújtózsinórt tettek, majd meggyújtották, ami hatalmas robajjal járt. Az azóta tökélyre fejlesztett petárdát viszont az elmúlt években a balesetek, valamint a szmogos, egészségtelen levegő miatt még Ázsiában is több helyen betiltották.

+1. Piros, piros mindenhol!

A piros a jólét, a bőség és a szerencse színe, ráadásul még Niant is távol lehet tartani vele, ezért nem csoda, hogy az újévi díszítés minden eleme ebben a színben pompázik. A piros tasak ajándékozása is elterjedt újévi szokás. Ilyenkor egy díszes piros borítékba pénzt tesznek, és ezt adják át a nőtlen férfiaknak, valamint a gyerekeknek, figyelve arra, hogy az összeg ne páratlan számú legyen, mert az az ajándékozás mindkét résztvevőjének rosszat hoz az új évben. Akik pedig a 12 kínai állatövi jegy közül az éppen soron következőnek évében születtek (2021-ben ez a bivaly), azoknak egyenesen kötelező piros alsóneműt hordaniuk, hogy minden szerencsétlenségtől megóvhassák magukat. Sőt, jellemző, hogy ezek az emberek, a saját jegyük évében folyton valami pirosat hordanak, hogy védjék magukat az ártó szellemektől, de ugyanakkor felerősítsék a pozitív események jótékony hatásait.

  

És hogy milyen lesz a 2021-es év a kínai asztrológia szerint? 2021. február 12-én a fém bivaly évébe lépünk, amely szerencsés időszaknak ígérkezik, és valljuk be, ez most kifejezetten ránk fér.

 

Boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk mind a hagyományos, mind pedig a kínai holdújév szerint! Amennyiben a kínai emberekhez hasonlóan Ön is szívesen ajándékozna szerencsehozó amulettként érmét, örömmel ajánljuk Önnek a következő színezüst érmekülönlegességet: 

MEGNÉZEM >>

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 2021 a Bivaly éve ezüst érme

 

Források:

  • https://chinesenewyear.net/
  • http://edition.cnn.com/travel/article/lunar-new-year-things-to-know/index.html
  • https://www.travelo.hu/galeria/20140128-kezdodik-a-kinai-holdujev-galeria.html
  • https://www.travelchinaguide.com/essential/holidays/new-year/fun-facts.htm
  • https://funland.hu/kinai-horoszkop-2021/
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Hold%C3%BAj%C3%A9v