A numizmatika világában már jól ismert esemény a “struck on the date”, azaz előre kitűzött napon, általában évforduló vagy különleges esemény alkalmával vert alkotások kibocsátása. Az igazán elszánt gyűjtők között is igazi kuriózumnak számít egy-egy ilyen különleges módon vert érem vagy érme. Ismerje meg Társaságunk első ilyen kibocsátását!

Egy nemzetközi példát említve, a brit Harry herceg esküvőjének alkalmából, a nagy napon, 2018. május 19-én került kibocsátásra egy igazi különlegesség. Ez a kivételes kibocsátás mindössze 1000 példányban készült, így csak a leggyorsabb és legelszántabb gyűjtők tudhatják magukénak. Az egynegyed unciás színaranyból készült remekmű egyik oldalának közepén Harry herceg címere, az esküvő dátuma és köriratban az ifjú pár neve szerepel, míg a másik oldalon II. Erzsébet kapott helyet.

A Magyar Éremkibocsátó Kft. történetében most először kerül megszervezésre, hogy egy rendkívüli évforduló napján bocsátunk ki emlékérmet. Számunka nem volt kérdéses, hogy az 1920. június 4-i Trianoni békeszerződés 100. évfordulója lesz ez a különleges nap, amelyen nem csak megemlékezünk a 100 éve elcsatolt értékeinkről, hanem egyúttal tisztelgünk a megtörhetetlen nemzeti összetartozás eszméje előtt.

Mi történik majd 2020. június 4-én?

2020. június 4-én a kibocsátással megbízott Norvég Pénzverde le fog állni a megszokott működésével, hogy kiemelt figyelmet fordítson a páratlan éremművészeti alkotás kibocsátására.

A verde igazgatója, Ståle Løkken örömmel ajánlotta fel a lehetőséget, hogy a Norvég Pénzverdében kerüljön sor erre a különleges eseményre, hiszen numizmatikai szakemberként tisztában van az évfordulók jelentőségével. Személyesen fogja felügyelni a kibocsátás napján, hogy aznap a lehető legnagyobb kapacitást használva a lehető legtöbb, azaz 700 darab Trianon emlékérem kerüljön kibocsátásra.

Miért pont a Norvég Pénzverde?

A Norvég Pénzverde sokszáz éves története egészen 1686-ig nyúlik vissza, mikor a Kongsberg Ezüstművek részeként megalakult Norvég Királyi Verde néven. Később, 1962-ben a Norvég Nemzeti Bank tulajdonába került, aki 2003-ban eladta részvényeit, melynek 50%-át a Samlerhuset cégcsoport vásárolta meg, melyhez Társaságunk is tartozik. 2015-ben a cégcsoport a maradék 50%-ot is megvásárolta a Finn állami verdétől, így azóta a verde 100%-ban a Samlerhuset Cégcsoport tulajdonában áll.

Amellett, hogy Norvégia teljes érme ellátása a mai napig innen származik, számos egyéb ország megbízásából is állít elő emlékérméket. Nagy múltú tapasztalatuk olyan értékes és megtisztelő megbízást is hozott a verdének, mint a színarany Nobel-békedíj elkészítése, vagy a lehetőség, hogy úgynevezett fairmined, azaz méltányosan bányászott arannyal dolgozhasson és Európa szerte elkápráztassa az embereket a lenyűgöző termékeivel.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A színarany Nobel-békedíj készítése Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Norvég Pénzverdében vert  arany Nobel-békedíj érem

A Trianoni események jelentősége

1918-ban a világ végre fellélegzett, véget ért a korábban elképzelhetetlen méretű áldozatokkal járó világháború. Az új Európa kialakításának színhelyét a csataterekről az elegáns palotákba helyezték át. A győztesek egyoldalú érdekérvényesítése nem volt képes megoldani a mélyen gyökerező konfliktusokat, csupán a felszín alá rejtette a problémákat.

Az Osztrák-Magyar Monarchia felosztásának célja az volt, hogy Európa közepén többé ne lehessen létrehozni a kontinens békéjét veszélyeztető jelentős birodalmat, egy egy kézben összpontosuló, hatalmas gazdasági és katonai potenciált.

A Trianoni békeszerződést a Francia Külügyminisztérium a közelmúltban nyilvánossá tette. A dokumentum az eredeti tudástárukban megtalálható, Ön ezt IDE kattintva megtekintheti a szerződés eredeti, francia, angol és olasz nyelven írt verzióban.

A nemzeti összetartás megerősödése

Az elcsatolás, az új közigazgatási, oktatási és gazdasági környezet természetesen segítette az alkalmazkodást az új elvárásokhoz, így megerősödött a nemzeti összetartozás érzése. Az itthon maradottak segítették és támogatták kint élő rokonaikat, az új országba kerülőkben pedig felerősödött a nemzeti sajátosságok megőrzése iránti vágy.

Kiemelten fontossá váltak a magyar nyelvű iskolák, színházi előadások, amelyek nem csak a nyelv, hanem a nemzeti identitás megőrzésében is lényeges szerepet játszottak. Külön figyelmet érdemel, hogy a hazai sajátosságok megőrzése érdekében tett erőfeszítések a különböző etnikumokat véletlenül se hangolják egymás ellen, hanem az együttműködést, a másfajta értékek, tulajdonságok, szokások tiszteletben tartását hangsúlyozzák.

Trianon következményei lesújtották ugyan, de nem törték meg a magyar nemzetet. Míg korábban hosszú ideig az Osztrák-Magyar Monarchia részeként korlátozott függetlenséggel rendelkezett, az új rendben önálló államként ismét képes volt talpra állni.

A 100. évforduló alkalmából Társaságunk egy kivételes esemény keretein belül, egy rendkívüli színezüst emlékérem kibocsátásával kíván tisztelegni a nemzeti összetartozás felemelő eszméje előtt:

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Trianon emlékérem színezüstből, a 100. évforduló napján verve!

Tekintse meg a korlátozott ideig érvényes kedvezményes ajánlatot!

Mit érdemes tudnia a színezüst Trianon emlékéremről?

  • A lenyűgöző motívumvilágú emlékérem 36,81 mm átmérővel, 1 uncia (31,1 g) színezüstből készült. 
  • Ragyogó megjelenése a legkiválóbb verdei minőségnek köszönhetően méltó módon tükrözi a téma jelentőségét.
  • Minden érem egyedi, hála a sorszámozásnak az érem szegélyén.
  • A kifinomult részletekre is féltő gondossággal ügyelő művészi tervezés eredménye a pompás, gazdag mintázat.
  • Az alkotás a legjobb éremművészeti hagyományokat követve sűríti össze a nemzet és a trianoni békekötés tárgykörének ikonikus jelképeit. 

Ragadja meg a lehetőséget, szerezze meg az egyedileg sorszámozott Trianon érmet. 
Adja le rendelését ITT!

 

Források:
https://www.govmint.com/2018-tristan-da-cunha-unite-1-oz-gold-unite-royal-wedding-proof
https://samlerhuset.com/mint-of-norway/
http://www.mintsoftheworld.com/norwegianmint.html
https://basedoc.diplomatie.gouv.fr/exl-php/recherche/mae_internet___traites?fbclid=IwAR3fg6_Xuhfhq5foeZGH5ob0r21WiYTifNrzMMQTVukWjBSURaV_diJf2Gw