A Vatikán, hivatalos nevén Vatikánvárosi Állam, gyakran Vatikánváros független állam, teokratikus, választásos abszolút monarchia. Európában, az Appennini-félszigeten. A világ legkisebb területű és népességű független állama, melyet teljes egészében körülvesz Róma, Olaszország fővárosa.

1. A miniállam

A Vatikán évezredek óta a római katolikus vallás szellemi központja, a pápa és a bíborosi testület székhelye és egyben a világ legkisebb nemzetközileg is elfogadott országa. Mindössze 0,44 négyzetkilométeren fekszik, ami például a New York-i Central Park területének alig nyolcad része.

2. A „Vatikán foglya”

Olaszország 1870-es egyesítésekor az egyházi állam részét képező Vatikánt is annektálták. A pápák azonban ezt bojkottálták és mintegy 60 évre bezárkóztak a saját kis államukba. A „Vatikán foglyának” is nevezett IX. Piusz pápa kiközösítéssel sújtotta azokat a híveket, akik segédkeztek az annektálásban és megtiltotta, hogy az olasz politikai életben tevékenykedjenek.

3. A lateráni egyezmény 

Az 1929-es lateráni egyezmény rendezte Olaszország és a Szentszék viszonyát. Ennek alapján egy jelképes területen létrejött a Vatikánvárosi Állam, amely egy, a pápa által vezetett teokratikus, abszolút monarchia. Olaszország elismerte a Vatikán függetlenségét, cserébe pedig a pápának is el kellett ismernie Rómát Olaszország fővárosaként. A katolikus vallást csak ekkora nyilvánították államvallássá és bevezették a kötelező vallásoktatást az iskolákban.

4. Mussolini beavatkozása

A Mussolini vezette olasz állam a lateráni egyezmény értelmében az Egyházi Állam annektálása miatt 92 millió (mai értékén nagyjából 1 milliárd) dollár kompenzációban részesítette a Vatikánt.

5. Ki a pápa?

A pápát egy személyben illeti meg a bírói, a végrehajtói és a törvényhozói hatalom, emellett bármilyen kérdésben joga van döntést hozni. A pápai rezidenciaként szolgáló Apostoli Palotában él, ahol több mint 1400 szoba és 12523 ablak található. Testi épségéért a Svájci Gárda felel, akiknek jellegzetes sárga-piros-kék ruháját maga Michelangelo tervezte. Ez a Vatikán egyetlen fegyveres testülete.

6. Népszerű turistacélpont 

Mivel Vatikánvárosnak mindössze 800 hivatalosan bejegyzett lakosa van, ezért egy főre vetítve ez a világ legnépszerűbb országa a turisták körében. Csak a Vatikáni Múzeum évente 5,5 millió látogatót fogad.

7. Férfi többség

Mivel a Vatikán lakossága elsősorban egyházi személyekből és a Svájci Gárda katonáiból áll, ezért az országban élők 95%-a férfi. A maradék 5%-ot is többnyire a Svájci Gárda tagjainak feleségei és gyermekei teszik ki.

8. Így lehet Ön is vatikáni állampolgár

A Vatikán az egyetlen ország a világon, ahol a születési arány nulla - az ország területén ugyanis nincs kórház, így a vatikáni nők is a római klinikákon szülnek. Éppen ezért a vatikáni állampolgárság sem születési jogon jár, hanem az kaphatja meg, akit a munkája oda köt. A nők még ehhez képest is nehezebb helyzeten vannak: akkor maradhatnak a Szentszék területén, ha hozzámennek a Svájci Gárda egyik tagjához.

9. A vatikáni rádió

A Vatikáni Rádió 1931. február 12-én XI. Piusz pápa szózatával kezdte meg működését. Az első adást olyan nagy érdeklődés övezte, hogy egy angol katedrálisban például 3500 hívő gyűlt össze, hogy meghallgassa a beszédet.

10. Kérjük, válasszon nyelvet!

A Vatikán Bank az egyetlen pénzintézet a világon, amelynek ATM-jeinél az ügyfelek a latint is választhatják a tranzakció nyelveként. Plusz érdekesség, hogy a Szentszéknek saját eurója is van: az első vatikáni eurót 2002-ben adták ki és az egész eurózónában elfogadják.

 11. Postában első

A vatikáni postát olyannyira megbízhatónak tartják, hogy sok római inkább innen küldi el a leveleit az olasz posta helyett. A szolgáltatás 1929 óta áll a helyi lakosok rendelkezésére és természetesen saját vatikáni bélyeget is kiad.

 12. Folyjon a bor!

Ha valamiben még az elsők között járnak, az a fejenként számított borfogyasztás. Évente egy átlagos vatikáni 54,26 liter bort fogyaszt, ami igen nagy arányban az áldozásnak is köszönhető.

+1. Nem jár a pecsét

Sokak bakancslistáján szerepel, hogy a miniállamból is szerezhessenek egy pecsétet az útlevelükbe. Azonban bármennyire is szeretnénk, erre még külön pénzért sem hajlandók a vatikáni hatóságok.

 

Magyar éremkibocsátó Kft. - 12+1 tény a Vatikánról

Források:
https://tophir.hu/erdekessegek/15-erdekes-teny-a-vatikanrol-a-vilag-legkulonlege/7125
https://mult-kor.blog.hu/2014/10/31/15_teny_a_vatikanrol
https://www.cartourmagazin.hu/10-erdekesseg-a-vatikanrol.html
https://kivultagasabb.blog.hu/2016/06/09/tiz_dolog_amit_nem_tudtal_a_vatikanrol

Képek:
Wikipedia