A Szent István Bazilika, vagy kevésbé közismert nevén Lipótvárosi plébániatemplom az Esztergom-Budapesti főegyházmegye társszékesegyháza. A bazilika Budapest egyik legnépszerűbb turistalátványossága és egyben a város jelképe, amely a pesti oldal 5. kerületében foglal helyet. Nem csupán idegenforgalmi szempontól jelentős épület, hanem a Szent István-kultusz egyik fő helyszíne is: itt őrzik ereklyeként az államalapító királyunk, Szent István épségben maradt jobb kezét. Ismerje meg Ön is a bazilika 10+1 pontba szedett történetét!

1. A mai bazilika helyén a 18. században az ókori amfiteátrumokhoz hasonló Hecc színház állt, amely állatviadalairól volt híres. A városrész (Lipótváros) nem sokkal később alakult meg, és vele együtt 1817-ben létrejött a mintegy 1000 hívőt számláló lipótvárosi plébánia. Ez hívta életre az igényt, hogy a városrésznek egy saját plébániatemploma legyen.

2. Az 1838-as nagy budapesti árvíz idején több száz ember életét mentette meg a Szent István tér, amely valóságos szigetként emelketett ki a sík pesti területen. Az árvíz túlélői csodának tartották megmenekülésüket, és pénzadománnyal is szorgalmazták, hogy a téren templom épüljön.


3. A tényleges építkezés 1851. augusztus 14-én kezdődött el. Mivel a bazilika elkészültéig 3 építész-tervező – Hild József, Ybl Miklós és Kauser József – is részt vett a munkálatokban, az épületen a hármukra jellemző, egymástól eltérő stílusjegyeket fedezhetünk fel: Hild kezdeti klasszicista formavilágát Ybl, majd Kauser neoreneszánsz elképzelései váltották fel.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Szent István Bazilika homlokzata

4. A templomot 1905-ben szentelték fel, az 1906. december 8-án tartott hivatalos zárókő-letételen a teljes magyar kormányon kívül még I. Ferenc József császár is tiszteletét tette.

5. A bazilikát az építkezés alatt és után sem kímélték a tragédiák: a kivitelezés és az építőanyag minőségi hibái miatt 1868. január 22-én a már felfalazott kupola beomlott, majd 1944-1945-ben a II. világháborús bombázások során olyan súlyos károkat szenvedett az épület, hogy a teljes tetőszerkezet cserére szorult. 1982-ben pedig egy erős vihar letépte a nagykupola lemezfedését, így 1983-ban  a templom teljes felújítása mellett döndöttek, amely csak 2003. augusztus 14-én fejeződött be.

6. A bazilika méretei számokban: az elkészült templom 96 méter magas, 87,4 méter hosszú, 55 méter széles és 8000 ember befogadására képes. Magasság tekintetében országos szinten csak a Parlament és az Esztergomi bazilika előzik meg.


Magyar Éremkibocsátó Kft. - Szent István szobra a bazilikában7. A templomban összesen 6 harang található: a Szent István-nagyharang, a Nagyboldogasszony-, a Szent Henrik-, a Boldog Gizella-, a Szent Imre- és az Árpád-házi Szent Erzsébet-harang. A Szent István-nagyharang Magyarország legnagyobb harangja, amelynek érdekessége, hogy az egyházi főünnepek mellett csak augusztus 20-án és szilveszter éjfélkor kondul meg.


8. Különlegesség, hogy a főoltárt Stróbl Alajos tervei alapján Szent István szobra díszíti, amely jelentősen eltér a katolikus hagyományoktól, ezért külön pápai engedélyt kellett kérni rá.


9. A Szent Jobbot a Lippert József által 1862-ben ezüstből és csiszolt üvegből készített neogótikus ereklyetartóban, a bazilikán belül megtalálható Szent Jobb-kápolnában őrzik. A Szent Jobb Szent István magyar király mumifikálódott jobb keze, amelyet a gyűrűje alapján azonosítottak. A nemzeti ereklyét a király kinézetének rekonstruálása céljából napjainkig 3 tudós is megvizsgálta. Szent István napját augusztus 20-án ünnepjük, ez a Szent Jobb-körmenet napja is egyben.


10. Bár a templom építészeti szempontból nem bazilika, a köznyelvben mégis így terjedt el. A vatikán csak 1931-ben emelte basilica minor (kisbazilika) rangra, ami az egyházi funkcióját jelöli.


10+1. A bazilika nemcsak az egyház, hanem a város életében is kiemelkedő szerepet játszik, hiszen napjainkig számos jelentős eseménynek ad otthont: itt volt 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszus, 1991-ben II. János Pál pápa is tiszteletét tette itt, majd itt helyezték örök nyugalomra a sportlegenda Puskás Ferencet.

A fenti érdekességeket olvasva Ön is megbizonyosodhatott a Szent István Bazilika jelentőségéről. Ennek okán büszkén ajánljuk figyelembe legújabb káprázatos emlékérmünket, a színarannyal és rózsaarannyal bevont éremkülönlegességet!
A páratlan érem előlapján a Szent István Bazilika főhomlokzatát, hátlapján a csodálatos kupolát örökíti meg.

Ne maradjon le a korlátozott ideig érvényes kedvezményről,
kattintson a részletekért! >>
 

 

Források:
http://www.bazilika.biz/a-templom-tortenete/a-templom-tortenete
http://www.bazilika.biz/a-szent-jobb-tortenete/a-szent-jobb-tortenete
http://budapest.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Szent-Istvan-Bazilika-1.html
https://funiq.hu/2926-szent-istv%C3%A1n-bazilika-budapest

Képek: Wikipédia