Antoni Gaudí az a spanyol építész, akinek valószínűleg már mindannyian hallottuk a nevét, a Sagrada Familia pedig Barcelona egyik leglátogatottabb attrakciója. Gaudínak számos lélegzetelállító épületet, parkot és lakóházakat köszönhetünk, ám a Sagrada Familia volt az a projekt, melynek élete nagy részét szentelte – miközben tisztán látta, hogy nem lesz majd képes befejezni az építkezést. A több mint egy évszázada épülő bazilika titkaiba tekinthetünk most bele, a legapróbb részletektől kezdve egészen a legfontosabb történésekig.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Sagrada FamiliaGaudí 30-as évei elején, 1883-ban vette át a templom építési munkálatainak vezetését egy korábbi építésztől, aki csupán egyetlen esztendőiig dolgozott az épületen. Az eredeti elképzelés egy hagyományos, gótikus katedrális lett volna, ám Gaudí hamarosan átdolgozta, és a saját elképzelései szerint alakította át a templom terveit. 1910-től minden idejét a Sagrada Familia építésének szentelte. A templom mellé költözött, itt dolgozott, és itt élt egészen 1926-ban bekövetkező haláláig.

 

A természet ihlette

Gaudít sokan ismerik a természetesség iránti szeretetéről, munkáinak erős szimbolista jegyeiről és izgalmas vonalvezetéséről. Nincs ez másképp a Sagrada Familia esetében sem. Az erős szimbolista elemeket könnyedén kombinálja a gótika jegyeivel, munkáját pedig nagyban inspirálja a természet: találhatunk itt oszlopokat, melyeket teknősök tartanak, fákat, melyeknek lombozata maga a mennyezet, absztrakt és naturális motívumokat. Gaudí ennek ellenére úgy vélte, hogy egyetlen ember alkotta építmény sem lehet jelentősebb Isten munkájánál. Ha befejeződik az építkezés, a Sagrada Familia legmagasabb pontja pontosan egy méterrel lesz alacsonyabb, mint Barcelona legmagasabb pontja, a Montjuic hegy.

 

Éjjel-nappal

A bazilika tervezése és tájolása során elsődleges szempont volt, hogy Barcelona bármely pontjáról is nézzük, láthassuk a templomot. A tetőt ékesítő mozaikdíszítés éjjel visszaveri a holdfényt, így egyfajta világítótoronyként segíti a hajósokat, hogy épségben hazataláljanak.

 

A templom finanszírozása

A kezdetek kezdetén, az 1800-as évek végén függetleníteni akarták az építkezést. Sem egyházi, sem a kormány által biztosított forrásokat nem vettek igénybe, ez pedig napjainkig változatlan. Pillanatnyilag az évi közel 25 millió eurós beruházást a turisták által vásárolt belépők, támogatójegyek, illetve privát adományok fedezik.

 

Ön hallott már az iskoláról?

1909-ben Gaudí tervezett egy kisebb iskolát is, hogy az építkezésen éjt nappallá téve dolgozó munkások gyermekeinek legyen lehetősége a közelben tanulni, de szegényebb családokból érkező gyerekeket is előszeretettel oktattak itt. Az épületben három tanterem kapott helyet, illetve egy nagyobb terem és egy kápolna is kiegészítette az iskolát. Egy évszázaddal később, 2002-ben az építkezés olyannyira előrehaladt, hogy arra a földterültre is szükség volt, ahol a korábbi iskola állt, ezért úgy döntöttek, hogy egyszerűen áthelyezik az egész épületet. Napjainkban az épület a Sagrada Familia építését és történetét bemutató kiállításnak ad otthont.

 

Az UNESCO világörökség része

Bár még nagyon messze áll a befejezéstől, a Sagrada Familia már 1984 óta az UNESCO világörökség része, a Gaudí által tervezett másik 6 épülettel együtt. Az építész különleges látásmódja, újszerű művészi megközelítése és egyedi stílusa miatt munkásága kiemelt helyett kapott, így nem csoda, hogy felkerülhetett a világörökségek listájára.

 

Az építés több mint 100 éve

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Sagrada FamiliaMaga az építkezés 1882-ben vette kezdetét, majd Gaudí közel 3 évtizeden keresztül kifejezetten erre a projektre koncentrált. Ő azonban már tudta, hogy képtelen lesz befejezni a készülő építményt, így a tervrajzokat, illetve az építkezés fázisait is úgy alakította ki, hogy az utána következő építészek számára könnyen követhető és formálható legyen.

Az 1930-as évek végén kirobbant spanyol polgárháború jelentősen visszavetette az építkezést, ami csak az 50-es évektől indult újra teljes gőzzel. A munkálatok befejezését pillanatnyilag 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára tervezik, ebben azonban nincsenek benne az oromzatot és a tornyokat díszítő szobrok és faragások.

 

Gaudí sírja

A világhírű építész a Sagrada Familia építésén és tervein dolgozott, mikor 1926-ban elütötte egy villamos, és súlyosan megsérült. Az ekkor 74 éves Gaudí pár nappal később belehalt sérüléseibe. Az általa épített hatalmas templom lett végső nyughelye. Rajta kívül egyetlen embert temettek még el itt, Josep Maria Bocabellát, akitől a Sagrada Familia építésének ötlete származott.

 

Források:
https://www.biography.com/artist/antoni-gaudi
https://www.arch2o.com/12-interesting-facts-sagrada-familia/
https://theculturetrip.com/europe/spain/articles/15-amazing-facts-you-need-to-know-about-la-sagrada-familia/
http://mentalfloss.com/article/65027/9-stunning-facts-about-la-sagrada-familia
https://mymodernmet.com/sagrada-familia-facts-gaudi/
https://interestingengineering.com/la-sagrada-familia-barcelonas-unfinished-masterpiece-by-antoni-gaudi

 

Képek:
https://freepik.com/