Frida a 20. századi festészet kiemelkedő alakja. Élettörténete közel olyan fontos szerepet játszott híressé válásában, mint művészete. A mexikói népviseletet idéző öltözete, kulturális örökségéhez való ragaszkodása, Diego Riverával kötött viharos házassága, és az életét végigkísérő folyamatos egészségügyi problémái mind-mind meghatározták örökségét. Olvasson tovább, ismerje meg Fridát!

Mexikói festőnőként különösen nehéz volt hírnévre szert tennie, művészete igazán átütő sikert csak halála után aratott. Elsősorban önarcképeiről vált ismertté, amelyek erősen személyes jellegűek, vitatottan szürrealisták és szimbolisták is egyben. Ezek a portrék a festőnő legbelsőbb énjébe nyújtanak betekintést, egészen intim ablakocskák, amelyeken betekintve szenvedély és szenvedés felkavaró elegyét találjuk.  

Művészi hajlamok kibontakozása a szenvedés árnyékában

Frida 18 éves volt, amikor 1925. szeptember 17-én a busz, amellyel ő és akkori szerelme utazott, egy trolival ütközött. A fiatal lány súlyos sérüléseket szenvedett. Élete során összesen 35 operáción esett át, amelyek nagy része a baleset következménye volt. A szerencsétlenséget követően több mint 3 hónapot kellett ágyban töltenie, ekkor kezdett el festeni. Az ággyal szemben elhelyezett tükör segítségével tökéletesen tudta tanulmányozni saját magát, ezért több önarckép is született ebben az időszakban, folyamatban lévő orvosi tanulmányait feladva pedig hamarosan művészi pályára lépett.

 Magyar Éremkibocsátó Kft. - Frida Kahlo ezer arca

Zsák a foltját

Kahlo fiatal kora óta csodálta a mexikói festő és muralista, Diego Rivera munkáját. Először 1927-ben találkoztak. A művészt lenyűgözték Frida önarcképei, majd kapcsolatuk hamarosan új fordulatot vett.

Első találkozásukkor Diego már 4 gyermek apja volt, és éppen egy válás közepén járt. Alig 2 évvel később, 1929-ben Frida feleségül ment a nála 20 évvel idősebb festőhöz. Házasságuk viharos és hűtlenséggel teli volt, 10 év együtt töltött idő után különváltak, majd egy évvel később újra összeházasodtak. Frida élete során Diego feleségeként vált híressé, halála után azonban saját jogán terjedt el festészete. Ismertsége mára messze meghaladja férje egykori hírnevét.  

 

Büszkén viselte népének örökségét

A világ számos pontján élt rövidebb és hosszabb ideig élete során. Járt New Yorkban, San Franciscoban és Párizsban is, azonban mindig visszatért valódi otthonába, Mexikó városba. A 20. század közepén a népviselet inkább a szegényebb osztályokban volt elterjedt, Frida azonban büszkén viselte a hazája klasszikus darabjait a világ minden pontján. Gyakran látták hosszú szoknyákban, feltűnő színekben és gyönyörű virágkoszorúkkal, stílusa a mai napig hatással van korunk divatjára.

 

Az önarcképek mestere

Összesen 143 festményt hagyott az utókorra, amelyből 55, azaz műveinek több mint 1/3-a önarckép. Ebben nagy szerepet játszhatott az is, hogy rengeteg időt töltött egyedül, ágyban fekve műtétei után különféle fájdalmakkal küzdve. Szürreális portréi rendkívül kifejezőek, és hűen adják át a művésznő életének legviszontagságosabb időszakait is.

 

A kék ház

Frida 1907 júliusában született a kék házban (La Casa Azul), amely a nevét azúrkék falairól kapta. Itt nőtt fel családjával és testvéreivel, itt készítette róla az első képeket fotográfus édesapja, majd évekkel később ide költözött férjével, Diego Riverával. Frida Kahlo a kék házban hunyt el 1954-ben, alig 47 évesen, Rivera pedig 4 évvel később felesége emlékének szentelte a házat. Azóta is múzeumként működik, amely Frida életének és munkásságának állít emléket.

 

 Magyar éremkibocsátó kft. - Frida Kahlo ezer arca

 

Források:
https://mymodernmet.com/frida-kahlo-facts/
http://mentalfloss.com/article/80067/17-artful-facts-about-frida-kahloű
https://learnodo-newtonic.com/frida-kahlo-facts

 

Képek:
https://sunofthestreet.wordpress.com/tag/frida-kahlo/
http://fr.wahooart.com
http://styleinsider.com.ua/2015/10/ekzoticheskie-zhivotnye-kak-modnyj-aksessuar/