A Taj Mahal nem csak India gyöngyszeme, de valódi világcsoda is, amelyre évente több millióan kíváncsiak a világ minden pontjáról. Ez alkalommal betekintést nyerhetünk a csodálatos építészeti remekmű keletkezésébe, kalandos történetébe és évszázados titkaiba.

 Az építkezés

Mint a legtöbb indiai uralkodó, Shan Jahan is több feleséggel büszkélkedhetett. A számára legkedvesebb hölgyet azonban már egészen fiatalon megismerte, bár az esküvőre fiatal koruk miatt várniuk kellett. Mumtaz Mahal és az uralkodó csaknem 20 évet töltöttek együtt, ezalatt az idő alatt pedig összesen 14 gyermekük született. Az utolsó gyermek születését azonban Mahal már nem élte túl, ezért hitvese az emlékére óriási síremlék építtetését rendelte el 1632-ben.

Az építkezés több mint 20 000 mérnök, kőműves és egyéb szakember munkáját követelte, körülbelül 20 éven keresztül zajlott. Az emberi erő mellett közel 1000 elefánt vett részt a nyersanyagok, a hófehér márvány és a különböző drágakövek Agrába szállításában a világ számos pontjáról.

 Magyar Éremkibocsátó Kft, . Taj Mahal


Küzdelmek az ingoványos talajjal

A Taj Mahalt körülvevő 4 minaretet azért nem építették közvetlenül a szerkezethez, hogy egy esetleges földrengés vagy egyéb katasztrófa során ne fenyegessék a síremlék épségét. A 17. században az ilyen óriási építmények gyakran estek a saját súlyuk áldozatául, ezért annak érdekében, hogy Mumtaz Mahal síremlékét védelmezzék, a minareteket távolabb építették a középponttól, mi több, mindegyik torony enyhén kifelé dől.

A elmúlt évek során a veszély újra felütötte a fejét, hiszen a minaretek egyre nagyobb szögben dőlnek, a talajvíz csökkenése pedig az alátámasztó faszerkezet folyamatos korhadását okozza.

 

Megtörő szimmetria

A Taj Mahal valójában egy óriási mauzóleum, így a muzulmán hagyományok és szabályok rendkívül szigorúan érintik. Eszerint a sírok és síremlékek díszítése nem elfogadott, hiszen ez helytelen hiúságot sugall, így a palota alsó szintje, ahol Shah Jahan és felesége nyugszanak teljesen díszítetlen.

Ez a Taj Mahal egyetlen olyan része, ahol a szimmetria megtörik: az egész épület minden egyes eleme a tökéletes szimmetria jegyében épült, azonban az uralkodó halála után, 1666-ban őt is ide temették, közvetlenül felesége mellé, ez pedig nem szerepelt az építészek eredeti terveiben.


A Taj Mahalt körbeölelő legendák

Sokáig az a hír járta, hogy a Taj Mahal építőit meggyilkolták, vagy munkájuk befejeztével levágták a kezeiket, hogy soha többé ne legyenek képesek ilyen tökéletes szépséget alkotni. Azonban a történészek úgy vélik, ennél sokkal egyszerűbben oldották meg a problémát: az itt dolgozó művészekkel csupán szerződéseket írattak alá. Egy másik probléma, hogy a főépítész, aki a síremlék szerkezetét tervezte, később dolgozott az uralkodó más építkezésein is, így a legenda hiteltelennek látszik.


A síremlék védelme

Megépítése óta számos háború sújtotta a környező területet. India ellenfelei közé tartoztak a németek, a japánok és a pakisztáni erők is, így a kormány rettegett, hogy az egyik legjelentősebb történelmi emlék megsérül, vagy netán megsemmisül egy jelentősebb légitámadás során. Ezért a Taj Mahal a 20. században egy óriási fából és bambuszból készült szerkezetet kapott, aminek segítségével a levegőből az ellenséges erők pilótái csupán egy nagy halom bambuszt tudtak azonosítani.


A szivárvány színein játszó falak

A napszaktól, a fények játékától és a Hold állásától függően a Taj Mahal minden fényviszonyban más színben pompázik. A történet szerint a márvány színének változásai tökéletesen leírják egy szeszélyes hölgy ezernyi arcát és hangulatát.

A hófehér márvány az évszázadok során egyre sárgásabb árnyalatot öltött, az autók megjelenésével pedig ez a folyamat jelentősen felgyorsult. Éppen ezért Agrában egyre szigorúbb forgalmi korlátozások lépnek érvénybe. A Taj Mahaltól legalább 500 méterre meg kell állnia a járműveknek, így a műemlék gyalog vagy elektromos járművek segítségével közelíthető meg.


Végső nyugalom – örökké együtt

Shah Jahan halála előtt 9 évvel halálos beteg lett, két fia pedig azonnal meg is kezdte a trónért való véres viszálykodást. Az uralkodó felépült, de már késő volt, hiszen egyik fia megkaparintotta a hatalmat, apját pedig élete végéig bebörtönözte Agra városában. Így Jahan élete utolsó éveiben csak a távolból figyelhette szeretett feleségének sírját, személyesen nem látogathatta meg azt. Halála után őt is a Taj Mahalban helyezték végső nyugalomra, hogy a szerelmesek az örökkévalóságig egymás mellett lehessenek.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Taj Mahal

Források:
http://mentalfloss.com/article/67224/15-facts-you-might-not-know-about-taj-mahal
https://www.tajmahal.org.uk/taj-mahal-facts.html
https://www.tripsavvy.com/taj-mahal-facts-1458745

Képek:
https://pixabay.com