Kleopátra, „a Nílus királynője” Egyiptom utolsó független fáraójaként csupán két évtizeden keresztül kormányozta egyedül birodalmát, neve azonban a mai napig él a köztudatban. Uralkodását hatalmi harcok, testvérviszályok és óriási vagyon fémjelezték. Az ifjú királynő két rendkívüli politikai befolyású római államférfivel is szövetségre lépett, egyikükkel házasságot is kötött. A monda szerint Kleopátra földöntúli szépségével csábította el a Római Birodalom befolyásos vezéreit - holott a történelem folyamán kiderült, hogy rengeteg kétség övezi az uralkodónő valódi szépségét. Legújabb bejegyzésünkben izgalmas, nem mindennapi tények által nyerhet betekintést az uralkodónő magánéletébe és életének legmegdöbbentőbb pillanataiba.

 Görög és makedón felmenők utódja

Míg Kleopátra és családja már évszázadok óta éltek és uralkodtak a térségben, az ifjú uralkodónő volt az első, aki megtanulta hazája anyanyelvét. A dinasztia I. Ptolemaiosztól ered, aki egyike volt Nagy Sándor hadvezéreinek, így parancsnokának halála után igényt tarthatott óriási birodalmának egy darabjára. Így kerültek Alexandriába a makedón és görög felmenőkkel rendelkező uralkodók, akik közel három évszázadon keresztül kormányozták a térséget.

Magyar Éremkibosátó Kft. - Kleopátra

Szerepe testvérei halálában

Mint sok más királyi dinasztiában, a testvérházasság itt is rendkívül népszerű volt a hatalom központosítása és a vérvonal tisztaságának megtartása érdekében. Kleopátra két fiatalabb fiútestvérével is házasságra lépett, azonban egyik kapcsolat sem volt hosszú életű.

Első férje száműzte őt Egyiptomból, miután a fáraónő megkísérelte saját kezébe venni a hatalmat és az uralkodói jogokat. Mikor a helyzet később a polgárháború szélére sodorta a két testvért és Egyiptom népét, Kleopátra Caesar segítségével megnyerte a harcot, ahol öccse életét vesztette. A háború után legkisebb fiútestvérével kötött házasságot, azonban őt később meggyilkoltatta, hogy a hatalom fiára szálljon. Egyetlen lánytestvére halálát is feltehetőleg ő maga fundálta ki, mivel Kleopátra szerint túl nagy veszélyt jelentett a trónra.

A királynő eszmei szépsége

Plutarkhosz, Marcus Antonius életrajzírója azt állította, hogy egyáltalán nem Kleopátra materiális szépsége volt az, ami elvarázsolta a férfiakat. Sokkal inkább intelligenciája, társalgási készsége és széleskörű műveltsége segítette hozzá ahhoz, hogy könnyedén elbűvöljön bárkit, akinek a közelébe került. Az egyiptomi pénzérméken édesapjára jellemző, erőteljes csontozattal, karakteres állal és nagy, görbe orral ábrázolták, amely egyesek szerint szándékosan arra irányult, hogy az erőteljes, férfias vonások által megdönthetetlen hatalmát kiemelje. Számtalan forrás számol be arról, hogy a fáraónő közel egy tucat nyelven beszélt, kedvelte a matematikát, a filozófiát és az asztronómiát is, és szerette neves tudósokkal körülvenni magát.

 

Tengeri csatába vezette a flottát

Kleopátra Caesar halála után Marcus Aurelius szövetségese, később felesége lett, és három közös gyermekük is született. Kapcsolatuk azonban óriási botrányt robbantott ki Rómában: Antonius már házas volt, feleségének bátyja és Antonius riválisa, Octavianus pedig sikeresen meggyőzte a szenátust, hogy vonuljanak hadba Kleopátra ellen. Az actiumi csata során Kleopátra több tucat egyiptomi csatahajót vezetett Antonius flottája mellett, azonban végül így sem tudtak versenyre kelni az ellenséges erőkkel.

Mindez csupán egy szelete a valaha élt leghíresebb fáraónőt övező misztikus történeteknek. Rövidesen jelentkezünk a  folytatással!

 

Források:
https://www.history.com/news/10-little-known-facts-about-cleopatra
https://www.historyextra.com/period/ancient-egypt/6-things-you-probably-didnt-know-about-cleopatra/

 

Kép:
www.pixabay.com