Napjainkra Gauguin a modern, globalizációtól elszakadni kívánó, szabadon alkotó művészek egyik fő szimbólumává nőtte ki magát. A 19. század végén a vad és egzotikus Tahitit választotta a nyüzsgő és egyre népesebb Párizs helyett. Cikkünknek köszönhetően most Ön is megismerkedheti a kiemelkedő művész életének különleges történetét, ami számos fordulatot és izgalmat tartogat még az utókor számára. Olvasson tovább!

Gauguin a szimbolista mozgalom egyik vezetőjeként kezdte festői pályafutását élete közepén, de hamarosan már teljesen új irányzatok és elméletek bontakoztak ki a kezei alatt. Inspirálta a fauvizmus kialakulását, Vincent van Gogh pályafutását, majd a későbbiekben Picasso és Matisse munkásságát is. Gauguin művészetén keresztül közvetített történetei tisztázatlanok és ködösek, tele vibráló színekkel és újszerű formákkal. A művész gyakran használt bibliai allegóriákat, helyezett át klasszikus történeteket egzotikus helyszínekre műveiben, amelyek így pontosan olyan varázslatossá változtak, mint káprázatos színei.
 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Paul Gauguin Magyar Éremkibocsátó Kft. - Paul Gauguin


Gauguin egy francia újságíró és egy spanyol-perui gyökerekkel rendelkező, szocialista és feminista eszményekben nevelkedett édesanya gyermekeként született. A családnak azonban hamarosan politikai nézetei miatt el kellett hagynia Párizst. A Peruba vezető hosszú tengeri hajóút közben Gauguin édesapja elhunyt, így a család távoli rokonoknál élt Lima városában a leendő festő 7 éves koráig. Amikor a politikai helyzet stabilizálódni látszott, a család végül hazaért, és Orleans közelében telepedtek le.

Alig múlt 17 éves, amikor kötelező szolgálatot kezdett meg egy kereskedő hajón, majd 2 éven keresztül szolgált a francia hadseregben tengerészként. Itt még nem ért véget a különös foglalkozások listája. Egy családi barát segítségével sikerült elhelyezkednie a francia tőzsdén, ahol jelentős sikereket ért el több mint egy évtizeden keresztül. A későbbiekben pénzhiány miatt részt vett a Panama-csatorna építési munkálataiban is.

Tőzsdeügynöki évei alatt találkozott egy gyönyörű dán származású hölggyel, így Paul Gauguin és Mette Sophia Gad hamarosan egybekeltek. Úgy vélték, hogy egy békés, nyugodt középosztálybeli élet áll előttük. 5 közös gyermekük született, de miután Gauguin első művészi sikere után hirtelen feladta biztos állását, hogy idejét festői előmenetelének szentelhesse, a család Koppenhágába költözött.

Gauguin egész életében lelkesen szentelte szabadidejét a festésnek és alkalmanként a szobrászatnak. 1876-ban kiállították első művét a Párizsi Szalonban. Végül 1883-ban, 35 évesen feladta polgári karrierjét, hogy teljes mértékben művészetére koncentrálhasson. Ezután családjával való kapcsolata fokzatosan megromlott.

Rövidesen Vincent van Gogh kérte fel, hogy csatlakozzon hozzá és alkossanak együtt Arles-ban, azonban a két, rendkívül erős egyéniségű művész nehezen tolerálta egymás társaságát. Miután egy hevesebb vita során van Gogh borotvapengével fenyegette meg barátját, Gauguin hamar összepakolt és visszatért Párizsba.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Paul GauguinNem sokkal később Gauguin elutazott az egzotikus Tahiti szigetére. Nem a fővárosban, hanem a bennszülöttek között, egy kis faluban telepedett le és kezdte meg alkotó tevékenységét. Ez az a korszak a művész életében, amelyről napjainkban is széles körben ismertté vált, és számtalan utána feltűnő alkotót inspirált.

A szigeten beleszeretett egy bennszülött nőbe, akivel közös fiuk is született, és múzsaként rengeteg festményén megjelenik alakja. A Tahitin készült festmények korabeli fogadtatása messze elmaradt Gauguin várakozásaitól. A kortársak nehezen tudták értelmezni a vad színeket, a lendületes ecsetvonásokat és a stilizált alakokat, így a siker csak a művész halála után jöhetett el.

 

 

 

 

Forások:
https://www.gauguingallery.com/fun-facts.aspx
http://biography.yourdictionary.com/paul-gauguin
https://www.theguardian.com/artanddesign/2010/sep/27/paul-gauguin-tate-modern-exhibition
http://www.theartstory.org/artist-gauguin-paul.htm
https://www.biography.com/people/paul-gauguin-9307741

Képek:
https://visualhunt.com