Az érmegyűjtés a világ egyik legősibb hobbija, amelyet évezredek óta gyakorolnak királyok és nemesek egyaránt. Kezdetekben csupán a gazdagok hóbortja volt, azonban az elmúlt évszázadokban egyre többen kezdtek óriási gyűjtemények felépítésébe későbbi profit, vagy nem ritkán a hosszú távú befektetés reményében. Legyen szó egy ország fizetőeszközeiről, arany vagy ezüst érmékről, esetleg egy történelmi szempontból jelentőségteljes periódusban kibocsátott érmékről, a világ legnagyobb gyűjteményeiben igazi különlegességekre bukkanhatunk. Cikkünkben bemutatjuk a világ leghíresebb érmegyűjteményeit, és a mögöttük rejlő izgalmas, helyenként viszontagságos és kalandos történeteket.

1. Az Eliasberg-gyűjtemény

Louis Eliasberg egy Baltimore-ból származó üzletember volt, aki a múlt század első felében pénzt és időt nem sajnálva képes volt a valaha létezett egyik legimpozánsabb érmegyűjteményt létrehozni.

Ő volt az egyetlen személy, aki csupán egy kivétellel az összes forgalomban lévő amerikai érmét egyszerre birtokolta.

Eliasberg halála után gyűjteményét három részben árverezték el, 1982-ben, 1996-ban, végül pedig 1997-ben. Az aukciók összbevétele meghaladta az 57 000 000 dollárt.

 

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A világ legértékesebb érmegyűjteményeiAmerican Numismatic Association, ANA Múzeum

Az Amerikai Numizmatikai Egyesület múzeumában több mint negyed millió érmét és történelmi jelentőségű papírpénzt találhatunk, köztük a leghíresebb arany dollárok is itt kaptak helyet.

Olyan ritkaságok is fellelhetőek a gyűjteményben, mint a világhírű 1804-es ezüst dollár, valamint digitalizált formában egy kiemelkedő gyűjtő munkájának gyümölcse, a Harry W. Bass kollekció minden egyes darabja!
 

 

A John Jay Pittman-gyűjtemény

John Jay Pittman abban különbözik a legtöbb ismert gyűjtőtől, hogy nem titkolt szándéka volt jelentős bevételre szert tenni különleges hobbija által. Kemény munkával szinte minden vagyonát az érmegyűjtésbe fektette, képes volt saját otthonát is jelzálog alá helyezni, hogy 1954-ben Egyiptomba repülhessen Farouk király numizmatikai gyűjteményének árverésére. Halála után 12 000 darab érmét árvereztek el nem kevesebb mint 14 millió dollárért.

 

National Numismatic Collection, Smithsonian Institution

Az Amerikai Nemzeti Numizmatikai Gyűjtemény több mint 450 000 érmet és érmét, valamint nem kevesebb mint 1 000 000 darab papír fizetőeszközt tartalmaz.  Többek közt középkori és ókori érmék és amerikai dollárok is találhatók az intézet washingtoni múzeumában. A gyűjtemény 1923 óta folyamatosan bővül, ezáltal a világ egyik legszínesebb numizmatikai kollekciója.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A világ legértékesebb érmegyűjteményei

 

Farouk király érméi Egyiptomból

Farouk király 1936 és 1952 között uralkodott Egyiptom felett, azonban a 20. század közepén kirobbanó forradalom után kénytelen volt lemondani trónjáról. Az uralkodó híres volt fényűző életviteléről és kimagasló költekezéséről, gyűjteménye több mint 8 500 arany érmét foglalt magába. A trónfosztás után, 1954-ben a gyűjteményt árverésre bocsátották Kairóban, ami a numizmatikusok számára igazán egyedi lehetőségnek bizonyult, hiszen a kor leghíresebb műgyűjtői és szakértői is jelen voltak az eseményen.

 

 

 

Források:
https://www.scottishsilver.com/5-famous-coin-collections/
https://www.itmtrading.com/blog/top-3-gold-coin-collections-of-the-worl/
https://www.thespruce.com/top-famous-coin-collections-768238

Képek:
https://visualhunt.com