Ha azt kérnénk Öntől, kedves Olvasó, hogy vegye számba a szecesszió stílusának legnagyobb művészeit, valószínűleg az Ön felsorolásában is előkelő helyet foglalna el a kis osztrák falucskából származó festő. Hogy ki ő? Nem más, mint Gustav Klimt.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 155 éve született Gustav KlimtKlimt a bécsi szecesszió legnevesebb művészeinek sorát bővíti. Munkásságának jelentősége a mai napig nem halványult el. Művei töretlenül százezreket vonzanak Bécsbe és New Yorkba, ahol többek között a világhírű Hölgy Aranyban című képe is állandó kiállítás keretében tekinthető meg. A mester éveken át minden egyes napját festéssel töltötte, rendkívül szorosan kötődött munkáihoz, azonban egyetlen önarcképet sem készített élete során - munkásságát kizárólag modelljei inspirálták. Születésének 155. évfordulója alkalmából betekintést nyerhetünk Klimt életének meghatározó korszakaiba, és ezek művészettörténeti vetületébe is.

 

Egy örökzöld életmű kezdete

Gustav Klimt 155 éve, 1862. július 14-én született Baumgartenben, Bécs közelében. Az ifjú művészpalántáról és másik két fiú testvéréről is korán kiderült, hogy érdeklődést mutatnak a festészet iránt, majd mindannyian ilyen irányban kezdték meg tanulmányaikat Bécsben. Klimt pályájának kezdetén számos freskó látott napvilágot, és nem álltak távol tőle az alkalmazott művészetek és az állami megrendelések sem. 1892-ben azonban, édesapja és fivére halálának hatására festői útja meglepő fordulatot vett.

 

A vitatottságtól az elismertségig

1894-ben a Bécsi Egyetem három freskót rendelt a művésztől, melyek aztán számos kritikát kaptak az egyetem és a nagyközönség felől is radikális témájuk, modern formaviláguk és a kor ízlését sértő ábrázolásmódjuk miatt. Végül a műveket mégsem állították ki az egyetemen, politikai és vallási megkérdőjelezhetőségük miatt. A három festményt 1945 májusában a visszavonuló német haderő megsemmisítette, Klimt pedig a negatív fogadtatás következtében többé nem fogadott ehhez hasonló, grandiózus, állami jellegű megbízásokat.

 

A szecessziós mozgalom és a „fin de siècle”

1897-ben egy csapat fiatal bécsi művész elindította az osztrák szecessziós mozgalmat, amelynek elnökévé nem mást választottak, mint Gustav Klimtet.

Azáltal, hogy nevét adta a mozgalomhoz, nagy mértékben hozzájárult a bécsi szecesszió korai szakaszának térhódításához és ahhoz, hogy Ausztria is képes legyen megállni a helyét a francia Art Nouveau, a német Jugendstill és a világhírű cseh művészek munkái között.

Klimt 1905-ben befejezte munkásságát a szecessziós mozgalom szószólójaként, ettől kezdve pedig a bécsi szecesszió hódítása lassan alábbhagyni látszott.

 

A világhírű „arany korszak”

A szecesszió térhódítása az 1900-as évek elején és a háború közeledtével lassan csillapodott, Klimt pedig terjedő hírével szembefordulva egyre jobban elzárkózott a korszak pezsgő társasági életétől. Ennek ellenére az elvonult életmódot folytató művész fokozatosan a jómódú osztrák arisztokrácia elsőrangú portréfestőjévé nőtte ki magát.

Az általa megalkotott gyönyörű nőalakokat tiszta elegancia és egyedi, a bizánci mozaikok stílusát idéző díszítőelemek jellemezték. Klimt édesapja aranyművességgel foglalkozott, ennek nyomán az aranyfólia fokozatosan bukkant fel a művész munkáin. Kezdetben csupán díszítőelemként alkalmazta, majd az arany korszaknak nevezett virágkorában már a festmények nagy része a stilizált minták, a sík és térbeli felületek váltakozásának játékává vált.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - 155 éve született Gustav KlimtA hölgy aranyban

Az arany korszak leginkább kiteljesedett darabja a Hölgy aranyban, vagyis Adele Bloch-Bauer portréja, amely nem kizárólag művészettörténeti jelentősége miatt nyerte el a nagyközönség elismerését. A német megszállás alatt a kép és további négy társa vált ugyanis a nemzetközi műkincsrablás talán legismertebb áldozatává.

Adele két portréját a Bloch-Bauer pár tulajdonából hamis vádak alapján elkobozták, ezek aztán egyenesen a Belvedere Galériába kerültek, ahol évtizedeken át őrizték őket. Adele Bloch-Bauer portréja hamarosan Bécs szimbólumává vált. A Bloch-Bauer pár leszármazottjai azonban maguknak kívánták az eltulajdonított festményeket, az eset végül az amerikai legfelsőbb bíróság elé került, az ikonikus művek pedig visszakerültek a családhoz.

 

 

Források:
http://infomory.com/facts/facts-about-klimt/
http://www.encyclopedia.com/people/literature-and-arts/european-art-1600-present-biographies/gustav-klimt
https://www.theartstory.org/artist-klimt-gustav.htm
https://www.klimtgallery.org/biography.html
https://www.theartstory.org/artist-klimt-gustav-artworks.htm#pnt_5

Képek:
https://arthomegaleria.files.wordpress.com/2015/08/gustav-klimt.jpg
http://en.wahooart.com/Art.nsf/O/9GELN4/$File/Gustav_Klimt-Expectation_-_Tree_of_life_(Arbol_de_la_Vida)_-_Fulfilment.JPG