Annak ellenére, hogy emberek ezrei tűnnek el naponta szerte a világon, ezek a jelenségek szerencsére mégsem számítanak mindennapi történésnek. Képzeljük el, hogy vajon mi van akkor, ha egy egész falu tűnik el nyomtalanul, vagy éppen egy több száz utassal égbe szállt repülőgépnek veszik nyoma?

A rengeteg izgalmas történet bemutatására egyetlen összefoglaló cikket kevésnek találtunk, ezért a mai bejegyzésünkkel egy sorozatot indítunk a témában, amelynek egyes részeivel időről időre visszatérünk. Lássunk hát elsőnek néhány különösen izgalmas esetet a történelem legrejtélyesebb eltűnései közül!

 

A kámforrá vált inuitok

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az eltűnt faluÁllítólag egy 1930-as fagyos novemberi éjszakán történt az eset, amikor egy kanadai szőrmekereskedő, név szerint Joe Labelle rátalált az elnéptelenedett eszkimó falura az Anjikuni-tó partján. Nem elég, hogy a falu 2 000 fős lakosságának egyszerre veszett nyoma, de a sebtében ott hagyott tűzhely és a személyes tárgyak arra utaltak, hogy a falu lakói hirtelen távozásra kényszerültek. Labelle a falu temetőjében számos kiásott sírt talált, a vastag hótakaró pedig a falubéliek szánhúzó kutyáinak tetemeit rejtette.

Miután Labelle értesítette a kanadai hatóságokat a titokzatos eseményről, évszázados rejtély borult az inuit falu esetére. Ha valaki ma kérdezi őket, úgy nyilatkoznak, hivatalosan lezártnak tekintik az ügyet, és csupán városi legendaként említik olykor-olykor. A történet leghátborzongatóbb részét a végére hagytuk: az inuitok eltűnésének éjszakáján ugyanis több független szemtanú vallomása szerint egy furcsa kék fény jelent meg az égbolton.

A szkeptikusok szerint Labelle jócskán hozzátoldott a történethez, de az sem kizárt, hogy az egész pusztán fantáziája szüleménye. Hogy mi az igazság, valószínűleg soha nem tudjuk meg.

 

 

 

Az eltűnt maláj gép

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Az eltűnt maláj gépA modern repülés leginkább zavarbaejtő rejtélye a 21. század egyik legnagyobb összeesküvés elmélete is egyben. A Malaysia Airlines 370-es járatának 2014. március 8-i eltűnéséről talán már mindenki hallott, azonban arról, hogy mi lett az utasszállító repülő sorsa, mind a mai napig semmit sem tudunk.

Az biztos, hogy a járat Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, valamint az is, hogy a gép válaszjeladóját egy adott pillanatban manuálisan kikapcsolták, majd egy gyors irányváltás következett. A gép egyetlen utasától sem érkezett ekkor mobilhívás vagy egyéb vészjelzés, és semmiféle roncsmaradvány nem került elő.

Az eddig világot látott teóriáknak se széle se sora. Egyesek szerint a repülő technikai probléma miatt zuhanhatott bele az Indiai-óceánba, és gyorsan el is süllyedt. Mások úgy vélik, hogy a gépet eltéríthették, és olyan magasságba szálltak vele, ahol az utasok és a személyzet is eszméletét vesztette. Vannak, akik szentül hiszik, hogy valamiféle meghibásodás okán a pilóták elveszthették a tájékozódási képességüket, és ezután zuhantak le.

Csakhogy a fenti körülmények egyike sem ad magyarázatot arra, hogy miért nem érkezett a gépről egyetlen vészjelzés sem, miért kapcsolta ki valaki szándékosan a válaszjeladót, illetve hogy a gép gyakorlatilag elpusztíthatatlan fekete dobozának jelét egyáltalán nem lehetett fogni, miközben annak a lezuhanást követően legalább 30 napig sugároznia kellett volna.

A legérdekesebb összeesküvés elmélet szerint a kínai kormány térítette el a járatot, a radarokat pedig azáltal kerülték ki, hogy rendkívül alacsonyan tartották a gépet. Egy szélsőséges elmélet még azt is felvetette, hogy az esemény hátterében egy távirányított kibertámadás  állt. Bárhogy is, a repülő valódi sorsát már valószínűleg soha nem ismerjük meg.

 

 

Források:
http://www.oddee.com/item_99144.aspx
http://www.cracked.com/article_21624_5-creepy-unsolved-disappearances-that-nobody-can-explain.html

Képek:
Az eltűnt falu: http://www.oddee.com/_media/imgs/articles2/a99144_Optimized-anjikuni-tribe-village.jpg
A maláj repülőgép: http://masterherald.com/wp-content/uploads/2015/02/Flight-MH370.jpg