Hazánk valaha volt legnevesebb futballistájáról talán mindenki hallott már egy-egy szóbeszédet, vagy méltató legendát, ám az évek előrehaladtával életrajza és munkássága egyre inkább feledésbe merül. Mai blogbejegyzésünkben kísérletet teszünk a múlt század porának lesöprésére, és felelevenítjük a legemlékezetesebb pillanatokat, mindemellett egy emlékéremmel is tisztelgünk Puskás Ferenc előtt.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Puskás Ferenc, a futball-legendaPuskás 1927. április 1-jén született a budapesti Uzsoki utcai kórházban, ám szülei – talán az áprilisi tréfáktól tartva – minden hivatalos okmányában április 2-át jelölték meg. Születésével kapcsolatos érdekesség még, hogy híres focistánk egészen 10 éves koráig Purczeld Ferenc névvel élt, ekkor módosította Puskásra a szegény sváb család a vezetéknevét.

A Kispesten élő Puskás gyerekkorában megszerette a labdarúgást, barátaival akár teljes napokat is eltöltött a helyi grundokon, hogy a pénzhiány miatt házi készítésű labdájukat rugdossák. Apja, a fociedzőként dolgozó id. Puskás Ferenc nagyon tehetségesnek találta gyermekét és annak barátját, Bozsik Józsefet (Puskás későbbi csapattársát), ezért már kiskorukban igyekezett csiszolni az ifjak technikáján. Az élő legenda és barátja így 15 éves korukra bekerültek a Kispesti FC felnőtt csapatába, ahol ugyan 20 év volt az alsó korhatár, ám ezt hamis iratokkal sikeresen kijátszották. A két fiút így Puskás apja kezdte el edzeni, nem is eredménytelenül, ugyanis 3 évre rá a fiúk csapata már a Honvéd nevet viselte, miután a Sportminisztérium felkarolta őket és 1945. augusztus 20-án Puskás belőtte élete első nemzeti színekben játszott gólját az osztrák kapuba.

A magyar válogatott az 1952-es Helsinki olimpián aratta az első igazán nagy győzelmét, melyen Puskás már csapatkapitányként szerepelt. Az addigra Aranycsapat nevet viselő nemzeti válogatottunk az olimpia focidöntőjében 2:0-ra megverte a jugoszláv ellenfelét, így aranyérmet szerzett hazánknak. Ez a meccs még korántsem volt a fénypontja annak az 1950 és 1954 között tartó 4 évnek, mely alatt a csapat egyszer sem kapott ki. Az 1953-as Európa-kupán a csapat hazai pályán verte meg az olaszokat 6:3-ra, s végül veretlenül nyertük meg a bajnokságot. Nem mellesleg Puskás vált a kupa legsikeresebb góllövőjévé 10 találattal, melyből 2 gólt a döntőn szerzett.

 

Az évszázad mérkőzésének nevezett találkozó azonban csak ezután következett. Az olimpián sikerült leszervezni 1953 novemberére egy találkozót a britek ellen, akik addig hazaiban még sohasem kaptak ki. A meccs előtt az angolok bíztak magukban, az általuk túlsúlyosnak vélt Puskást nem tartották komoly ellenfélnek, ám a 6:3-as veszteség olyannyira sokkolta őket, hogy rögtön meg is állapodtak egy visszavágóban, melyet fél évre rá rendeztek meg Budapesten. A meccs során 7:1-re vertük meg az angol csapatot, a fergeteges siker híre bejárta az egész világot.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Puskás Ferenc, a futball-legendaA győzelmi sorozat az 1954-es Vb-n ért véget, ahol 3:2-re kaptunk ki az NSZK-tól, így a második helyen végeztünk. A bajnokság után Puskás továbbra is a Honvédben játszott, majd 1956-ban, a forradalom kitörésekor családjával elhagyta az országot. Ezután a Real Madridban folytatta pályafutását, ami akkoriban vált az egyik legsikeresebb európai csapattá. Puskás Ferenc a Real Madrid sztárjaként hatszoros spanyol bajnok és a Bajnokcsapatok
Európa-kupájának (BEK) háromszoros győztese
lett, sőt, a spanyol válogatottal az 1962-es világbajnokságon is játszott. 

Puskás a 60-as évek végétől edzősködni kezdett. Először hazánkba csak 1981-ben térhetett vissza, ám 1991-ben végleg hazaköltözött. A 90-es években különféle tisztségekben küzdött a magyar fociért, ám sajnos nem sikerült Vb-re vezetni a csapatunkat. 2001-ben az évszázad legjobb férfi sportolójává választották, ám addigra egészségügyi állapota rendkívül megromlott, így már kórházban élt, amikor 2002-ben stadiont neveztek el róla. Puskás 2006-ban, a Kútvölgyi kórház intenzív osztályán hunyt el.

A legendás futballistánk tiszteletére készült, színarannyal szelektíven bevont emlékérmet ide kattintva tekintheti meg.

 

Források:
http://www.magyarvalogatott.hu/tortenelem/aranycsapat

http://www.puskas.com/hu/eletrajz.html

http://www.madridista.hu/puskas-ferenc

http://www.puskasferenc.hu/hu/cikk26.html

Képek:
Az Aranycsapat: http://2.bp.blogspot.com/-WpFAsPHeKFM/VN5nVj4eTXI/AAAAAAABBEc/svS9OrhKsTw/s1600/imago06245642h.jpg
A fiatal Puskás: http://www.puskas.com/images/content/2/konyv_bzui.jpg