A pénz életünk szerves részévé vált, hiszen minden nap használják szerte a világban különböző változatait. Az egyes országok különféle pénznemeit ugyancsak mindannyian ismerjük. Mindenki az USA-ra gondol, ha a dollárról van szó, vagy kicsiny hazánkra, ha a forintról, de amit biztosan sokkal kevesebben tudnak, hogy miért pont így nevezték el a valutákat. Az Oxford Dictionary's blog egyik posztjában foglalkozott a témával, és igyekezett megmagyarázni a különféle valuták nevének eredetét.

1. A $, azaz a dollár

A világ egyik legismertebb valutája, melynek (a pesoból származtatott) szimbóluma nemcsak magát a pénznemet, hanem a pénzt, gazdagságot is jelképezi. Talán annak is köszönhető ez, hogy a dollárt nem csupán a világ egyik legnagyobb pénzügyi hatalma, az USA használja, hanem Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Szingapúr hivatalos fizetőeszközét is így hívják. A név a flamand nyelv egyik szavából, a „joachimsthal”-ból ered. A szó a Joachim völgyére utal, ahol ezüstöt bányásztak. Az itt kibányászott ezüstből vert érméket kezdték el „joachimsthaler”-nek hívni, majd ez „thaler”-re rövidült, ami hangzása alapján később „dollár”-ra változott.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Dollár eredete

2. A peso

A peso jelenleg 8 ország (Argentína, Chile, Dominika, Fülöp-szigetek, Kolumbia, Kuba, Mexikó, Uruguay) fizetőeszköze, így a valuta nevéről világszerte hallani lehet. A peso név eredetileg 8 reálértékű, nagyméretű ezüst pénzérmét jelentett a spanyoloknál, a szó maga pedig súlyt jelent. Pesot először 1497-ben vertek, mely akkor a világ egyik legelismertebb valutája volt. Ez a valuta szolgált alapul a dollár jelének kialakításához is, mely a peso rövidítéséből ered. Az S a többes szám jele, a két függőleges vonal pedig két herkulesi oszlopból származik.

3. A líra, a márka és a font

A líra az olaszok és a törökök fizetőeszköze volt, nevét a latin libra szóból eredeztetik. Ez a szó is egy régebben használatos súlymérték elnevezése volt. Az olasz lírát 2002-ben váltotta fel az euro, a török változatát pedig 2009-ben cserélték le teljesen, igaz az elnevezés nem változott, új líraként emlegetik.

A német és a finn márka története is sokban megegyezik a líráéval, ugyanis elnevezésük szintén egy súlymértékből fakad, a kétezres években pedig mindkettőt az euro váltotta.

A fontot (pound) szintén az elnevezésének eredete köti ide, hiszen a font egy jelenleg is használatos súlymérték, és egyben hivatalos fizetőeszköz is a briteknél, valamint néhány földközi-tengeri és Vörös-tenger menti országban is.

4. A kínai jüan, a japán jen és a koreai von

Az elnevezés mindegyik országban a kínai 圆 jelből ered, melynek jelentése gömbölyű, ezzel tehát a kör alakú érmére utal. A másik két ország pénzneme szintén innen eredeztethető.

5. A királyi korona

A legtöbb skandináv állam a király által veretett korona pénznemet használta az euro bevezetése előtt. Így a svéd, a norvég, a dán, az izlandi, sőt még az észt, valamint a cseh korona neve is a latincorona szó honosításából fakad.

6. Dinár

Jordánia, Algéria, Szerbia és Kuwait saját fizetőeszköze a dinár. A szó szintén latin eredetű, adenarius-ból ered, mely az ókori Rómában használatos ezüstérme volt.

7. Rubel és a zloty

Mindkét fizetőeszköz elnevezése mögött egy-egy nemesfém áll. Az orosz fizetőeszköz, a rubel neve egy ezüst súlymértékből származik, míg a zloty neve a lengyel arany szóból fakad.

8. Forint

És végül elérkeztünk a mi forintunkhoz. Mindannyian használjuk, kezünkben fogjuk, beszélünk róla a mindennapokban, mégis kevesen tudjuk, hogy a saját pénznemünk elnevezése az olasz fiorino szóból ered, mely egy firenzei aranyérme megnevezése volt. Eredeti jelentése pedig egy virág neve. Sőt, fiorino, florin és gulden néven számos más országban is használatos fizetőeszköz volt a történelem során.

Nyerjen betekintést a világ egyik vezető valutájának világába, kattintson ide és tudjon meg többet a magas tisztaságú ezüstből készült páratlan amerikai dollárokról, amelyek bevezetik Önt az Amerikai Egyesült Államok izgalmas történelmébe!

 

Források:

businessinsider.com
uscurrency.gov
doksi.hu
szegedma.hu

Képek:

pixabay.com