Ha máshonnan nem, akkor a kilencvenes évekbeli amerikai filmekből bizonyára mindenki számára ismerős a dél-dakotai hegyoldalba vésett amerikai elnökök portréja, azaz a Mount Rushmore nemzeti emlékhely. Az egyedi kialakítású szoborcsoport történetéről azonban már kevesebben tudnak.

Az ötlet 1923-ban pattant ki Doane Robinson helyi történész fejéből, ám ő eredetileg a vadnyugat híres arcait szerette volna megörökíteni a Fekete-hegyekben. A tervezgetés során a dán szobrász, John Gutzon Borglum ráébredt arra, hogy a témaválasztás és a helyszín sem volt a legmegfelelőbb, ezért arra jutottak, hogy az 1745 méter magas Rushmore-hegy oldalába faragják a négy leghíresebb elnök egészalakos képmását.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Rushmore-hegy

A munka elnökről-elnökre lett megtervezve, így nem estek neki rögtön az egész hegyoldalnak. 1927 nyarán kezdték megmunkálni a hegyoldalt, de ahhoz, hogy a megfelelő anyaggal tudjanak dolgozni, a hegyből egy 37 méteres darabot le kellett robbantani. Ez 400 ember 2 évi munkájába került, mely alatt 450 000 tonna gránitot távolítottak el. Így a szobrásznak bőven jutott ideje 1:12-es arányú maketteken gyakorolni, és tesztelni az elnökök arcának faragását.

Az első igazi szobrászmozdulat 1930-ban csapott le a hegyre, mellyel George Washington arcát kezdték kialakítani. Ez az egy arc csaknem 6 éves munkájába került a művésznek. A hosszú munkaidő okai közé sorolható a nemzeti park pénzhiánya, a kedvezőtlen időjárás és persze a veszélyes munkakörülmények. A munkások ugyanis ingatag állványzatokon, akár 70-80 méteres magasságokban dolgoztak. Washington képmását Jeffersoné követte 1936-ban, majd Lincolné 1937-ben, végül pedig Roosevelté 1939-ben.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - A Rushmore-hegy építkezés közben

1941-re az anyagi források teljesen kimerültek, valamint elhunyt a tervező John Gutzon Borglum, ezért úgy döntöttek, hogy egész alak helyett csupán az elnökök arcát örökítik meg monumentális méretben. Így avatták fel 1941. novemberében a 18 méter magas fejszobrokat. Az emlékmű 1 millió dollárba került, ám a mai napig az 1941-es félkész állapotában áll.

Nyerjen részletes és izgalmas betekintést az USA történelmébe hivatalos ezüst érmék formájában! Kattintson ide és ismerje meg az Amerikai ezüst dollárok érmegyűjteményt!

 

Források:
erdekesvilag.hu

mimicsoda.hu

ng.hu

Képek:
amazonaws.com

media1.fdncms.com