Csontváry legmeghatározóbb műalkotása

A magyar festészet egyik legnagyobbra tartott és egyben legkivételesebb egyénisége Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) volt. Világhírű festménye, a Magányos cédrus a magyar szimbolizmus kiemelkedő képe, amely ezúttal egy páratlan és rendkívül limitált éremművészeti különlegességen díszítheti az Ön otthonát is.

Mi teszi különlegessé az érmét?

  • A numizmatikai remekmű 10 uncia, azaz 311,1 gramm színtiszta ezüstöt tartalmaz, összsúlya 351 gramm - hiszen az érme maga egy 925/1000-es tisztaságú sterling ezüst kibocsátás. A magyar művészettörténet egyik leghíresebb festményének valósághű megjelenítését a színpompás verdei technológiával sikerült elérni, melynek köszönhetően a festőgéniusz által megálmodott színek pontosan köszönnek vissza az érmekülönlegességen.
  • A hatalmas, 148 x 210 mm-es, ezüst fényben tündöklő előlap speciális antik kivitelezést kapott. Rajta a kibocsátó ország neve, valamint II. Erzsébet királynő, emellett az érme tömege és az ezüst tisztasága, a kibocsátás éve és az érme egyedi sorszáma látható.
     
  • A páratlan éremművészeti alkotás hivatalos fizetőeszköz, 20 dollár névértékkel bír.

A magával ragadó festményről és az érméről

Csontváry képén a középen magasodó, egy szál magában álló fa teljesen kitölti a teret. Az alsó és felső szegélyt összekötő életfamotívum körül csak jelzésszerűen van érzékeltetve a hegyes táj, a képmező nagy részét a színes légköri jelenségek és az alant elterülő azúrkék Földközi-tenger tölti ki. Az időjárással és magával az idő múlásával dacoló cédrus megtépázottságára utal az alsóbb ágak megformálása, melyek szimbolikus jelentéséről a festő is megemlékezik: „egyik ága kardot ránt s fenyegeti a világot.

A fa terebélyes koronájából kacskaringósan kinyúló ágak lengése az állandóan fúvó szelet jeleníti meg. A kevés motívum mellett azonban a kép igazi mozgalmasságát az élénk színek adják. Az ég és a felhők azúr, türkiz és a sárga különböző árnyalataiban játszó átmenetei földöntúli fénnyel ragyogják be a látványt. A valós táj ábrázolása itt is átitatódik a látomásos belső világgal és az ősi, szimbolikus jelentéssel.

Csontváry cédrusa azonban nemcsak ezt a gazdag jelentéstartalmat jeleníti meg, hanem személyes mondanivalót is hordoz.

A magányos cédrus magát a meg nem értett művészt is szimbolizálja, aki gyökereivel megkapaszkodva dacol a kihívásokkal. A kortársak nem értették meg ezt a látomásos világot, nem vették észre, hogy Csontváry képének gazdag szimbolikájában a személyes magány élménye és a 20. században mindenkit érintő elidegenedés jelensége is ott van. Festménye így önportrénak is felfogható.

Éljen a kivételes lehetőséggel, gazdagítsa gyűjteményét ezzel a hiánypótló emlékérmével, amely a magyar festőművészet legjava és az éremművészet találkozását örökíti meg.

Tulajdonságok
Anyag:
Ezüst (Ag 925/1000)
Átmérő:
148 x 210 mm
Tömeg:
351 g
Minőség:
Antik kivitelezés
Limitáció:
200
Kibocsátás:
2020
Névérték:
20 dollár

Igen, megrendelem a Magányos cédrus ezüst érmét 599 900 Ft-ért (+1 990 Ft csomagolási és postaköltség). Az érme mellé ajándékba kapom az Eredetiséget Igazoló Tanúsítványt, a képes történeti leírást és a festmény képével díszített, elegáns díszdobozt.

Jelenlegi vásárlásom nem jár további kötelezettségekkel. A terméket a kézbesítéstől számított 14 napon belül visszaküldhetem a Magyar Éremkibocsátó Kft. részére. A termék ára online, vagy szállításkor a futárnak vagy a termékhez csatolt fizetési szelvényen, a számla kiállításától számított 21 napon belül fizetendő.

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a részletfizetési lehetőség webshopunkban nem érhető el, ezzel kapcsolatosan kérjükkeresse ügyfélszolgálati munkatársunkat az alábbi telefonszámon: 06 80 888 889*

Hétfőtől csütörtökig 9.00 - 17.00 között
Péntekenként 9.00 - 15.00 között.

*Díjmentesen hívható telefonszám