Erzsébet királynő élete hosszú és tartalmas volt, rengetegen szerették és most rengetegen gyászolják. Íme 13 érdekes tény az életéről, amit lehet eddig Ön sem ismert.

  1. Két születésnapot ünnepelt

Erzsébet királynő 1926. április 21-én született, de a hivatalos ünnepségekre csak június második szombatján kerül sor – ezt a hagyományt 1748-ban II. György király indította el. Novemberben született, és mivel az időjárás nem kedvezett a nyilvános ünnepléseknek, úgy döntött, hogy a második születésnapját egy jobb évszakban tartja.

 

  1. A korona egyik ékszere egy Indiából származó gyémánt

A „Koh-i-noor” gyémánt, ami perzsául „a világ fényét” jelenti, sok indiai számára fájó pont, akik azt állítják, hogy a gyémántot brit gyarmatosítók lopták el Pandzsáb uralkodójától. A 108 karátos gyémánt II. Erzsébet királynő koronájának részét képezi, és a londoni Towerben látható.

 

A Koh-i-noor gyémánt a királyné koronáján (forrás: Google)

  1. Személyes divattervezője volt

Norman Hartnell a királyi család megbízott tervezője lett, miután számos megbízást kapott a királyi családtól. Erzsébet hercegnő híres esküvői ruháját és a koronázási ruháját is ő készítette. A Vogue UK szerint Hartnell a ruha kilenc változatát készítette el, és a királynő végül egy olyan változat mellett döntött, amelyen virágos emblémák szerepeltek a brit uralom minden országából.

 

  1. Soha nem járt iskolába

Ez talán vonzónak tűnhet azoknak a gyerekeknek, akik szívesebben maradnának otthon játszani egész nap, de a királynőnek voltak magántanárai, akik alkotmánytörténelmet, jogot és franciát tanítottak neki. Ennek ellenére gyakran mondta, hogy hiányzott neki a formális oktatás.

 

(Forrás: Wallflower Journal)

  1. Nem kell neki útlevél vagy jogosítvány

"Mivel a brit útlevelet Őfelsége nevében állítják ki, nem szükséges, hogy a királynő rendelkezzen vele" - áll a brit királyi család hivatalos honlapján. Az összes többi tagnak azonban, köztük Edinburgh néhai hercegének és a walesi hercegnek is van útlevele. Szintén ő az egyetlen ember az Egyesült Királyságban, akinek nincs szüksége vezetői engedélyre.

 

  1. Ő volt a leghosszabb ideig uralkodó uralkodó

Erzsébet 1952. február 6-án lett királynő, apja, VI. György király halála után. 70 évig uralkodott, hosszabb ideig, mint üknagyanyja, Viktória királynő, aki 63 évig uralkodott, 1837 és 1901 között.

 

  1. Rokonságban állt néhai férjével

Fülöp néhai herceg, Edinburgh hercege II. Erzsébet királynő másod unokatestvére volt, mivel mindketten Viktória királynő ükunokái voltak. Erzsébet állítólag 13 éves korában beleszeretett a hercegbe, és végül 1947 novemberében összeházasodtak. A királynő a második világháború után felhalmozott adagkuponjait használta fel, hogy megvásárolja esküvői ruhája anyagát.

 

II. Erzsébet és Fülöp Herceg (forrás: AP News)

  1. Imádja a corgikat

A királynő szerelmi viszonya a corgikkal az 1930-as években kezdődött, amikor az apja kapott egyet, akit Dookie-nak hívtak. Erzsébet kedvence azonban Susan volt, akitől aligha tudott megválni, és akinek utódai voltak felelősek a királyi ház nyolc évtizedes boldog corgi-tulajdonlásáért.

 

  1. Több mint 200 filmben és tévésorozatban alakították

Az IMDb filmek rangsoroló webhelye szerint II. Erzsébet királynő több mint 225 dokumentum- és fikciós filmben és televíziós sorozatban volt főszereplő. 2013-ban BAFTA-díjat is nyert "a film- és televízióiparban nyújtott kiemelkedő támogatói szerepe elismeréseként".

 

II. Erzsébet királynő megszemélyesítve A Korona (The Crown) című sorozatban (forrás: Google)

  1. Nem ő a leggazdagabb ember Nagy-Britanniában

A Sunday Times által 370 millió fontra (kb. 166 milliárd Forint) becsült királynő befektetéseiből, ékszereiből és két kastélyából származik. Ami azonban a királyi családot illeti, az uralkodó vagyona szerénynek tűnik másokhoz képest az Egyesült Királyságban, beleértve Westminster hercegét is, akinek vagyona körülbelül 10 milliárd font (majdnem 5000 milliárd Forint!).

 

  1. A történelem legtöbbet utazott uralkodója volt

Erzsébet királynő tartja az uralkodó által meglátogatott legtöbb ország rekordját. Hat kontinens több mint 120 országát látogatta meg. Kanada az az ország, ahová többet utazott, mint bármely más, az Egyesült Királyságon kívüli ország.

 

  1. Ő volt az első brit uralkodó, aki ellátogatott az Ír Köztársaságba

Erzsébet királynő 2011-ben járt az Ír Köztársaságban, és ezzel az 1922-es függetlenség elnyerése óta ő volt az első brit uralkodó, aki ellátogatott az országba.

 

  1. Jó humorérzékkel rendelkezett

Egy közelmúltbeli skóciai utazása során séta közben találkozott néhány amerikai turistával. Amikor a turisták megkérdezték, hogy helyi-e, megemlítette, hogy van egy háza a közelben, és arra a kérdésre, hogy találkozott-e valaha a királynővel, egyszerűen a biztonsági őrére mutatott, és azt mondta: „Én nem, de ő gyakran találkozik vele!”. Az amerikai turisták nagy örömmel kérték meg a királynét, hogy készítsen fotót a biztonsági őrrel, hogy otthon megmutathassák, találkoztak olyannal, aki találkozott már a királynővel.

 

(Forrás: Tribune Online)

forrás: https://www.dw.com/en/10-interesting-facts-about-queen-elizabeth/g-57214619

https://punchng.com/10-interesting-facts-about-queen-elizabeth-ii/