Minden numizmatikus nagy becsben tartja a gyűjteményét. Fontos azonban tudni, hogy az idő múlása az érmékre is hatással van. Ezek a hatások meglehetősen feltűnőek lehetnek - használat miatt vagy más érmékkel való érintkezés következtében kifakult és elkopott részletek, elszíneződések rondíthatják érméit. A környezet hatásai idővel megváltoztathatják az érme megjelenését, és a nagyra becsült darabokat korábbi önmaguk árnyékává változtathatják. Ha a lehető legjobban szeretné megőrizni gyűjteménye szépségét és épségét, akkor érdemes elgondolkozni a különböző tárolási lehetőségeken. Bár az idő vasfogát nem állíthatja meg, ezek a tárolási megoldások biztonságban tartják gyűjteményét, megóvva a fennálló veszélyektől, ezzel még inkább megőrizve az értéküket és minőségüket.

Érmetartó lapok

Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módja az érmék tárolásának az érmetartó lap. Ezeket a lapokat különböző méretben lehet kapni, így gyűjteménye minden egyes darabjához találhat megfelelő méretet. Általában kartonból készülnek, a kartonon egy érme méretű ablak található mely vékony poliészter fólia réteggel van borítva. Ügyeljen arra, hogy elkerülje az olyan tárolókat, amelyek károsíthatják az érméit. Például a kéntartalmú papírral vagy kéntartalmú kartonnal való közvetlen érintkezés elszínezheti az érméket. A Magyar Éremkibocsátó Kft. kínálatában kizárólag 100%-ig vegyi anyag mentes kartonpapírból készült tartókat talál. Ezek a tartók tökéletesen megvédik az érméket az ujjlenyomatoktól és egyéb szennyeződésektől, miközben továbbra is bármikor megcsodálhatja őket. Egyszerű és költséghatékony megoldás a tárolásra.

Kemény műanyag védőkapszulák

Az érmetartó lapok ugyan biztonságos tárolási módszert nyújtanak, azonban ezek nem óvják meg olyan jól a nedvesség és a levegő káros hatásaitól gyűjteményét, mint a kemény műanyag védőkapszulák. Ez utóbbiak szinte teljesen légmentesen záródnak, ezzel nagyobb biztonságot nyújtva ezen veszélyek ellen. Ez azért is fontos, mert a levegő és a nedvesség káros hatásaitól érméi elszíneződhetnek, ezzel jelentősen rontva azok élettartamát. Némelyik kapszula korróziógátló anyagot is tartalmaz a káros gázok semlegesítésére. Bár előfordulhat, hogy nem tudnak tökéletesen légmentes védelmet nyújtani, jelentősen csökkenthetik gyűjteménye hosszú távú minőségromlását.

Gyűjtői albumok

Ha érméit rendszerezve szeretné tárolni, akkor érdemes lehet elgondolkodni, egy gyűjtői albumon. Az albumokban nem csak rendszerezni tudja, de egy plusz rétegnyi védelemmel is ellátja becses gyűjteményét, ezzel még inkább megóvva a környezet hatásaitól és az idő múlásától, miközben elegánsan tárolja azt.

Még ha a legnagyobb figyelemmel és óvatossággal is bánik gyűjteményével, tárolók nélkül az érmék felülete megsérülhet, megkophat az ujjakkal vagy más érmékkel, felületekkel való érintkezés következtében. A tartók hatékony és kényelmes védelmet nyújtanak ezekkel a veszélyekkel szemben. Ha érdekli Önt gyűjteménye minőségének és épségének megőrzése, akkor jó döntés lehet beruházni ezekre az eszközökre.