Az elmúlt 1,5 évben megélt, vírushelyzet okozta kihívásokkal teli mindennapokban sokak számára háttérbe szorult a külső megjelenés. Pedig az öltözködés, az ékszerviselés az önkifejezés fontos része – és nem csak a nők, hanem a férfiak számára is. Rájuk fókuszálunk jelen cikkünkben, izgalmas betekintést nyújtva a férfiak kedvelt kiegészítője, a mandzsettagomb történetébe.


Előbb a gomb, aztán a mandzsettagomb

A gomb mint a ruhadarabok funkcionális és dekoratív kelléke a legtöbb forrás szerint Franciaországból indult világhódító útjára. Itt, a divat hazájában hozták létre az első gombkészítő céhet sok száz évvel ezelőtt, 1250-ben. Az ország a 14. századra egész Európa gombgyártó nagyhatalmává nőtte ki magát. A mesterek díszes és míves alkotásaikat akkoriban kizárólag királyok, királynők és arisztokraták megrendelésére készítették.

A gomb a gazdagok státuszszimbólumának számított, és ez évszázadokig így is maradt. Hihetetlen, de igaz, hogy még törvényi szabályozás is született arról, hogy a közemberek hány darab, sőt, hogy pontosan milyen gombot viselhettek a ruháikon.

 

Napóleon és a mandzsettagomb

Úgy tartják, hogy mandzsettagombok rendszeres használatát a legendás francia császár, Napóleon vezette be az 1700-as évek végén. Szándéka az volt, hogy leszoktassa katonáit arról, hogy a ruhájukkal töröljék meg az orrukat.

A 18. században valóságos műremekek születtek: különleges festett, aranyból és ezüstből formázott, vagy akár fából faragott példányok. Marie Antoinette férje, XVI. Lajos király előszeretettel viselt ilyen extravagáns gombokat.

A nemesség köreiben a 19. században terjedtek el a hétköznapi viseletre szolgáló példányok. Ekkoriban üveggel díszítették, amit aztán felváltott a cirkónia kő és az égetett kerámia.

Manapság ezek az ékszerkülönlegességek gyűjtőknél, illetve múzeumokban csodálhatóak meg. 

 

Hogyan viseljük a mandzsettagombot?

A gomb bekapcsolása elsőre egyszerűnek tűnik, lelkesedésük ellenére mégis gyakran nehézségbe ütköznek a kezdő gombviselők. Ezért erősen ajánlott az első viselés előtt begyakorolni az ékszer felhelyezését az ing ujjára.

A gombot át kell fűzni a mandzsetta mindkét lyukán olyan módon, hogy a díszített fele látható legyen a mandzsetta felső részén. A gombot viselő férfi tenyerét lefelé fordítva maga elé helyezi a kezét, majd a gombot felülről húzza át. Ezután alulról kinyílik a forgatható pecek, amivel a mandzsetta összekapcsolható és biztosítható.
Végül elég behúzni a gombot a mandzsetta végénél fogva, és szükség esetén még jobban rögzíteni.

 

Híres mandzsettaviselő férfiak - és nők!

A mandzsettagombok a mai napig láthatók az öltöny alá vett ingeken, nem mentek ki a divatból. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy számtalan híresség viseli különleges alkalmakkor ezt a pompás kiegészítőt. Tekintse meg válogatásunkat, a teljesség igénye nélkül:

Greta Garbo mandzsettagombbal - forrás: mandzsetta Dean Martin - Forrás: Etsy Daniel Craig - forrás: Pinimg
Képünkön: Greta Garbo Képünkön: Dean Martin Képünkön: Daniel Craig


Szerezze meg első mandzsettagombját webáruházunkból, pár kattintással!

Büszkék vagyunk rá, hogy a numizmatikai különlegességek mellett immáron egy amerikai címersast ábrázoló, elegáns mandzsettagomb is elérhető termékpalettánkon. Amennyiben szeretné meglepni önmagát, vagy kedveskedne férfi ismerősének egy szemet gyönyörködtető darabbal, látogasson el webáruházunkba a lenti képre kattintva:

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Elegáns mandzsettagomb

TOVÁBB A TERMÉKHEZ >>

Források:
www.ekszerkiraly.hu
www.aekszerek.hu
www.rd.hu