A Szabadság-szobor méltán vált az Egyesült Államok ikonikus jelképévé: a több mint negyed évszázada álló remekműhöz számos érdekes történet kapcsolódik az első tervektől kezdve egészen napjainkig. Ezek közül mutatunk be most a legizgalmasabbakat.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Szabadság-szobor története1. A szobor Franciaország adománya volt az amerikai függetlenség kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából, azonban sajnálatos módon nem készült el a kívánt időpontra, így csak később került mostani helyére, hogy teljes pompájában itt tündököljön.

2. A Szabadság-szobor 1885. június 17-én érkezett meg New Yorkba 350 darabban, majd 4 hónap alatt nyerte el végleges formáját, és került arra a helyre, ahol ma is megcsodálhatjuk.

3. A szobor hivatalos átadására 1886. október 28-án került sor Grover Cleveland kormányzó vezetésével, aki eredetileg megtagadta, hogy anyagilag is hozzájáruljon a talapzat megépítésének költségeihez.

4. A szabadság szimbóluma a franciák és az amerikaiak közös munkájának gyümölcseként készült el. Frédéric Augusthe Bartoldi szobrász készítette el az eredeti terveket, a statikus problémák megoldásában pedig Gustave Eiffel segített. A talapzatot homokkőből alkotta meg Richard Morris Hunt, a Joseph Pulitzer által elindított gyűjtésen befolyt pénzösszegből.

5. A szobor teljes névvel is rendelkezik, ami magyarul így hangzik: „A Szabadság Megvilágosítja a Világot.

6. A szobor bal karjában tartott törvénytáblán a függetlenségi nyilatkozat dátuma olvasható (1776. július 4.). Koronájának hét ága a hét kontinenst és a hét tengert jelképezi. A lábainál található levert bilincs és lánc a zsarnokságból való kitörés szimbóluma. A jobb kezében tartott fáklya az új élet reményét ígérte az ide érkező bevándorlóknak, akik ezt látták meg legelőször, amikor hajóikkal megérkeztek az Egyesült Államok partvonalához.

7. A monumentális alkotást saját kis szigetén helyezték el, ami eredetileg a Bedloe nevet viselte, míg 1956-ban meg nem kapta a Liberty Island elnevezést, amit ma is használunk.

8. A réz szobor az évek során bekövetkező korróziónak köszönhetően nyerte el a mai zöldes színét.

9. A teljes építmény a talapzattól a fáklya csúcsáig 93 méter magas, míg maga a szobor csupán 46 méteres.

10. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után teljesen elzárták a látogatók elől, majd 2004 augusztusában nyitották meg újra. Ekkor még csak a múzeum és a talapzat vált látogathatóvá, majd 2009 júliusában a koronát és a kilátót is ismét a kíváncsi tetintetek birtokába bocsátották.

11. 1984-ben a korrózió miatt az eredeti fáklyát le kellett cserélni, ez továbbra is megtekinthető a történeti múzeumban, ami a talapzatban várja a látogatókat.

12. Világszerte 100 másolat készült róla, melyek többek között Párizsban és más francia városokban, Japánban és Vietnámban is fellelhetőek.

13. Megalkotását Eugéne Delacroix: a Szabadság vezeti a népet című festményének női alakja ihlette.

14. A szobrot eredetileg Egyiptomnak szánták, „Egyiptom fényt visz Ázsiába” névvel, de a helyi kormány nem vállalta a költségeket, így a következő választás Amerikára, New Yorkra esett.

15. A szabadság és a demokratikus eszme mellett hosszú évekig a bevándorlást is jelképezte, Emma Lazarus: Új kolosszus című szonettjével karöltve, melyet a költőnő a szobor felavatása alkalmából írt meg.

+1. 1956. november 18-án magyar emigránsok feliratot helyeztek el rajta a következő szöveggel: „Állítsátok meg a népirtást, mentsétek meg Magyarországot!” Ezzel országunk hatalmas médianyilvánosságra tett szert.

Most, hogy Ön is betekintést nyert a Szabadság-szobor lenyűgöző történetébe, örömmel ajánljuk figyelmébe webáruházunk egyik színfoltját, a szobor ihlette ezüst érmét, amely az USA pénzverdéjének hivatalos kibocsátása és az Ezüst USA dollárok érmegyűjtemény kezdő eleme. Kattintson és ismerje meg ajánlatunk részleteit!

 

Források:
http://www.erdekesvilag.hu/a-new-york-i-szabadsagszobor-epitese/
https://mult-kor.hu/20120625_igy_keszult_a_new_yorki_szabadsagszobor
https://montazsmagazin.hu/125-eve-erkezett-meg-a-szabadsag-szobor-new-yorkba/
http://netkoffer.hu/new-york-szabadsag-szobor/

 

Képek:
https://www.pexels.com/hu-hu/