Az 1900-as évek derekán, Dél-Afrikában Frederick Wells egy hosszú nap végén rutinellenőrzést végzett a bányában, ahol évek óta dolgozott. A nap utolsó sugarai megcsillantak valamin a csupasz kőfalon. Odalépett, és mikor kezébe vette a követ, a felügyelő rádöbbent, hogy egy óriási, ököl nagyságú gyémántot tart a kezében. A több mint 3000 karátos gyémántot még aznap bemutatta Sir Thomas Cullinan-nek, a bánya tulajdonosának, akiről aztán a megmunkált, csiszolt ékkövek végül a nevüket kapták. Olvasson tovább, garantáljuk, hogy izgalmas lesz!

1905. január 26-án, amikor felbukkant a föld mélyéről az akkor ismert legnagyobb nyers gyémánt váratlan felfedezése megváltoztatta a gyémántok világát. A Cullinan óriási érdeklődést váltott ki a kor legbefolyásosabb és leggazdagabb embereiből.

Felfedezése után Frederick azonnal a bánya irodájába vitte a követ, ahol elképesztő ténnyel találta szemben magát: a kő nem kevesebb mint 3106 karátot nyomott. Máig is él a legenda, miszerint a Cullinan csupán egy még nagyobb kő darabja, amely még mindig felfedezésre várva pihen a bánya legmélyének rejtekén, hacsak a munkálatok során véletlenül korábban össze nem zúzták.

A szóbeszéd rengeteg szegénysorban élő bányamunkás számára jelentett reményt arra, hogy felfedezzék a következő hasonló ékkövet.

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Afrika Nagy Csillaga

Mielőtt bármi is történt volna a világ legnagyobb gyémántjával, a tulajdonos biztosra akart menni, így hatalmas értékben biztosította a követ. Ezt követően bejelentették, hogy a Cullinant Angliába szállítják. Rendőri erőket kértek fel arra, hogy Londonból egészen Dél-Afrikáig kísérjék a gyémántot, hogy az épségben érje el úti célját a tengeren túl. A fegyveresek által őrzött kő azonban csak egy másolat volt: a valódi Cullinan mindeközben egy egyszerű, jelöletlen fadobozban utazott új hazájába, hétköznapi posta útján.

A búr háborúk után a gyémántot a Transvaal Köztársaság kormánya vásárolta meg, és 1907-ben VII. Edvárd angol királynak ajándékozta az uralkodó 66. születésnapja alkalmából, hogy megerősítse a két nép között kialakult bizonytalan békét.

A király a grandiózus nyers gyémánt megmunkálását Joseph Asscher világhírű amszterdami ékszerészre bízta, aki korábban egy másik, 931 karátos gyémánt csiszolását és vágását is elvállalta. Mikor Asscher kézhez kapta a gyémántot, hónapokig tervezte, hogy pontosan hogyan is lásson neki a nemes kihívásnak. A monda szerint mikor Asscher megkísérelte az első vágást, az acél penge eltörött, érintetlenül hagyva a gyémánt felszínét. A második kísérlet tökéletesen a terv szerint sikerült, a mesterember pedig elájult a kimerültségtől és az aggodalomtól.


Az ököl nagyságú gyémánt így 9 nagyobb, és közel 100 kisebb méretű kőre hullott szét, a Cullinan I., vagyis Afrika csillaga 1977 karátot, míg a Cullinan II. 1040 karátot nyomott csiszolás előtt. A szívalakban csiszolt Cullinan I. a brit királyi jogart díszíti, míg a Cullinan II. az uralkodói koronán kapott helyet. A gyémántok megtekinthetőek a Londoni Towerben, gyakran kisebb „testvéreikkel” együtt is, hiszen a gyémántok nagy része napjainkban is a brit uralkodói család tulajdonát képezi. A gyémánt kisebb darabjai felbecsülhetetlen értékű brossokat, nyakékeket és egy gyűrűt is díszítenek, azonban a királynő csak kivételes eseményeken, különleges elővigyázatosság mellett viseli ezeket az ékköveket.

 

Afrika Nagy Csillaga - az Ön vitrinjének dísze is lehet!

A kínálatunkban megtalálható érmének köszönhetően a világ legnagyobb fehér gyémántja 2 uncia színezüstön megörökítve az Öné lehet! A grandiózus méretű, könnycsepp alakúra csiszolt gyémántot egy valódi kristályberakás jelképezi a 10 dollár névértékű érmén:Magyar Éremkibocsátó Kft. - Afrika Nagy Csillaga

 

Források:
http://famousdiamonds.tripod.com/cullinandiamonds.html
http://www.britishempire.co.uk/article/cullinandiamond.htm
http://www.capetowndiamondmuseum.org/blog/2017/01/worlds-largest-diamond-the-cullinan/
https://www.worthy.com/famous-diamonds/the-cullinan-diamond
https://www.history.com/this-day-in-history/worlds-largest-diamond-found

Képek:
http://famousdiamonds.tripod.com/cullinandiamonds.html
http://www.capetowndiamondmuseum.org/blog/2017/01/worlds-largest-diamond-the-cullinan/