Az arany évezredek óta a jólét és a vagyon szimbóluma, amely elsőrendű státusszimbólumnak számít a luxus kedvelői és a felső tízezer köreiben. Napjainkban gyakran alkalmazzák a legnemesebb fémet hő- és elektromosságvezető képessége miatt különböző kábelek és eszközök kiegészítéseként. Számtalan embernek még mindig szokatlan, hogy az arany alapú fizetőeszközök kora mára leáldozott, azonban a szakértők szerint nem valószínű, hogy az aranystandard egyhamar visszatérne a világpiacra. Ezzel szemben a nemesfém ékszerek, érmék és arany tömbök formájában napjainkban is folytatja évezredes hódító útját. 

A legősibb bányászott fém

Magyar Éremkibocsátó Kft. - éltányosan bányászott aranyAz arany volt az első olyan nemesfém, amelyet már az ősi civilizációk is előszeretettel bányásztak. Természetes formájában található meg a földben, és rendkívül könnyen megmunkálható. Egyiptomban már több mint 5000 évvel ezelőtt is aranyat alkalmaztak különböző használati tárgyak, szobrok, templomok vagy éppen sírboltok díszítésére. A nemesfémet a Nílus felső részéről, a Vörös-tenger térségéből és a Núbiai-sivatagból bányászták. Előszeretettel használtak hajszálvékony arany lapokat, mivel a rendkívül könnyen formázható fémből könnyedén lehet hihetetlenül vékony íveket előállítani, amelyen szinte átütnek a napsugarak.

 

 

 

Kaliforniai aranyláz

Az 1800-as évek közepén robbanásszerűen növekedő kaliforniai aranybányászat, vagyis a méltán hírneves aranyláz ideje alatt mai értéken számítva több mint 50 billió dollárnyi nemesfém került forgalomba, és alig négy esztendő leforgása alatt Kalifornia népessége több mint tizenötszörösére növekedett. Az 1854-ben felbukkanó legnagyobb aranytömb közel 44000 dollárt ért felfedezésének idején. A fényes időszak azonban keserves munkát jelentett az aranybányászok számára, hiszen a legapróbb aranyrögöket is kézzel kellett kiválogatniuk értéktelen törmelékdarabok tízezrei közül.

 

Dél-Afrika aranybányái

Az 1800-as évek végétől egészen napjainkig Dél-Afrika számít a világ egyik legnagyobb aranykitermelőjének, hiszen évenként a világ arany szükségleteinek közel 12%-át bocsátja rendelkezésre. A bányákban dolgozó több mint 500 000 ember életkörülményei azonban aggodalomra adnak okot: a gépesítés a felszíni bányákban nem jelent megoldást, így még napjainkban is óriási hangsúly kerül a kézi erőre és a kemény fizikai munkára.

 

Az új út: a méltányosan bányászott arany

Magyar Éremkibocsátó Kft. - Méltányosan bányászott aranyA méltányosan bányászott arany, vagyis a fairmined gold ideájának kulcsa, hogy napjainkban a bányászatot is a társadalmi és környezeti fejlődés részévé tegyük. A bányákban dolgozók veszélyes körülmények között élik mindennapjaikat, gyakran a környezetre rendkívül káros környezetben. Emellett a kistermelők gyakran nehezen tudják méltányos áron eladni az általuk előállított nemesfémet, hiszen a kereskedők előnyben részesítik az óriás bányavállalatokat a nagyobb mennyiség és a stabil árfekvés miatt.

 A méltányos bányászat elősegítése világszerte támogatja a kisebb, akár alig pár embert foglalkoztató vállalkozásokat is a jobb élet- és munkakörülmények, a valódi kitermelői ár biztosítása és a környezetre jelentett terhelés csökkentésének érdekében. Így biztosítja, hogy az általunk birtokolt arany fenntartható forrásból és megfelelő munkakörülmények közül származik.

 

A Magyar Éremkibocsátó Kft. fennállása óta első alkalommal forgalmaz úgynevezett "fairmined", vagyis méltányos forrásból származó aranyból készülő emlékérmet, amelynek megvásárlásával nemcsak a numizmatika iránti szenvedélyünknek hódolhatunk, de biztosak lehetünk abban is, hogy legféltettebb kincseink nem származnak a bányászok vagy környezetük kifosztásából.

 

Tekintse meg magyar felirattal ellátott videónkat,
ismerje meg közelebbről a méltányosan bányászott arany történetét:

 

Amennyiben szeretne tovább tájékozódni a témában, böngéssze kedvére az alábbi angol nyelvű oldalakat: 

 

 

 

Források:
https://www.forbes.com/sites/capitalone/2018/01/17/amazing-tech-from-ces-2018/#5684cbb1753f
https://sciencing.com/gold-mining-6400170.html
http://www.goldbullionpro.com/7-interesting-facts-about-gold-mining-in-south-africa/
http://www.fairmined.org/what-is-fairmined/
http://www.ethicalconsumer.org/commentanalysis/humanrights/jewellery/fairtradegold.aspx

Képek:
https://www.pexels.com
https://visualhunt.com