Ha legfeljebb öt dolgot kellene felsorolnunk, ami Angliáról eszünkbe jut, akkor a piros emeletes buszok és a jellegzetes telefonfülkék után bizonyára a világ egyik legmisztikusabb helye, Stonhenge is helyet kapna a legnépszerűbbek között. Az évek során a régészek és önjelölt szakértők rendkívül sok ötlettel álltak elő az ókori építmény funkciójával kapcsolatban, de egyiket sem sikerült még bizonyítani, így továbbra is jókat mosolyoghatunk az UFO leszállóhelyek teóriáján és más hasonlóan elrugaszkodott ötleteken. Egy biztos, az építmény és környezete 1986 óta az UNESCO védelme alatt áll, hozzátesszük, megérdemelten.

Hol is van ez?

Stonehenge egy angol város, Salisbury közelében található. A különös építményről két évszázada keringenek a fent említett pletykák, melyek mögé a tudósoknak még nem sikerült megdönthetetlen bizonyítékokat állítaniuk. Így napjainkban még sokan egyfajta rituális közösségi térnek vélik, néhányan az egykor egymással harcban álló törzsek közös munkáját dicsőítik, de persze a bevezetőben említett sci-fi lehetőségek is szárnyra kaptak.

Hogyan is néz ki?

Először is vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan is épül fel! A kövek körkörös formában helyezkednek el, ezeknek észak-keleti oldalán található egy nagyobb rés, melyet az épület bejáratának is tekinthetünk, a bejárattól pedig egy út vezet a belsőbb körök felé. A legbelső részben patkó formában több homokkő áll. Ezeket egymás mellé párban állították fel és egy-egy kőlappal kötötték össze, így a körépítmény belsejében asztalformák találhatóak, melyek felépítése hasonlít a külső körére.

Hogyan sikerült felépíteni?

A fentebb említett teóriák rendszerét bonyolítja, hogy az építmény kövei nem találhatóak meg Salisbury 200 km-es körzetében, így a kerék feltalálása előtti korszakban a több tonnás kövek szállítása is sokáig lehetetlennek tűnt számunkra. A tudósok a kövek eredetének a 225 km-re lévő Pembrokeshire melletti bányát gondolják.

Az elmúlt hónapokban azonban egy egyetemi projekt keretében sikerült rájönniük a szállítás trükkjére. Az építők vélhetően egy tucat fatörzset helyeztek egymás mellé, melyeken pár ember könnyedén végig gördítette a súlyos kődarabokat. Eközben persze szükség volt még néhány emberre, akik a fatörzseket a kövek mögül folyamatosan a kövek elé helyezték.

Mi több, két évvel ezelőtt Stonehenge környékén a föld mélyében halomsírok tucatjait, kör alakú földsáncokat, kőtömböket, mesterséges gödröket, árkokat és töltéseket fedeztek fel a kutatók. Ez tovább erősíteni látszik nemcsak Stonehenge, de a közvetlen környék történelmi jelentőségét.

Ennél is érdekesebb az az elmélet, miszerint az egész kőépítmény a mai helyétől csaknem 225 kilométerre volt felépítve, és onnan szállították át később darabonként. Ez persze azt feltételezi, hogy még az eddigieknél is sokkal idősebb.

Bármi is legyen eredetének valódi története, tény, hogy a 21. század látogatói is érzik azt a spirituális erőteret, amely az ősi, hatalmas kövekből árad.

 

Források:

sagv.gyakg.u-szeged.hu

index.hu

femina.hu

mult-kor.hu

 

Képek:

english-heritage.org.uk

mult-kor.hu