150 éve bocsátották ki az utolsó Escudo érmét!

Az escudo különböző középkori kasztíliai arany és ezüst pénzérmék összefoglaló neve.

A legelső escudót 1535-ben bocsátották ki I. Károly, más néven V. Károly német-római császár parancsára, hogy ebből fedezzék a törökök elleni hadjárat költségeit. Kezdetben csak Spanyolországban verték, de később a világon mindenhol elterjedt, és egy rövid időszakot leszámítva (1809-1814) egészen 1833-ig forgalomban volt. Ez volt gyakorlatilag az első nemzetközi valuta.

A spanyol hódítások, gyarmatosítás és kereskedelem eredményeképpen az értékálló spanyol escudót Európában és Ázsiában is egyaránt elfogadták. A függetlenséget kivívó Amerikai Egyesült Államokban pedig egészen 1857-ig teljesen átvette az amerikai dollár helyét.

Az első 2 escudós érmét az 1600-as évek elején bocsátották ki Spanyolországban, III. Fülöp uralkodása idején. Tehát több, mint 400 éve. A 2 escudo másik neve a dublon.

A dublon név eredete a 16. századi Spanyolországig nyúlik vissza, ahol II. Fülöp király a leghíresebb és legnemesebb pénzérméket, az escudókat kezdte el veretni. Noha az escudót már korábban is kibocsátották, de csak kisebb névértékkel. A 2 és a 8 escudós érme volt a legnagyobb jelentőségű és értékű, amely az uralkodó nevéhez fűződött.

Előlapján: koronás uralkodói címer (Habsburg-ház spanyol ága)
Hátlapján: a keresztes háborúkra utaló jeruzsálemi kereszt

A jeruzsálemi kereszt egy nagyobb görög keresztet takar, amelynek 4 szára között egy-egy kisebb méretű kereszt található. Számos jelentéstartalommal ruházták fel: a 4 kisebb kereszt a 4 világtájat jelöli, amerre Jézus tanítása Jeruzsálemből elterjedt, az összesen 5 kereszt pedig egyes források szerint Jézus 5 sebére utal.

Tulajdonságok
Anyag:
Színarany
Átmérő:
23 mm
Tömeg:
6,75 g
Minőség:
Tükörveret
Névérték:
100 euró
Limitáció:
2000
Kibocsátó:
Spanyolország
Kibocsátás:
2018

Igen, megrendelem a színarany 2 escudo-s emlékérmét kedvező, 219 900 Ft-os áron (+1990 Ft csomagolási és postaköltség). Az eredeti történelmi érmék mellé ajándékba kapom az Eredetiséget Igazoló Tanúsítványt, valamint az elegáns gyűjtői díszdobozt. Jelenlegi vásárlásom nem jár további kötelezettséggel. A terméket a kézbesítéstől számított 14 napon belül visszaküldhetem.

Kérjük, a termék árát ne most küldje el részünkre, az a termékhez csatolt számla kiállításától számított 14 napon belül fizetendő.

Tájékoztatjuk, hogy megadott személyes adatait kizárólag a Magyar Éremkibocsátó Kft. kezeli és a cégcsoportjához tartozó cégek dolgozzák fel, rendelések teljesítéséhez és újdonságaik bemutatásához. Adatait harmadik félnek nem adjuk át. Jelen nyilatkozat az adatkezelőhöz intézett visszavonásig érvényes. A Magyar Éremkibocsátó Kft. az Adatvédelmi törvény (1992. évi LXIII. tv.) vonatkozó hatályos rendelkezéseinek megfelelően kezeli ügyfeleinek személyes adatait.