A karácsony az év legjobban várt ünnepe, mely szerte a világon a szeretetet és a békét szimbolizálja, ám mindenhol más és más szokások színesítik az ünnepi időszakot.

Ausztria - Krampusz

Egy vadállatszerű démonlény, amely a város utcáit járja, gyerekeket ijesztgetve és a rosszakat megbünteti, nem Halloween, hanem Szent Miklós gonosz cinkosa, Krampus. Az osztrák hagyomány szerint Szent Miklós megjutalmazza a kedves kisfiúkat és kislányokat, Krampus pedig a legszemtelenebb gyerekeket elfogja, és a zsákjába dobja. December első hetében a fiatal férfiak Krampusznak öltöznek (főleg Szent Miklós-nap előestéjén), láncokkal és csengőkkel ijesztgetik a gyerekeket.

 

A Krampusz

Egyesült Államok, Washington, D.C. - Nemzeti Hanuka Menóra megvilágítása

A zsidók Hanuka ünnepét nagy felhajtás övezi szerte az Egyesült Államokban, és az egyik legnagyobb esemény a nemzeti színpadon zajlik. 1979 óta egy óriási, kilencméteres Menórát állítanak a Fehér Ház területén. A washingtoni ceremóniát beszédek, zene, gyerekeknek szóló programok és természetesen a Menóra meggyújtása övezi. Az első gyertya meggyújtására a Fehér Házban 16 órakor kerül sor, és minden egymást követő éjszakán meggyújtanak egy további gyertyát.

 

Menóra

Finnország

A finnek a 18. század óta tartják karácsonyi szokásukat, melynek lényege, hogy december 24-én, délben kihirdetik a „joulurauha”-t, azaz a karácsonyi békét, mely 20 napig tart. Finnországban a Mikulás érkezése előtt az emberek elmennek szaunázni, és ezt megismétlik többször is a karácsonyi béke időszak alatt. A Mikulás, finnül„Joulupukki” viszi az ajándékokat a gyerekeknek, de ebben az országban nem a kéményen át, hanem az ajtón lép be a házba. Karácsony napján a legtöbben ellátogatnak a temetőkbe elhunyt szeretteikhez, és gyertyát gyújtanak emlékükre.

 

Fülöp-szigetek - Óriáslámpás Fesztivál

Az Óriáslámpás Fesztivált minden évben a szenteste előtti szombaton tartják San Fernando városában – a „Fülöp-szigetek karácsonyi fővárosában”. A fesztivál az ország minden tájáról és a világ minden tájáról vonzza a nézőket. Tizenegy barangay (falu) vesz részt a fesztiválon, és kiélezett a verseny, mert mindenki a legjobb lámpás megépítésén fáradozik. Eredetileg a lámpások egyszerű, körülbelül fél méter átmérőjű alkotások voltak, „papel de hapon”-ból (japán origami papírból) készültek, és gyertyával világítottak meg. Manapság a lámpások különféle anyagokból készülnek, és körülbelül hat méteresre nőttek. 

Fülöp-szigeteki óriáslámpások

Izland – A Yule Srácok

A karácsonyt megelőző 13 napban 13 trükkös, trollszerű karakter jelenik meg Izlandon. A Yule Srácok (izlandiul jólasveinarnir vagy jólasveinar) a karácsonyt megelőző 13 éjszakán keresztül országszerte meglátogatják a gyerekeket. A karácsony minden estéjén a gyerekek az ablakhoz teszik a legjobb cipőjüket vagy csizmájukat, és egy Yule Srác látogat el hozzájuk, ajándékot hagyva a kedves lányoknak és fiúknak, a szemteleneknek pedig rothadó krumplit. Hagyományos izlandi jelmezbe öltözött srácok elég rosszalkodóak, és a nevük is utal arra, hogy milyen típusú bajt szeretnek okozni.

A Yule Srácok

Japán – KFC Karácsony

A karácsony soha nem volt nagy ünnep Japánban. Eltekintve néhány apró, világi hagyománytól, mint például az ajándékozás és a fénykiállítások, a karácsony továbbra is nagyrészt újdonság az országban. Azonban az elmúlt években egy új, furcsa „hagyomány” alakult ki: karácsony napján az ezredes saját Kentucky Fried Chickenjét ünneplik.

 

Karácsonyi KFC Japánban

Kolumbia - A kis gyertyák napja

A kis gyertyák napja (Día de las Velitas) a karácsonyi szezon kezdetét jelzi Kolumbiában. Szűz Mária és Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére az emberek gyertyákat és papírlámpásokat helyeznek el ablakaikban, erkélyeikben és kertjeikben. A gyertyák hagyománya egyre elterjedtebb, és mára országszerte egész városok világítanak tőlük. A legjobbak közül néhány Quimbayában található, ahol a városrészek azon versenyeznek, hogy ki tudja elkészíteni a leglenyűgözőbb kiállítást.

 

Kis gyertyák Kolumbiában

Németország - Szent Miklós napja

A Mikuás december 6-án az éjszaka közepén szamárral utazik, és apró csemegéket, például érméket, csokoládét, narancsot és játékokat hagy a jó gyerekek cipőjében szerte Németországban. Szent Miklós meglátogatja a gyerekeket az iskolákban vagy otthon, és édességért vagy apró ajándékért cserébe minden gyereknek verset kell mondania, dalt énekelni vagy képet rajzolnia. Azonban a Mikulás gyakran hozza magával Knecht Ruprecht-et. Knecht Ruprecht egy sötét ruhába öltözött, csengőkkel borított, piszkos szakállú, ördögszerű karakter botot vagy kis ostort tart a kezében, hogy megbüntesse a helytelenül viselkedő gyerekeket.

 

A Télapó

Norvégia

Talán az egyik legszokatlanabb szentestei hagyomány Norvégiában található, ahol az emberek elrejtik a seprűiket. Ez egy évszázados hagyomány, ami abból ered, hogy az emberek azt hitték karácsony estéjén boszorkányok és gonosz szellemek jönnek elő, hogy seprűt keressenek. Sokan a mai napig a ház legbiztonságosabb helyére rejtik a seprűjüket, nehogy ellopják.

 

Svédország – Óriás Kecske

1966 óta egy 13 méter magas Yule-kecskét építenek a Gävle-i Vár tér közepén advent idejére, de ez a svéd karácsonyi hagyomány akaratlanul is egy újabb „hagyományhoz” vezetett – az emberek megpróbálták felgyújtani. 1966 óta a kecskét 29 alkalommal égették le sikeresen – a legutóbbi pusztítás 2016-ban volt.

 

Az óriás kecske

Toronto - Fények kavalkádja

Torontóban az éves fénykavalkád jelenti az ünnepi szezon hivatalos kezdetét. Az első kavalkád 1967-ben zajlott, hogy megmutassák Torontóban az újonnan épített városházát és a Nathan Phillips teret. A teret és a karácsonyfát több mint 300 000 energiatakarékos LED-lámpa világítja meg, amelyek alkonyattól este 23 óráig világítanak újévig.

Fénykavalkád Torontóban

Venezuela

Caracasban a város lakói minden szenteste kora reggel elindulnak a templomba, de ezt csak általuk ismert okokból görkorcsolyán teszik. Ez az egyedülálló hagyomány annyira népszerű, hogy a város utait lezárják az autók elől, hogy az emberek biztonságban korcsolyázhassanak a templomba, mielőtt hazamennének a kevésbé hagyományos karácsonyi vacsorára, a „tamales”-re (kukoricadara tésztából és hússal töltve, majd párolva).